Recuperarea taxei de poluare la masinile second hand

Articol scris de un invitat – Cristina Serghie, avocat in Baroul Iasi.

Daca ati platit taxa de poluare auto va puteti recupera inca banii, precum si dobanda legala aferenta pana in momentul despagubirii efective.

Persoanele fizice sau juridice care au platit taxa de prima inmatriculare pentru autovehicule pot solicita restituirea acestei taxe, incasata nelegal de statul roman. Taxa de poluare impusa de Guvernul Romaniei prin OUG. 50/2008 pentru inmatricularea autovehiculelor incalca doua tratate europene, respectiv Tratatul Comunitatii Europene si Tratatul de aderare a Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana, ratificat de Romania prin Legea nr. 157/2005.

In prima faza trebuie indeplinita procedura prealabila cu Administratia Finantelor Publice in care se solicita restituirea taxei de poluare achitata, dupa care se asteapta raspunsul acestora in maxim 30 de zile.

A doua faza este de contestare a raspunsului Administratiei Finantelor Publice in cadrul unui litigiu contencios administrativ. Actiunea in instanta se depune impreuna cu actele doveditoare de provenienta comunitara a masinii, chitanta cu plata taxei, cartea de identitate a masinii, certificatul de inmatriculare, certificatul de autenticitate, brief-ul mare si brief-ul mic(traduse in limba romana) si cartea de identitate a proprietarului, toate in copie.

Aceasta procedura poate dura intre 5 luni si 1 an pana la recuperarea efectiva a taxei, iar cheltuielile aferente cu intreaga procedura sunt de 39,00 lei, reprezentand taxa de timbru si 0,3 lei timbru judiciar, precum si cheltuielile cu traducerea actelor comunitare in limba romana si cu onorariul avocatului angajat. Toate aceste cheltuieli se pot recupera in totalitate odata cu taxa de poluare si dobanda legala aferenta.

Pentru mai multe detalii si intrebari va puteti adresa doamnei avocat Cristina Serghie, pe site sau la adresa de e-mail [email protected].

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thanks for passing by↓

Hapi2233 Criss barbara Catrinel Cristina Serghie mrs Ramona Bacu Alexandra Barbieru Alina H MIHAELA BURLACU marian andreea Raluca

29 Comments on Recuperarea taxei de poluare la masinile second hand

 1. Masini la mana a doua
  December 2, 2010 at 3:32 pm (7 years ago)

  Taxa de poluare a fost o mare greseala din partea statului roman. Si acum tot noi trebuie sa ne zbatem sa ne recuperam banii. Cand o sa se schimbe ceva in sistemul nostru de organizare?

  Reply
 2. Alin
  February 6, 2011 at 8:56 pm (7 years ago)

  As dori sa va intreb in ce masura mai pot recupera o parte din acte, daca ele au ramas la politie. Anume, actele doveditoare de cumparare a masinii, chitanta cu plata taxei, certificatul de autenticitate, brief-ul mare si brief-ul mic(traduse in limba romana si legalizate), au ramas la politie si acum as dori sa incerc sa recuperez taxa de poluare.
  Va multumesc!

  Reply
  • Mihaela
   February 6, 2011 at 9:14 pm (7 years ago)

   Alin, trimite te rog mail cu intrebarea ta la adresa mentionata in articol.

   Reply
 3. magda
  February 28, 2011 at 4:09 pm (7 years ago)

  daca am cumparat masina in octombrie 2010 ,eu pot solicita recuperarea taxei de poluare la fisc?Doresc un raspuns…. Multumesc

  Reply
  • Mihaela
   February 28, 2011 at 4:10 pm (7 years ago)

   Magda, trimite mail te rog la office [at] avocatconsult.ro si vei primi raspuns.

   Reply
 4. mihai
  March 30, 2011 at 5:11 pm (7 years ago)

  eu am recuperat taxa auto pentru 2 masini+dobanda fiscala care este mult mai mare decat cea legala.per total aproape ca am obtinut suma achitata de mine dublat, asta dupa ce am platit avocatul, taxele de timbru etc. Am recuperat si astea, dar dupa ceva timp. daca va intereseaza si sunteti din bucuresti puteti sa-mi scrieti la [email protected], sa va dau mai multe amanunte, un sfat, etc.
  se pot recupera copii dupa toate actele depuse la politie prin cerere.

