În general îmi plac bijuteriile handmade. Le cumpăr, le port, le fac cadou. Toate bijuteriile handmade prezentate pe acest blog mi-au plăcut sincer, de aceea le-am și promovat cu drag. Și la absolut toți creatorii de handmade prezentați aici am admirat și munca lor din afara creației propriu-zise: cu blogurile/site-urile în care își prezintă produsele, cu paginile de Facebook bine întreținute, cu comunicarea permanentă cu potențialii clienți.

Un lucru foarte important, pe care l-am regăsit la toți acești creatori de handmade (și bineînțeles, și la alții), este că nu numai că lucrează cu drag, ci că își iubesc produsele, se mândresc cu ele și le poartă. Nu fac produse doar de dragul de a vinde, ci realizează ceva care îi reprezintă și de care nu le este rușine.

De aceea m-am mirat să văd că mai sunt pe lumea aceasta și creatori de handmade care creează și pun la vânzare produse pe care ei nu le-ar purta niciodată. Nu înțeleg cum cineva care vrea să vândă, vrea să aibă succes în acest domeniu, poate promova produse care ori nu sunt bine realizate (prezintă defecte, se vede lipiciul, nu sunt tăiate corect), ori nu îi reprezintă. Înțeleg când faci ceva la comandă – nu e obligatoriu ca ție să-ți placă ceea ce vrea clientul, dar atunci când produsul e realizat din mintea ta, după un plan, o idee, atunci de ce nu-l faci ca măcar ție să-ți placă?

Eu, ca potențial client, mă aștept ca designerul handmade să realizeze un produs de care să fie mândru. Pe care să-l poarte chiar el, să-l arate peste tot, să-l facă să fie dorit. Dar când vinzi ceva ce eu știu sigur că tu nu ai purta niciodată (și înțeleg de ce, arată urât sau e plin de defecte) atunci nu te mira că nu ai clienți, că nu câștigi bani sau că singurii care cumpără sunt cei care vor să-ți facă pe plac.

9 Comments on Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face

 1. Asa e!! 🙂 Eu de exemplu nu fac bratari pentru ca nu imi place sa port bratari si nu ma reprezinta deloc, desi mi s-a cerut sa fac. Chiar intalnisem la un targ trecut o fata care gandea la fel cum ai scris in articol. Nu purta nimic din ce facea si imi spunea ca nu poarta nimic in general si nu intelegea ce ii spun eu, ca trebuie si sa porti ceea ce faci, sa te reprezinte. Ea zicea ca ceea ce face ii reprezinta doar gandurile. Si de asemenea mai credea ceva ce mi s-a parut stupid, si anume ca, clientul de handmade cumpara doar pentru a-si arata aprecierea fata de creator chiar daca nu are intentia sa poarte ce cumpara. Si a zis ca ea cumpara produse de la artisti handmade dar nu le poarta, le tine intr-un sertar. Asta mi se pare aiurea rau. Prefer sa nu le vand cuiva care stiu ca le arunca dupa ce le cumpara si mai degraba sa le dau gratis cuiva care apreciaza cu adevarat, si anume poarta!

  • Da, fata aia de la targ chiar are o gandire aiurea…Oricum, adevarul e ca daca una dintre prietenele mele s-ar apuca sa faca produse handmade, le-as cumpara, chiar daca nu-mi plac, ca sa-i fac o bucurie. Ce poti face daca tot iti arata, daca te implora din priviri sa le cumperi? Frumos ar fi sa nu procedeze ea astfel, adica sa se tina de tine, sau macar sa faca produse frumoase. 🙂

   Si da, consider important ca cel care face produse handmade, sa le poarte si el.

  • Clar. E si imposibil sa nu primesti comenzi, daca produsele sunt frumoase, facute cu atentie si daca le porti. Daca nici tu nu le porti, cum poti avea pretentia ca altii sa le poarte?

 2. sunt complet de acord cu tine, insa papusica din fotografie are un aer atat de jalnic, pare atat de nefericita si neiubita ca mi-e mai mare mila de ea!

  • Da, asa e Kadia. 🙂 Seamana oarecum cu produsele handmade care m-au inspirat sa scriu acest articol.

 3. Sa stii ca asa este si in moda, sunt unii designeri care vin cu idei atat de tranite, incat te intrebi pentru cine au creat asemenea ciudatenii, oare ei le-ar purta? Cred ca ei isi imagineaza ca artistul trebuie sa conceapa ceva cat mai original si sofisticat, nu neaparat ceva care sa fie pe gustul maselor.

  • Da, asa e. Si nu zic ca trebuie sa creezi ceva care sa fie pe placul majoritatii, dar macar tie sa-ti placa, sa te vad pe tine ca porti acea haina sau accesoriu. Nu creezi niste uratenii, le vinzi celor dragi (ca doar ei mai cumpara, ca sa-ti faca pe plac) si ii pui pe ei sa le poarte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.