Acum câteva luni m-am trezit cu o bucurie: o zgârietură lungă făcută cu cheia pe maşina mea. Mai mult am fost dezamăgită decât supărată, dezamăgită că oamenii sunt cum sunt. Pentru că nu mi-am explicat atunci şi nici până acum n-am înţeles, care poate fi logica din spatele unei astfel de acţiuni.

Ca mine sunt mulţi. Suntem aceia care n-am făcut nimic ca să merităm acea zgârietură, adică n-am parcat aiurea, n-am supărat pe nimeni. Şi mai sunt şi aceia care au încurcat pe cineva care a considerat că este just să se răzbune. Dar indiferent cine suntem noi, nu există un motiv suficient de bun ca să distrugi bunul altuia.

Vorbesc în acest articol de zgârieturile făcute intenţionat, cu cheia sau alte obiecte. Prietena mea şi-a găsit maşina nouă zgâriată încă din prima săptămână. O zgârietură făcută cu cheia, pe partea laterală, dintr-o parte în alta. Maşina nu încurca pe nimeni, nu este vreo maşină care să inspire invidie, e o maşină obişnuită, dar avea numere roşii, semn că e nouă. O altă persoană şi-a găsit maşina zgâriată tot cu cheia într-o parcare cu plată, unde o avea poziţionată corespunzător. Şi exemple mai sunt multe.

Să zicem că o maşină este parcată neregulamentar. Te deranjează, te incomodează, este parcată pe locul pe care tu trebuie să treci. Vrei să îl atenţionezi, să nu mai facă şi altă dată. Atunci lasă-i un bilet, nu provoca daune. Pune-te şi în poziţia celuilalt. Poate a avut o urgenţă, poate se grăbea, poate nu a avut altă soluţie. Sau poate pur şi simplu aşa avea chef, dar cine eşti tu să-l judeci şi să-l pedepseşti, fără ca măcar să ştii toate datele problemei? Tu ca şofer sau pieton n-ai greşit niciodată? N-ai încurcat niciodată pe nimeni?

Poate maşina este parcată regulamentar, dar pur şi simplu te enervează. Arată bine maşina, e curată, poate o fi un model de lux. Sau poate are numere roşii, deci e maşină nouă. Omul ăla a avut bani să-şi cumpere maşină! Ce nesimţit, cum de alţii îşi iau maşină iar eu n-am bani nici măcar de o sacoşă de cumpărături? Orice aş zice în cele ce urmează n-o să schimbe atitudinea acestor oameni, din păcate suntem înconjuraţi de oameni care se cred încă în comunism şi care trăiesc pe principiul dacă eu n-am, altul de ce să aibă?

Mai există şi posibilitatea ca proprietarul maşinii să te fi deranjat cumva şi tu să vrei să te răzbuni, să-l pui la cheltuieli, să îl superi. Dacă felul în care ai fost crescut şi conştiinţa te lasă să faci aşa ceva din răzbunare, atunci e bine măcar să ştii că distrugerea bunurilor este infracţiune şi există mari posibilităţi ca atunci când faci aşa ceva, să existe martori. Poate te vede cineva de la un geam, poate trece o maşină prin zonă. Dacă n-ai suficient bun simţ, măcar poate ţi-e frică că ajungi să dai declaraţii la poliţie şi să plăteşti daune.

Urmăresc pagina Radar pe Facebook. Interesant a fost acolo să constat cât egoism este în noi, ca oameni. Pe deoparte văd zilnic poze cu maşini zgâriate, proprietari nervoşi, comentatori care îi blamează pe cei care zgârie maşini, cu motiv sau fără. Apoi văd poze cu maşini parcate aiurea şi comentarii prin care se recomandă zgârierea acelor maşini care şi-au permis să încurce pietonii. Concluzia e că de zgâriat se zgârie doar maşinile care te încurcă pe tine. Tu dacă încurci pe altul, să nu te zgârie. Egocentrism pur.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Comments on Despre cei care zgârie maşinile

 1. Vai, ce ma enerveaza si pe mine chestia asta. Eu mi-am gasit-o zgariata cu ura… desi am o obsesie pt. parcatul frumos care nu incurca pe nimeni.
  Bine, sa nu mai zic ca mi-am gasit-o si lovita in parcare de mai multe ori. Nimeni n-a lasat vreodata un biletel, si am mari dubii ca din toti care mi-au lovit-o nicicare nu avea RCA. Cred ca e sufereau de o prea mare durere in cot.
  Si eu ma enervez maxim cand altii parcheaza aiurea, dar am doua optiuni: sun la politia locala (care in 100% din cazuri imi spune ca am sunat degeaba :D) si las un bilet.

  • Da…nu-i inteleg pe astia care zgarie masinile. Ma uitam si-n parcare la mine, o multime de masini erau zgariate cu cheia, dar zgarieturi din alea lungi, facute…cu ura, cum zici tu. Nu-i inteleg pe oamenii astia. Nu-i inteleg pentru ca nu ma pot pune in locul lor, oricat de nervoasa am fost pe cineva, niciodata nu m-as apuca sa-i zgarii masina.

 2. Vreau sa spun ca varianta cu biletul lasat in parbriz sub stergator nu e buna.Intr-o dimineata, m-am trezit cu masina blocata in parcare de catre un microbuz. Aveam foaie si pix in masina, asa ca i-am lasat un bilet in care-i spuneam politicos, ca m-a blocat si ca am fost nevoit sa iau taxiul ca sa ajung la munca. Cu ce raspuns m-am trezit seara din partea individului? Cu o pana in stanga spate prin 3 impunsaturi de surubelnita in lateralul pneului. Si aceasta razbunare e cea mai urata pt ca o astfel de pana o observi dupa ce ai plecat la drum cu masina. Abea cel de la vulcanizare mi-a spus ca cineva s-a razbunat pe pneul meu. Care-i invatatura de aici? Romanii inca nu sunt educati!

 3. nu stiu de ce, dar eu am senzatia ca totul e legat de invidie. unii oameni sunt foarte rai, disperati sa faca rau altora.

 4. Din pacate, se pare ca oamenii au uitat ce inseamna empatia. Nu gandesc inainte de a face un rau celuilalt… Cu totii gresim si din acest motiv nu trebuie sa ii judecam pe ceilalti. De multe ori mi s-a intamplat sa ma intorc de la serviciu si sa gasesc in locul meu de parcare o alta masina parcata… Este adevarat ca m-am enervat pe moment, pentru ca nu gaseam loc de parcare, dar nu m-am apucat sa sparg pneurile sau sa ii trag o cheie pe masina… Frumos ar fi sa lase un numar de telefon in parbriz, asa cum fac eu cand parchez undeva, pentru ca nu am avut alta alternativa… Mi se pare cat de cat civilizat…

 5. Mie mi-a furat capacul de la oglinda retrovizoare. Probabil a deranjat pe cineva ca am parcat in dreptul unei alei cimentuite, cel mai probabil facuta ilegal cu vreun an in urma, care duce in parcare. De atunci (1 martie) nici nu mai parchez masina in dreptul aleei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.