Zilele trecute v-am povestit despre cartea Extrem de tare și incredibil de aproape. În 2011 a fost ecranizat filmul realizat după carte, având o distribuție de excepție: Tom Hanks, Sandra Bullock. Eu am aflat de film de pe coperta cărții și chiar eram surprinsă că nu văzusem deja filmul și că de fapt, nici nu auzisem de el până atunci.

Când am urmărit filmul eram cam la jumătatea cărții, așa că nu prea știam ce se va întâmpla, dacă apar diferențe sau nu. De obicei nu apreciez modificările făcute în scenariu când se trece de la carte la film, dar de data aceasta m-am bucurat pentru că așa am putut să termin de citit cartea fără să știu sigur cum se va încheia.

Nu vă mai povestesc acțiunea filmului, puteți să vedeți trailerul mai jos sau să citiți articolul despre carte. O să evidențiez doar diferențele.

  • În film tânărul Oskar este însoțit în călătoriile sale de bunicul său, Thomas. În carte partenerul său este tot un bătrân, însă nu bunicul, ci vecinul său, domnul Black.
  • În film Oskar descoperă răspunsul la un mister lăsat de tatăl său. În carte se pomenește doar la început de acel joc între tată și fiu, fără vreo descoperire a lui Oskar la final.
  • În carte Oskar și bunicul său dezgroapă mormântul gol al tatălui sau și îl umplu cu diverse lucruri. În film nu este menționată această scenă.
  • În carte este prezent și personajul Ron, un prieten de-al mamei lui Oskar. Ambii au suferit pierderi, le-au murit membri din familie în accidente, așa încât sunt un suport unul pentru celălalt. În film nu apare acest Ron.
  • În carte ni se prezintă povestea de dragoste dintre bunicii lui Oskar – apar tot felul de scrisori, multe conținând pasaje mai mult sau mai puțin erotice. În film nu apar scene erotice și nu este menționată aproape deloc povestea de dragoste dintre cei doi.

Posibil să mai apară și alte diferențe însă eu atât îmi amintesc momentan.

După ce am citit și cartea și am văzut și filmul, vi le recomand cu căldură pe ambele. De preferat e să citiți întâi cartea și apoi să urmăriți filmul.

7 Comments on Extremely Loud and Incredibly Close (2011)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.