M-am decis ca primul tutorial din categoria bijuterii handmade să fie despre cercei. Vreau însă să menționez că ceea ce vă voi arăta eu aici sunt modele simple, care pot fi făcute de absolut oricine. Poate mai târziu voi încerca și ceva mai complicat, dar deocamdată sunt mulțumită, aceste modele nu-mi iau mult timp și îmi și plac, sunt elegante și le pot purta oricând.
Unul dintre ultimele modele pe care l-am realizat este cel din imaginile de mai jos. Mi-a plăcut mult ce a ieșit așa încât am mai făcut o pereche exact la fel, pentru sora mea.
De ce aveți nevoie: clește de bucle (9 lei), clește pentru tăiat (8 lei), clește pentru strâns (8 lei), 2 tortițe pentru cercei (0.03 lei/bucată sau 3 lei/100 bucăți), 2 ace cu cap 3.5 cm (0.018 lei/bucată sau 1.8 lei/100 bucăți), mărgele. Eu am folosit 3 tipuri de mărgele: perlă din sticlă gri închis 12 mm (0.24 lei/bucată), crackle gri închis 8 mm (0.115 lei/bucată), abacus transparent 10 mm (0.35 lei/bucată). Așadar prețul pentru o pereche de cercei (fără instrumente, manoperă, etichete, taxe de transport, ș.a.) este de 1.50 lei (un leu și jumătate). Din câte am văzut pe la târgurile handmade o pereche asemănătoare este vândută cu 10-15 lei.
Se ia un ac cu cap și se inserează mărgelele în ordinea în care doriți.
Dacă rămâne prea mult spațiu neocupat trebuie să-l tăiem. Trebuie să rămână un pic mai mult de o grosime de clește. Moment în care facem o buclă. Aceste bucle mi s-au părut cele mai dificile la început, acum m-am obișnuit cu ele.
Cum se fac buclele corect: se prinde vârful acului cu cleștele la o distanță de 7-8 mm de vârful cleștelui. Vârful acului nu trebuie să iasă pe partea cealaltă. Rotiți cleștele într-un sens. Prindeți baza buclei cu vârful cleștelui și îndoiți acul până devine simetric.
Înainte să strângeți bucla, adăugați și tortiță de cercei. Folosiți apoi cleștele de strâns pentru ca tortița sau mărgelele să nu cadă de pe suport.
Rezultatul final: o pereche de cercei simpli și eleganți. Îmi plac foarte mult acele mărgele tip crackle, cu inserții. Mi-am cumpărat pe o mulțime de culori, dar despre asta vă voi povesti (și arăta) altădată.
Și alte modele de cercei realizați pe același principiu:
Modele realizate cu perle de sticlă, mărgele din metal, mărgele din sticlă rotunde sau bicon.
La aceste doua modele am folosit și mărgele de nisip.
După ce am realizat brățări și cercei, mi-am făcut curaj și mi-am făcut și un colier lung. Ador acest tip de coliere, intenționez să-mi fac mai multe, pe tot felul de culori, deși necesită mai mult tip de lucru. La cel de mai jos am lucrat aproximativ 2 ore. Din cauza blițului culorile apar ușor diferite, de exemplu perlele de dimensiuni mijlocii nu sunt atât de galbene în realitate, nuanța se numește Miere și este mai apropiată de ivory.
Următorul tutorial va fi despre crearea acestui tip de colier lung.
Cat de frumosi sunt cerceii! Imi plac tare mult 😛 Ar trebui sa-mi mai innoiesc si eu colectia, ca parca m-am plictisit de ei.
Si colierul e wow! Mi-a placut de cand mi l-ai trimis pe mail, dar totusi, mie mi se pare foarte complicat. Se vede ca ai avut foarte multa rabdare cu el… 😀
Nu e complicat, e chiar foarte simplu, numai ca trebuie sa ai rabdare. Mai ales ca e lung…ai mai mult de lucru la el. 🙂
Am mai facut aseara un colier (de alt tip) si niste cercei, am sa-ti trimit poze. Il port la birou. 🙂
☺ O noua pasiune?!
Cam da. 🙂 M-a prins. 😛 Mi-am luat acel kit si mi-a placut atat de mult incat am comandat si alte tipuri de margele. Ma incanta faptul ca pot sa-mi fac tot felul de bijuterii, pe ce culori vreau si la preturi mai mici.
Sunt foarte draguti, succes in noul hobby. 🙂 Singura mea experienta de bijuterii DIY a fost acum 3 ani, cand am descoperit in Toronto un magazin de bijuterii unde puteai sa cumperi piese finisate, dar si piese DIY — iti cumparai toate componentele si materialele necesare, si ti le amplasai singura acasa. Am cumparat atunci vreo 10 piese, din ambele categorii — atat finisate, cat si DIY. Dar in general, nu fac DIY, ca n-am timp, prefer sa cumpar o bijuterie finisata.
