Nu sunt părinte, poate nu am dreptul să comentez în necunoștință de cauză, dar nu mă pot abține. Aproape că nu este zi în care să nu văd mașini în care copiii mici nu sunt protejați corespunzător. Ori sunt ținuți pe scaunul din față, deși nu au 12 ani împliniți, ori stau în spate, la mijloc, fără centură de siguranță. Și să nu uităm de bebelușii care sunt ținuți în brațe de cineva, ori pe scaunul din față (!), ori în spate.

E trist că acei părinți nu-și dau seama la ce pericole își expun copiii. Nu este de ajuns să-l ții în brațe, chiar și pe scaunele din spate. În caz de accident, îl scapi și se rănește. E și mai rău dacă stai în față, în caz de accident îi sare airbag-ul direct în față. Sau zboară prin parbriz.

Și toate astea se întâmplă acum, când avem atât de multe soluții la îndemână. Părinții mei, acum 20 de ani, când nu existau scaune auto pentru copii sau o legislație strictă, nu mi-au permis să stau în față până nu am împlinit 14 ani. Atunci se putea iar acum, când știm atât de multe lucruri, când suntem conștienți de riscuri, nu putem?

Cel mai bun exemplu pentru mine, când voi fi părinte, este sora mea. Printre primele lucruri pe care le-a cumpărat înainte de nașterea nepoatei mele a fost și un scaun auto pentru copii. Și de fiecare dată l-a folosit, indiferent de situație. Și în afară de asta s-a schimbat și ca șofer. Nu că înainte ar fi condus haotic, dar acum conduce foarte prudent, ușor, e o plăcere să merg cu ea în mașină. Din punctul meu de vedere, sora mea este o mamă model. Prin tot ceea ce face se vede că-și pune copilul pe primul plan.

Din ce am mai auzit, scaunele auto pentru copii Fisher Price sunt printre cele mai bune. Dar eu aș combina calitatea cu preferințele personale și aș alege un scaun pentru copii Ferrari (fan Ferrari & Schumacher). 🙂 Bine, asta dacă e băiat, dacă e fetiță, mai degrabă un scaun Disney sau ceva mai feminin.

image_1_17 driver1_1

Revenind la seriozitatea problemei, e păcat să nu se apeleze la aceste metode de siguranță, mai ales că nici nu costă o avere. Sunt scaune care se pot folosi timp de 3-4 ani, se pot reutiliza, nu este o cheltuială care se poate cataloga ca și moft.

Iar pentru copiii mai mari: trebuie așezați în spate, cu centura pusă. Neapărat centură. Nu îi țineți în brațe, nu îi lăsați să stea în picioare, între scaune. Și conduceți prudent. Pentru ca să fie bine.

8 Comments on Siguranță înainte de toate

 1. Nu demult am făcut şi eu un articol cu acest subiect. Era atât de revoltată pentru că vedeam zi de zi cum părinţii le pun copiilor viaţa în pericol. Scaunul de maşină nu este un moft, este cel mai bun mod de a-ţi proteja copilul.
  Aşa cum spuneai şi tu, părinţii noştri nu aveau posibilitatea să cumpere astfel de scaune, dar ştiau că nu avem voie pe scaunul din faţă. Părinţii din ziua de azi au atâta informaţie, şi degeaba.

  • Da…citeam si comentariul Victoriei, de mai jos, cum ca in Canada sunt obligati prin lege. Poate asa ar trebui si la noi. Daca ai masina, cumpara si un scaun ptr copii.

 2. Am observat si eu ca-n Romania copiii nu prea erau pusi in scaune speciale dar totusi mi se pare c-am evoluat mult in ultimii ani , parintii sunt mai informati

 3. In Canada de exemplu, legile cu privire la protectia copiilor in trafic sunt foarte stricte, si se respecta la sange. Cand copilul se naste, parintii nu pot pelca acasa cu bebelusul din spital fara acel scaun de masina, ba chiar au obligatia sa arate personalului din spital ca au acel scaun pentru bebelus, altfel nu li se semneaza formularele de eliberare din spital.

  Mai este si o alta lege in Canada, votata in 2007 – nu ai voie sa fumezi in masina daca te insotesc copii de pana in 16 ani.

  • Interesant Victoria, nu stiam. Ambele legi mi se par foarte bune si sper ca vreodata sa se aplice si la noi ceva asemanator. La noi fumeaza cu bebelusii langa ei… 🙁

 4. Am auzit de multe accidente petrecute la volan in care cel mai afectat a fost bebelusul din spate care nu era securizat corespunzator. Chiar ar trebui cumva demarata o campanie de responsabilizare a parintilor pentru a cumpara astfel de scaune de siguranta.

  • Da, ar trebui. Ma gandeam acum ca sigur a fost derulat ceva de acest gen, dar totusi nu cred…nu tin minte. Si e pacat, poate unii chiar nu inteleg aceste pericole, nu-si dau seama ca nu e bine sa stea copilul in picioare, la mijloc, sau sa nu aiba centura pusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.