Am pus și pe Facebook această poză, dar simt nevoia să spun și câteva cuvinte referitoare la ea. Nu este o poză preluată de pe net sau din alte părți, este făcută de mine unui formular pe care trebuie să-l completez. Mare mi-a fost mirarea să văd în categoria “Apartenență la un grup vulnerabil” răspunsul simplu “Femei”.

Mirare, consternare, zâmbete de la bărbații din firmă. Nu puteam să cred că cineva (nu oricine, o persoană care creează astfel de formulare) ar putea considera că femeile în general sunt la fel de vulnerabile ca ceilalți din tabel. Suntem mai independente ca oricând, ocupăm funcții de conducere în unele dintre cele mai mari firme din lume, nu avem nevoie de nimeni să ne ajute să ne facem viața așa cum ne dorim.

Dar, la final, vreau să cred că este o MARE greșeală și că de fapt voiau să scrie “femei însărcinate”. Deși și aici…ești vulnerabil când ești în ultimele luni și îți este mai greu sau dacă ai anumite complicații. Nu orice femeie însărcinată este vulnerabilă pe parcursul celor 9 luni.

Și la final rămâne întrebarea…eu ce fac? Bifez sau nu?

Între timp am primit răspunsul oficial: “Așa e, UE consideră femeile persoane vulnerabile, așa că vă rog frumos să bifați “femei”.”

photo (17)

17 Comments on Discriminare?

 1. Eu am primit chestionarul ăsta (cred că e acelaşi, după font şi aşezare în pagină) la facultate. Şi am bifat simplu femei. Mie nu mi se pare o chestie aşa de rea, asta înseamnă că cineva ne recunoaşte ca fiind sensibile şi delicate, aşa cum cred că şi suntem, de fapt.

  • Eu nu stiu, nu consider ca suntem la fel de vulnerabile ca ceilalti de pe lista. De fapt sunt barbati pe lumea asta mai vulnerabili decat unele dintre noi. 🙂

 2. Am primit si eu formularul tot la universitate. Nu am bifat, insa am inteles rationamentul.
  O parte dintre femei sunt independente, asa cum suntem noi, insa exista o categorie destul de mare care nu este.
  In acest formular se considera femeia ca fiind vulnerabila pe piata muncii si in multe cazuri realitatea confirma acest fapt. Exista angajatori care evita sa angajeze femei pentru ca acestea pot ramane insarcinate si la o perioada relativ scurta de la angajare acestea sa intre in concediu de maternitate timp de 2 ani. Fapt care genereaza costuri in plus cu recrutarea si pregatirea altei persoane pentru acelasi post.
  Desi nu ne place, realitatea este diferita de ceea ce se intampla la nivel dclarativ.

 3. Și eu am completat acum ceva timp un asemenea formular și am avut aceeași mirare. Însă dacă pe asta am înțeles-o oarecum, o problemă mai mare am avut când învățam pentru un examen și într-un manual am citit ceva de genul ”diverse grupuri etnice (…, femei)” și atunci chiar că n-am mai știut cum să reacționez. Acum ce, suntem o etnie?

 4. Nici nu-ti dai seama cat de vulnerabila esti. Daca vine un tiganus de 14 la tine si iti trage de poseta, esti complet lipsita de aparare. Are mai multa forta decat o sa ai tu vreodata (daca nu cumva practici sporturi de contact).
  Vulnerabilitatea are multe valente. O sa tipi la ala ca esti femeie independenta.
  Deci bifeaza si lasa comentariile.

 5. E deranjant sa vezi asa ceva insa eu sunt de parere ca de mult nu se mai pune problema ca o femeie sa fie mai prejos de un barbat, indiferent de domeniu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.