Înainte să plec în vacanță am urmărit acest documentar care mi s-a părut foarte interesant așa că m-am gândit să vă vorbesc despre el ca să-l urmăriți și voi dacă sunteți pasionați de acest subiect.

Cred că numele este foarte clar, vă puteți da seama despre ce este vorba în cele 5 episoade. Michael Mosley amintește de diferite momente din istoria chirurgiei, menționând atât succesele cât și eșecurile. Am aflat multe informații pe care nu le știam, m-am îngrozit de anumite lucruri, am admirat oameni care și-au dedicat viața pentru a-i salva pe alții.

1. Into the Brain. Acum 100 de ani, operațiile pe creier erau o raritate, puțini chirurgi se încumetau să facă așa ceva – încă nu se știa mare lucru despre creier și lucrând fără să știe prea bine ce fac, erau șanse foarte mari ca pacientul să moară. În episod se vorbește și despre lobotomii, în special despre cele realizate în 10 minute, prin introducerea prin orbită a unui instrument de metal (very creepy), ba mai mult, este și un interviu cu un bărbat care a suferit o astfel de operație doar pentru că mama sa vitregă îl considera prea obraznic și activ.

2. Bleeding Hearts. Și aceste operații erau considerate foarte riscante deoarece în timpul lor pacientul pierdea foarte mult sânge. În acest episod se prezintă acele tehnici inventate de medici de-a lungul timpului pentru ca să câștige timp, timp de lucru, înainte ca pacientul să piardă prea mult sânge. De asemenea apare un interviu cu un bărbat care trăiește cu o inimă artificială.

3. Spare Parts. Nu au fost uitate transplanturile. La început puțini pacienți ieșeau vii din operații. Nu se știa prea multe despre sistemul imunitar și nu înțelegeau de ce pacienții mureau la scurt timp – din cauza sistemului imunitar, corpul respingea organele transplantate. Au încercat să facă aceste operații cu gemeni și într-adevăr, acea operație a fost un succes. Însă în timp au găsit soluții și pentru ceilalți pacienți – diverse medicamente. Am fost impresionată de cazul unui bărbat care a făcut transplant de mână, însă nu s-a putut acomoda cu noua sa mână așa că nu și-a mai luat toate pastilele (spunea că din cauza lor suferea de depresie) așa că organismul lui a început să respingă mâna care până la urmă i-a mucegăit. După ce i-a fost amputată, ura lui pentru medici (îi considera vinovați de transplantul lui) a trecut brusc și a dorit un nou transplant – bineînțeles că a fost refuzat.

4. Fixing Faces. Cred că toți știm de transplantul de față realizat în urmă cu câțiva ani. În episodul acesta ni se prezintă informații despre cum se făceau rinoplastii pe vremuri, cum se schimbau dinți, ș.a.

5. Bloody Beginnings. Se vorbește despre timpuri când chirurgii nu se spălau înainte de operații, nu-și sterilizau instrumentarul, așa încât pacienții luau tot felul de bacterii și mureau. Acel medic care și-a dat seama că acesta este motivul pentru care mor pacienții nu era luat în considerare de nimeni. Ni se mai prezintă și utilizarea lipitorilor sau luarea de sânge ca metodă de vindecare.

N-are legătură cu documentarul, însă vă recomand să citiți acest articol, Top 10 leacuri dubioase.

Puteți urmări documentarul aici:

Partea I

Partea a II-a

Partea a III-a

Partea a IV-a

Partea a V-a

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Comments on BBC Blood and Guts: A History of Surgery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.