christmas-cleaningCă tot se apropie Crăciunul, hai să vorbim un pic şi despre curăţenia casei. Probabil mulţi dintre voi deja v-aţi apucat sau măcar v-aţi gândit ce este de făcut, ca să ne prindă noul an cu casă curată. Ne ajută părinţii? Ne luăm liber de la serviciu ca să avem timp de curăţenie?

Din punctul meu de vedere situaţia nu e chiar roz. Legal până şi pe 24 decembrie se lucrează. Dacă nu ai părinţi care să te ajute, nu prea ai cum să te descurci. Trebuie să faci şi curat în casă, trebuie să faci şi o grămadă de mâncare. Să nu uităm de decorarea casei. Când să le faci pe toate? Greu este când stai la apartament, dar ce te faci când stai la casă?

Complicat. Despre asta am discutat de multe ori cu prietenele mele, mai ales cu cele care stau la casă. Nu mai facem pur şi simplu faţă. Cum să le faci chiar pe toate când lucrezi 8 ore pe zi, ajungi acasă, mai ai şi mâncare de făcut, mai ai poate şi alte proiecte? Poate vrei să ai şi un pic de timp liber, să citeşti, să te uiţi la un serial, să ieşi cu prietenii în oraş. Aşa că am găsit ca singură soluţie angajarea unui ajutor.

Eu am pe cineva care mă ajută de câţiva ani. Periodic mă scapă de acele activităţi casnice care mie nu-mi plac deloc, gen spălat geamuri, curăţat frigiderul şi aragazul, curăţenie în debara. Este un ajutor preţios şi îl apreciez foarte mult. Problema e că nu e aşa uşor de găsit pe cineva care să te ajute, în care să ai încredere şi care să-ţi facă şi treabă bună. Şi-n plus, nu oricine vine să te ajute la o casă, pentru că este spaţiu mare şi foarte multă treabă de făcut.

Şi pentru asta sunt firmele de curăţenie. O prietenă a apelat la o astfel de firmă pentru o curăţenie generală a casei părinţilor ei. O altă prietenă a apelat pentru o curăţenie generală a sediului firmei unde lucrează (vă mai amintiţi ce scriam aici despre curăţenia la locul de muncă?). Ei se ocupă de curăţarea covoarelor, mochetelor sau tapiţeriilor, ştergerea prafului, spălarea uşilor, a geamurilor şi pervazurilor, ştergerea prafului din biblioteci, spălarea gresiei, linoleumului, parchetului, gresiei, marmurei, dezinfectarea bucătăriei şi a grupurilor sanitare, spălarea teraselor şi a scărilor, aerisirea şi odorizarea încăperilor. Spre deosebire de oamenii angajaţi cu ziua, firmele vin cu produsele lor de curăţenie, profesionale, şi cu aparatură necesară. Asta pentru că nu întotdeauna aspiratorul tău este unul performant, ca să dau un exemplu.

Nu ştiu despre voi dar eu mereu o să apreciez ajutorul dat la curăţenie. Este totuşi o muncă grea, care deseori ne lasă cu dureri de spate, ne activează diverse alergii (praf, mucegai), ne oboseşte şi ne deprimă. Sunt nişte bani daţi dar eu văd acei bani ca fiind daţi pentru a cumpăra timp, care întotdeauna este preţios şi prea îl consumăm pentru chestii care sug viaţa din noi, şi o curăţenie făcută cu adevărat bine.

Voi cum vă descurcaţi cu curăţenia casei? Vă ocupaţi singuri sau aveţi ajutoare?

5 Comments on Încă o grijă pe cap: curăţenia de Crăciun

 1. Intreab-o te rog pe prietena ta cat a costat echipa de curatenie pt casa parintilor ei. Chiar ma intereseaza acest aspect 🙂
  Multumesc anticipat!

  • Roxana, esti din Iasi? Prietena mea a apelat acum vreo 2 ani la o firma de acest gen, poate s-au mai schimbat preturile, dar oricum o intreb. Sa stii ca preturile de obicei sunt postate pe site-urile firmelor de curatenie.

 2. Eu refuz sa fac marea curatenie de Craciun. Am facut-o atatia ani la rand, acasa la parinti – roboteam pana in seara de ajun, iar de Craciun eram franta de oboseala. Nu am simtit niciodata pe deplin magia Craciunului, nici a Pastelui – sunt satula de curatenie si gatit 70 de feluri de mancare in ajun de sarbatoare. Sunt sarbatori crestine, nu prilej de curatenie nationala.

  Nu am copii, animale, nu intram incaltati in casa, nu avem ce mare curatenie sa facem. Nu avem covoare, mobila este minimalista, n-avem bibelouri, avem produse de curatat de calitate, curatenia merge foarte usor. Facem curat in fiecare sambata, e suficient. Mie imi place sa fac eu curat in casa, impreuna cu sotul meu, nu-mi place sa vina altcineva sa-mi faca curat… imi place sa-mi pun eu lucrurile intr-o anumita ordine, in anumite locuri… sunt tipicara si perfectionista. Am apelat la ajutor doar cand a fost vorba de curatenie majora – varuit, vopsit, pun gresie, cand era vorba de curatenie majora.

 3. Referitor la curatenia de sarbatori, care se apropie cu pasi repezi. Depinde foarte mult de cat de mare este spatiul in care locuiesti si cate persoane sunt dispuse sa se angajeze in a da o mana de ajutor 🙂

  Cu siguranta daca vorbim de peste 100 de m2 si suntem 2 persoane care locuiesc in acel imobil, o sa apelam la o firma de curatenie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.