Nu-s expertă în SEO, așa cum am și zis de fapt aici, de aceea aș vrea să adresez această întrebare cunoscătorilor. Eu, din câte citisem, am învățat că Page Rank-ul nu mai are importanța pe care o avea acum câțiva ani și deși poate fi luat în considerare, nu trebuie pus accentul pe el.

Vă întreb asta pentru că am dat peste firme care atunci când vorbeau de promovarea pe site-uri, luau în considerare doar acest Page Rank. Nu îi interesa numărul de vizitatori unici, de vizite, Bounce Rate-ul sau chiar și subiectele abordate pe acel site, ci doar Page Rank-ul. Când se vorbea de plată, la fel, ei considerau că site-urile cu același Page Rank ar trebui să primească aceeași sumă de bani onorariu.

Ca să vă dau un exemplu, după gândirea lor, blogul meu personal și celălalt blog pe care-l administrez, Tea Mug, ar avea aceeași valoare, unul având peste 1000 unici/zi iar celălalt în jur de 100-150. Unul fiind un blog personal unde apar subiecte din diverse domenii, celălalt fiind un blog despre ceai. Unul având zeci de comentarii pe zi, altul un comentariu o dată la câteva zile. Unul având o vechime de 4 ani, altul de aproape 2 ani. Nu mai zic de diferența dintre numărul de fani pe Facebook sau followers pe Twitter. Și nici de diferența de abonați pe email.

Din câte știu eu, cele 2 site-uri nu au aceeași valoare și de asemenea, nu oferă aceleași rezultate când este vorba de promovare. Chiar de au același Page Rank. Și-n plus, contează foarte mult și subiectele abordate pe site/blog. Pe Tea Mug pot fi promovate cu succes (inclusiv în SEO) ceaiuri sau ceainării, nu însă și haine, cosmetice sau alte produse. La fel cum și pe blogul personal nu ar avea la fel de mult succes promovarea unor produse precum utilaje agricole sau scule pentru construcții.

Și chiar de ar fi vorba doar de link building, fără pretenții de vizibilitate și rezultate pe moment (vizitatori, vânzări), se face chiar atât de haotic, luând în considerare doar Page Rank-ul?

Nu știu, greșesc? Aștept să mă ajute și sper eu, să-mi confirme ipotezele, specialiștii (sau cei care cunosc mai bine ca mine) SEO. Dacă am dreptate, v-ați întâlnit și voi cu clienți care să considere că Page Rank-ul este cel mai important și să insiste pe acest detaliu?

10 Comments on Cât de mult contează de fapt Page Rank-ul?

 1. Da, multi dintre ei nu mi-ai cerut decat PR-ul si prea putini numarul de vizitatori unici.
  Poate nu intelegem noi cum sta “treaba” asta inca dar personal am incetat sa imi mai pun intrebari! Fiecare cu ce este interesat, nu conteaza pentru ei cat de ilogic ni se pare noua. 🙂

  • Ei da, bineinteles. Dar eu vreau oricum sa ma lamuresc, ca am nevoie de notiunile astea nu doar pentru blog si tea mug, ci si pentru work. 🙂

 2. La mine nu sta chiar asa treaba! Majoritatea sunt interesati de numar de afisari, vizitatori, etcccc! acum depinde la ce fel de publicitate te referi! articole majoritatea le iau pentru link-building deci clar sunt interesati de pagerank! Banner aici cred ca e mai greu la blogurile generale fiindca nu au un public tinta si e mai greu de targhetat!

  • Pentru link building ma gandesc ca mai eficient ar fi un link in blogroll. Ce rost are sa faci un articol intreg? Plus ca pentru articol primesti in plus vizibilitate. Si alta e vizibilitatea pe un blog cu 1000 viz unici +, decat pe unul cu 100.

 3. Nu am avut clienti care sa fie interesati de page rank. Toti cei care m-au solicitat pana in prezent, si pe care i-am refuzat cu gratie, m-au intrebat de conditiile mele… Imi imaginez ca au intrat pe blog, au vazut ce am de oferit si au fost interesati de o eventuala colaborare.
  Dar tu ai mare dreptate, nu poti pune semnul de egalitate intre un blog cu 1000 de unici si unul cu 100. Iar page rank 3 de ex. se obtine foarte usor, chiar si dupa 3 luni de la deschiderea blogului.

  • Asa e. Desi am vazut ca google a mai umblat pe la page rank, aveam cateva bloguri de servici cu page rank 3 si acum au 2. Au mai scazut.

 4. Page Rank-ul contează destul de mult la clasarea în lista de rezultate în cazul unei căutări. În același timp, poate indica faptul că un sit este cu adevărat de prestigiu, fiind susținut de alte situri de prestigiu.

  Din păcate mulți “specialiști SEO” și multe “firme de prestigiu” în diverse domenii nu au idee cu ce se mănâncă ceea ce fac ei zi de zi. Oferă soluții “voodoo” ca să-ți crească un anumit indice în mod artificial fără o boabă de înțelegere că nici un indice luat separat, nu are nici o relevanță.

  Părerea mea ar fi că dacă-ți convine ceea ce-ți oferă ei, ia ce-ți oferă și lasă-i în prostia lor. Cu PR3 nu stai deloc rău în România. Dacă nu-ți oferă ceea ce ți se pare un preț decent, nu face afaceri cu ei. Nu te căciuli pentru ceea ce este de drept al tău. Pui cifrele pe masă, îți expui punctul de vedere și dacă nu vor, lasă-i.

  Ceea ce nu se vede la PR poate fi mai important decât ceea ce se vede. Pentru că diferența între PR 3.0 și 3.99 este cam de 10 ori. Adică pentru a ajunge la aproape 4 ai nevoie cam de 10 ori mai multe situri cu aceeași prestanță să aibă legături către tine.

 5. Ei bine, sa sti ca el conteaza, dar nu pentru tine sau pentru rankingurile in Google. PR-ul este luat in calcul de la cineva care doreste sa obtina linkuri de pe blogul tau. In cazul in care ai un PR constant in urma ultimelor actualizari si ai un domeniu cu autoritate, categoric poti vinde un link sau advertorial la un pret bun.

  • De obicei la advertoriale sau la reclame se pune “nofollow”. Zăpăciții de la Goagle penalizează mai nou destul de rău link-uri comerciale fără “nofollow”. Și ca să dea exemplu și-au penalizat chiar browserul lor, Chrome-ul.

 6. Da, am intalnit clienti care vor doar pagerank … dar am intalnit si clienti care se uitau la niste blogului apoi la pagerank ..
  Se aude zvonul ca nisa blogului trebuie sa fie cat mai apropiata de nisa serviciilor promovate, se spune asta e mai important decat pagerankul ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.