Multumesc! Sunt sigura ca acolo sunt o gramada de magazine cu materiale handmade. In Iasi cred ca este doar un magazin, care n-are mai mult de 10-15 mp.
In toamna aceasta am inceput sa port coliere lungi(nu stiu daca mai sunt in moda), dar mie imi plac mult, asa ca ador pur si simplu colierul realizat de tine. 🙂 Foarte frumosi si cercelusii, e chiar o pasiune frumoasa. Daca e si relaxanta, atunci e ideala! 😀
Inca sunt la moda colierele lungi. Si ma bucur ca-ti place ceea ce am realizat. 🙂 Intre timp am mai facut un colier lung, alt model. 🙂 O sa mai fac si altele dar vreau sa-mi cumpar si alt tip de lant + alte margele. 🙂
Foarte faini, cred c-o să mă apuc să fac şi din ăştia. Până nu demult făceam cercei din lut polimeric. Nu ştiu de ce, dar mi-a fost tot timpul frică de bucla aia, am evitat-o pe cât posibil :))
Da, sa stii ca este o activitate placuta. 🙂 Si partea buna e ca te trezesti cu o gramada de bijuterii. 🙂
Sunt foarte faine creatiile, abia astept sa vad mai multe 🙂
Multumesc! 🙂 Deja sunt mai multe facute, am sa le pun pe blog zilele urmatoare. 😛
colierul este superb, abia astept sa vad cum le faci 🙂
mi-ar prinde si mie bine un kit ca asta caci am multe margelute din care mi-as face ceva gablonturi.
Ma bucur ca va place colierul. Fac tot posibilul sa-i scriu tutorialul weekendul urmator. 🙂
Ce frumosi sunt! Felicitari! Esti indemanatica. Ti-am rasfoit blogul sa vad de unde ai cumparat accesoriile 🙂 si am gasit. Au produse minunate si ieftine. Multumesc pentru acest tutorial, astept si altele.
Multumesc mult! 🙂 Materialele nu le-am cumparat doar de pe samargelim ci si din alte locuri. O sa urmeze un articol cu site-uri sau magazine de unde am cumparat, poate va ajuta.
Ce drăguțe sunt, și ce bine că ai răbdare. Eu nu am răbdare și nici nu prea pot să port altceva înafară de aur, dar sunt ideale pentru cadouri.
Da, chiar sunt foarte bune pentru cadouri. 🙂 Mie imi place sa port mereu alte bijuterii, de aceea acest hobby este f potrivit.
Felicitari, ai invatat foarte repede sa “margelesti” . Sunt frumoase creatiile tale
Multumesc. 🙂 Da, e usor de invatat.
Mi s-a facut dor de margelit. :))
De vreo luna tot zic ca pun iar mana pe margele si pe clesti, dar tot nu am avut timp. Si ar trebui sa-mi fac curatenie prin materiale, dar, din nou, imi ia foarte mult timp.
Da, margelesti foarte frumos! Ti-am rasfoit putin blogul, in cautarea acelui articol, si mi-au placut lucrusoarele create de tine. Si tutorialele sunt foarte utile! 🙂 Am facut si eu un tutorial, dar pentru ceva f simplu, si o sa mai apara saptamana asta. Vreau sa fac si eu o bratara dupa un tutorial de-al tau. 🙂
Am o intrebare insa, poate ma poti ajuta. De unde ai cumparat cristale Swarovski? Pentru ca in magazinele din Romania nu par autentice…iar cele la care ti se da si certificat costa de la 1 leu/bucata.
Sa stii ca tutorialele sunt cele mai cautate postari pe blogul meu, desi nu am facut prea multe. Nici nu sunt cine stie ce, sunt tutoriale simple.
Sw nu iau din tara, le iau din Italia. Nu am mai luat de mult, nu mai stiu cat costa acum. Cele mici, de 4 mm, erau 11 centi, iar cele mai mari, de 8 mm, erau 20 centi. Imi amintesc ca ultima data cand am comandat (mama mi le trimite) se scumpisera cu cativa centi. Prefer sa le iau de acolo, nu se compara cu cele care se vand la noi. De obicei iau mai mult de 500 de buc. La fiecare 500 cumparate, primeam reducere, dar iar nu-mi amintesc cat, parca 20%. Macar am certitudinea ca sunt Sw si nu sticla cu nume de Sw.
Da, procedezi foarte bine. In Romania chiar nu stii ce cumperi…nu am deloc incredere ca-s Swarovski.
Ceau!nu ar trebui sa pun si dopuri la cercei?ca sa nu cada?
Buna! Nu cad, margelele sunt puse pe un ac cu cap, iar dupa inserare, se strange cu clestele.