  Reply
 5. alexandru dumitrescu
  April 20, 2011 at 4:50 pm (7 years ago)

  Nu mai este necesare proceura prealabila deoarece nu discutam despre un act administrativ fiscal.

  Reply
 6. Alina
  August 18, 2011 at 11:25 pm (7 years ago)

  Buna ziua,
  Se poate recupera taxa de poluare pentru o masina adusa din afara U.E.? Sau macar o parte din taxa?
  Multumesc!

  Reply
  • Serghie Cristina
   October 17, 2011 at 8:59 pm (7 years ago)

   @Alina-da se mai poate. Fie apelati la varianta cerere restituire si actiune in instanta pentru recuperarea intregii taxe la care se adauga dobanzi si cheltuielile facute cu aceasta procedura, fie asteptati sa fie publicata in M.Oficial noua lege care se pare ca restiuie 25% din diferenta dintre taxa platita de dv.si cea pe care ati fi platit-o dupa noua lege.

   Reply
   • Alina
    October 29, 2011 at 5:03 pm (6 years ago)

    Subliniez totusi ca masina a fost adusa din afara spatiului UE si anume din SUA. In cazul acesta, raspunsul dumneavoastra ramane valabil?
    Multumesc frumos!

    Reply
    • Cristina Serghie
     October 31, 2011 at 9:04 am (6 years ago)

     Nu, in cazul acesta nu este posibil. Este valabil doar pentru masinile inmatriculate anterior in UE.

     Reply
 7. Andrei
  August 25, 2011 at 9:15 am (7 years ago)

  Buna ziua

  Va rog sa-mi spuneti, daca puteti, care sunt actele necesare care trebuiesc depuse la circa financiara pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare si cum trebuie sa sune cererea. Eu sunt din Bucuresti.
  Multumesc

  Reply
  • Mihaela
   August 25, 2011 at 9:31 am (7 years ago)

   Trimite mail cu intrebarile tale la office at avocatconsult dot ro

   Reply
  • Serghie Cristina
   October 17, 2011 at 9:07 pm (7 years ago)

   @Andrei, trebuie depusa o cerere prin care solicitati restituirea taxei de poluare achitata în temeiul art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţia României şi art. 117 lit. d) Cod procedură fiscală , prelevate “prin aplicarea eronată a dispoziţiilor legale“. La aceasta cerere se anexeaza copia dupa decizia de calcul a taxei, copia chitantei de plata a taxei calculate si copia cartii de identitate a proprietarului/solicitantului.
   Pentru mai multe informatii ma puteti contacta pe email la [email protected].

   Reply
 8. cristi
  October 17, 2011 at 8:25 pm (7 years ago)

  Buna seara. Am primit o adresa la cererea pentru recuperarea taxei de poluare destul de ambiguu. As dori sa stiu daca ii pot da in judecata dupa acest document (prin care se specifica ca nu poate fi contestata). Trebuuie facuta alta cerere si daca da, va rog daca se poate sa-mi prezentati un model. MUltumesc!!

  Reply
 9. Razvan
  November 29, 2011 at 10:15 pm (6 years ago)

  Buna ziua si multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.
  In 2008 noiembrie am cumparat o Skoda din Franta an 2006 pentru care am platit o taxa de 4100 ron.Acum am cumparat un Audi pentru care urmeaza sa platesc 1300 euro .
  1.As dori sa stiu daca pot recupera cele doua taxe si cat ma costa onorariul si toate cheltuielile.
  2.Vreau sa stiu daca s-a publcat in monitorul oficial noua lege cu reducerea de 25%>

  Reply
  • Cristina Serghie
   February 15, 2012 at 2:04 pm (6 years ago)

   @Razvan
   Buna ziua
   Va raspund cu intarziere pentru ca acum am gasit intrebarea dv.
   1.da,se pot recupera ambele taxe pe calea instantei. Onorariul pt.taxa de 4100 lei este de 600 lei, taxa timbru 39 lei, iar 1300 euro este de 800 lei +taxa timbru 39 lei. Aceste cheltuieli includ procedura prealabila, reprezentare Tribunal si C.de Apel si sunt recuperabile 100% odata cu taxa platita, la care se adauga si dobanda din momentul depunerii cererii de restituire.
   2. Da, s-a publicat la aceasta data in M.Oficial noua lege-Legea 9/2012.
   Alte detalii si contact scrieti-mi la [email protected].

