Extrem de tare și incredibil de aproape – Jonathan Safran Foer

Extrem de tare și incredibil de aproape se află în wishlist-ul meu pe diferite librării online de câteva luni bune. Nu s-a ivit oportunitatea să cumpăr această carte, când mai făceam vreo comandă nu era pe stoc, așa încât…a rămas în wishlist. În octombrie însă în sfârșit a ajuns la mine acasă, la un an după ce a apărut și filmul. Film de care habar n-aveam, deși în el joacă actori ca Tom Hanks sau Sandra Bullock și a fost nominalizat la 2 premii Oscar.

Vă mărturisesc că în timp ce citeam această carte am urmărit și filmul. Așa că mi-am răpit singură din suspansul creat de acțiunea cărții. Partea bună e că totuși filmul nu respectă 100% acțiunea cărții, așa încât chiar dacă ați urmărit și voi filmul, veți fi surprinși să aflați că lucrurile nu s-au desfășurat întocmai cum ați văzut voi. Dar despre asta vă voi povesti altă dată.

Extrem de tare și incredibil de aproape este povestea emoționantă a unui băiețel de 9 ani, extrem de inteligent. Viața lui s-a schimbat complet după moartea tatălui său în atentatele de la 11 septembrie. Nu reușește să treacă peste durere, nu vrea să-și uite părintele, are regrete și spaime, este măcinat de vinovăție. Își amintește mereu de clipele frumoase petrecute cu tatăl său, îi ascultă vocea din mesajele de pe telefon, caută să fie cât mai aproape de el. Este revoltat că sicriul tatălui său este gol. Trăiește cu speranța că acesta a mai lăsat mistere pe care el să le descopere.

Într-o zi găsește o cheie într-o plic, ascuns într-o vază. Plic pe care scrie “Black”. Pornește în căutarea lui “Black”, crezând că astfel va fi mai aproape de tatăl său. Cunoaște o mulțime de oameni, află o grămadă de povești, însă nu găsește nimic din ceea ce spera.

Alături de povestea micului Oskar, aflăm și povestea bunicilor săi. Familiile lor au murit în bombardamente, el n-a mai reușit să vorbească, ea a încercat să construiască o familie. El n-a putut suporta să mai aibă pe cineva pe care să iubească, de teamă că o să-l piardă, așa că a plecat. Ea și-a crescut singură fiul. După moartea fiului, el s-a întors. N-a reușit să-i spună fiului de ce a plecat, de ce nu a rămas alături de ei. Acum vrea să-și cunoască nepotul.

Nu sunt multe cărți care să-ți trezească atât de multe sentimente.  M-a întristat, m-a emoționat, m-a făcut să zâmbesc, m-a determinat să mă gândesc. La familie, la iubire, la trecut, prezent și viitor. Recomand această carte din suflet. Trebuie citită în liniște, cu atenție și fără grabă. Cred că are puterea de a alina și de a da curajul de a merge mai departe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Comments on Extrem de tare și incredibil de aproape – Jonathan Safran Foer

 1. Aliceee Traveler
  October 31, 2012 at 10:40 am (5 years ago)

  Imi place review-ul! merge bine cu nostalgia toamnei! trebuie sa o caut sa o citesc!

  Reply
  • Mihaela
   October 31, 2012 at 12:52 pm (5 years ago)

   Sper sa-ti placa. 🙂

   Reply
 2. ROBERTS
  October 31, 2012 at 11:35 am (5 years ago)

  daaaaaaaaaaaaaa, foarte frumos ai scris despre acesta carte. tot am vrut s-o cumpar, dar sincer m-a retinut pretul..filmul l-am vazut si inca il consider cel mai bun pe care l-am vazut anul acesta. o sa fac un efort (financiar) sa nu ratez aceasta carte, m-a impresionat cum ai scris despre ea.

  Reply
  • Mihaela
   October 31, 2012 at 12:53 pm (5 years ago)

   Multumesc, ma bucur ca ti-a placut. Este o carte deosebita, foarte emotionanta.

   Reply
 3. Larisa
  October 31, 2012 at 1:31 pm (5 years ago)

  Nu am citit cartea, dar as vrea, insa am vazut filmul, mai de mult, adica atunci cand a aparut si mi-a placut mult. Este emotionant, imi inchipui ca asa trebuie sa fie si cartea. O sa mi-o cumpar si eu :)! O zi faina sa ai!

  Reply
  • Mihaela
   October 31, 2012 at 2:31 pm (5 years ago)

   Sper sa-ti placa cel putin la fel de mult si cartea. Zilele urmatoare o sa scriu si despre film si despre diferentele film/carte. O zi frumoasa si tie!

   Reply
 4. Roxy's blog
  October 31, 2012 at 6:44 pm (5 years ago)

  Vreau neaparat sa vad macar filmul 🙂

  Reply
 5. Cristinabuz
  October 31, 2012 at 8:56 pm (5 years ago)

  Frumos filmul, dar parca mai mult mi-a placut cartea

  Reply
 6. Roscata
  November 1, 2012 at 1:05 am (5 years ago)

  Filmul mi-a placut la nebunie, mai ales finalul :X.

  Reply
 7. Hapi
  November 1, 2012 at 3:14 pm (5 years ago)

  O carte relativ trista care nu mi s-ar potrivi acum in mijloc de toamna
  Si un review foarte bun 🙂

  Reply
  • Mihaela
   November 1, 2012 at 4:08 pm (5 years ago)

   Multumesc!
   Da, e trista intr-adevar. Dar plina de invataminte. 😛

   Reply
 8. Miky
  November 14, 2012 at 12:10 am (5 years ago)

  pare interesant.o sa ma uit si eu.merci 🙂

  Reply

2Pingbacks & Trackbacks on Extrem de tare și incredibil de aproape – Jonathan Safran Foer

 1. […] trecute v-am povestit despre cartea Extrem de tare și incredibil de aproape. În 2011 a fost ecranizat filmul realizat după carte, având o distribuție de excepție: Tom […]

 2. […] plăcut mult Extrem de tare şi incredibil de aproape, aşa că vreau să mai citesc ceva de acest […]

Leave a Reply

More in cărţi
Fifty Shades of Grey & Fifty Shades Darker – E.L. James

  Sau pe românește Cincizeci de umbre ale lui Grey și Cincizeci de umbre întunecate, primele două volume din trilogia...

Close