hitler-vecinul-meuHitler, vecinul meu prezintă amintirile unui copil evreu, Edgar Feuchtwanger, care a locuit în Munchen până 1939. Pentru mine a fost ceva nou, chiar dacă am mai citit 3 cărţi despre Holocaust în acest an, pentru că nu se axează pe perioada de după 1939, când evreii au avut cel mai mult de suferit, ci prezintă ascensiunea lui Hitler începând cu 1929.

Edgar locuia împreună cu familia sa într-un apartament în Munchen. Hitler s-a mutat la un moment dat vis-a-vis de el şi de atunci familia Feuchtwanger n-a mai avut linişte. Locuinţa lui Hitler era în permanenţă păzită, la începând doar de un paznic, ulterior de o armată întreagă. La el se perindau tot felul de oameni, nazişti sau politicieni, germani care îl susţineau.

Dacă în 1929 familia lui Edgar nu avea nici o emoţie în legătură cu Hitler, fiind siguri că nu va ajunge nicăieri, pe măsura trecerii anilor au putut observa cum Hitler devine din ce în ce mai popular printre germani, cum de la a primi un vot din 5 ajunge la a primi un vot din trei iar apoi 99% voturi (acest număr după ce evreii n-au mai avut drept de vot).

Părinţii copilului nu au dorit să plece din ţară, deoarece nu credeau că au vreo soluţie mai bună. În Palestina era război, în alte ţări n-ar fi avut din ce să se întreţină. Rând pe rând rude de-ale lor au emigrat, începând cu Lion Feuchtwanger, unchiul lui Edgar, scriitor celebru, care înainte de Mein Kampf, era cel mai bine vândut autor german. Acesta însă a scris o parodie despre Hitler iar imediat ce acesta a ajuns la putere i-a retras cetăţenia germană şi a încercat din greu să-l bage într-un lagăr. Însă Lion era deja plecat din Franţa iar când naziştii au ajuns în Franţa, cu ajutorul unor cunoştinţe a fugit în Statele Unite.

Din fericire Edgar şi familia sa au scăpat de soarta teribilă ce îi aştepta. Au reuşit să fugă în Anglia, înainte de a fi prea târziu.

Dacă sunteţi interesaţi să aflaţi mai multe informaţii despre perioada de ascensiune a lui Hitler şi de asemenea să observaţi cum s-a schimbat viaţa unui copil evreu bogat, după ce naziştii au ajuns la putere, vă recomand această carte. Eu am cumpărat-o din Carrefour, la preţul de 19.3 lei.

1 Comment on Hitler, vecinul meu – Edgar Feuchtwanger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.