   Reply
 10. Bese Mihai
  February 10, 2012 at 7:27 pm (6 years ago)

  Buna ziua ma numesc Mihai si am o foarte mare nelamurire!! Am un Land rover defender a fost inmatriculat in anul 2010 si am platit o taxa de prima inmatriculare de 17.829 lei..M-am interesat incoace incolo cum sami recuperez taxa..infine nu am prea reusit. Acuma cateva saptamani mi-am depus cererea pentru 25%.Am primit raspunsul in cara trebuie sa primesc 0 LEI!..Ei au calculat cum ca eo akuma ar trebui sa platesc si mai mult..m-am uitat incoace incolo pe net si pe situ de la minister unde se poate calcula taxa de unde rezulta ca ar trebuie sa primisc inapoi aprox 4200 lei..M-am uitat si pe ale situri si si de pe alea trebuie sa primesc inapoi desii variaza suna. Va rog frumos spunetimi si mie ce pot sa fac??? Pentru ca pe situl lor am verificat si treb sa prim inapoi pe cand pe raspuns trebuie sa prim 0 lei plus ca ei au calculat ca acm daca ash inmatricula masina ar trebuia sa platesc 25.787 DAR PE NICI UN SITE NUMMI DA RASPUNSUL ASTA..Ce pot sa fac in situatia asta va rog frumos!? multumesc anticipat

  Reply
  • Cristina Serghie
   February 15, 2012 at 2:06 pm (6 years ago)

   Daca asa v-a raspuns AFP probabil ca e corect. Nu stiu ce scrie pe hartia dv, insa vedeti daca raspunsul primit poate fi contestat sau nu.
   In caz contrar, incepeti procedura de restituire pe calea instantei si va puteti recupera toti banii.

   Reply
 11. florin
  March 10, 2012 at 7:59 am (6 years ago)

  Am platit in august 2008 2700 ron pt inmatricularea masinii.
  As dori sa imi spuneti daca am sanse sa recuperez acesti bani si cat ma costa cheltuielile cu norariul dvs + celelalte taxe.

  Reply
  • Cristina Serghie
   March 10, 2012 at 10:15 am (6 years ago)

   @florin, daca este vorba de o masina inmatriculata anterior in UE va puteti recupera integral taxa in instanta. Cheltuielile sunt 39 lei(taxa de timbru) si 400 lei(onorariul de avocat)si se pot recupera in instanta odata cu taxa platita si dobanda din momentul cererii de restituire si pana la plata efectiva.

   Reply
 12. mrs
  April 1, 2012 at 9:38 pm (6 years ago)

  In cazul masinilor noi care nu sunt de provenienta romaneasca se poate recupera ceva….
  Mentionez ca masina a fost inmatriculata in decembrie 2010 iar taxa a fost in jur de 1.800 ron

  Reply
  • Cristina Serghie
   April 2, 2012 at 9:24 am (6 years ago)

   @mrs, nu se poate recupera decat taxa pentru masinile inmatriculate anterior in UE.

   Reply
 13. Liliana
  April 6, 2012 at 1:05 pm (6 years ago)

  Buna ziua,
  In luna martie a acestui an am platit taxa de inmatriculare sau poluare cum i se mai spune in suma de 2690 lei.Masina a fost adusa in dec, 2011 din Germania.Am sanse sa-mi recurez acesti bani?

  Reply
  • Cristina Serghie
   April 6, 2012 at 3:27 pm (6 years ago)

   @Liliana, momentan pe legea noua, respectiv in varianta actuala taxa pentru emisiile poluante(legea 9/2012) nu se poate garanta recuperarea acesteia in instanta. Sunt depuse actiuni pe rolul instantelor insa dat fiind faptul ca primul termen de judecata este foarte indelungat inca nu au fost solutionate astfel de actiuni.Pe Iasi cel putin vor ajunge abia in toamna pe masa judecatorilor aceste actiuni cu noua taxa.

   Reply

2Pingbacks & Trackbacks on Recuperarea taxei de poluare la masinile second hand

 1. […] This post was mentioned on Twitter by automotorclubRO, Mihaela Anghel. Mihaela Anghel said: Recuperarea taxei de poluare la masinile second hand http://goo.gl/fb/8O85V […]

Leave a Reply

More in articole scrise de invitaţi
Suspendarea activitatii unei societati cu raspundere limitata

Articol scris de un invitat – Cristina Serghie, avocat in Baroul Iasi. In  contextul economic actual foarte multe societati comerciale...

Close