Divortul la notar

Articol scris de un invitat – Cristina Serghie, avocat in Baroul Iasi.

Legea 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 26.10.2010 si intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii, respectiv de la 25.11.2010. Exceptie de la acesta regula fac dispozitiile prezentate in continuare cu privire la divortul pe cale administrativa sau notariala, care intra in vigoare de la 25.12.2010.

Noua dispozitie legala aduce modificari substantiale Codului familiei, simplifica procedura divortului, oferind partilor implicate numeroase parghii legale.

Divortul prin acordul partilor se va putea face atat in fata instantei de judecata cat si la ofiterul de stare civila sau la notar. Divortul prin acordul partilor nu va putea fi admis daca unul dintre soti este pus sub interdictie printr-o hotarare judecatoreasca. Prin noile modificari, sotii vor putea divorta chiar daca au copii minori sau nu s-a implinit inca un an de la casatorie.

In cazul in care sotii se vor adresa ofiterului de stare civila sau notarului public nu trebuie sa aiba copii minori nascuti din casatorie sau adoptati. Cererea de divort se depune de cei doi soti impreuna. Notarul sau ofiterul de stare civila le va acorda termen de 30 de zile, în cazul în care cei doi se vor razgandi si isi vor retrage cererea. Cand vor reveni în fata ofiterului, vor preciza daca staruie in desfacerea casatoriei si li se va elibera certificatul de divort fara să faca vreo mentiune asupra culpei vreunuia dintre soti.

In cazul în care sotii nu se inteleg cu privire la numele de familie pe care sa il poarte dupa desfacerea casatoriei, ofiterul ar putea sa le respinga cererea de divort si sa ii indrume la instanta de judecata. Impotriva refuzului ofiterului de respingere a cererii nu există cale de atac.

Casatoria poate fi considerată desfacuta din ziua cand hotararea prin care se va pronunta divortul va ramane irevocabila, respectiv la data eliberării certificatului de divort.

Pentru alte detalii si informatii va puteti adresa doamnei avocat Serghie Cristina (http://www.avocatconsult.ro) sau pe email la [email protected].

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thanks for passing by↓

Hapi2233 Criss barbara Catrinel

2 Comments on Divortul la notar

 1. traduceri craiova
  February 16, 2011 at 10:47 am (7 years ago)

  Este o mare usurare aceasta noua reglementare, in sfarsit oamenii pot spune ca au scapat de o grija in acest domeniu, pe modelul divorturilor de Valentine’s Day!

  Reply
 2. Ioana
  February 20, 2011 at 2:17 pm (7 years ago)

  Inca nu sunt foarte lamurita cu pretul divortului. Unde este mai ieftin la notariat sau la starea civila? dar cozile.. cum sunt? singurele informatii mai detaliate despre procedura si pret le-am gasit pe site-ul unui notar: http://notariat-tineretului.net/divort/divortul-la-notar

  Reply

Leave a Reply

More in articole scrise de invitaţi
Recuperarea unei creante

Articol scris de un invitat – Cristina Serghie, avocat in Baroul Iasi. Creanta reprezinta un drept patrimonial in baza caruia...

Close