Din categoria “cu toţii ne putem îmbolnăvi de aşa ceva”, vorbim astăzi despre varice, un subiect cu care nu sunt foarte familiarizată. Cunosc o mulţime de persoane care se confruntă cu aşa ceva, dar am evitat până acum să mă interesez de cauzele, simptomele şi tratamentul acestei boli. Aşa că astăzi învăţăm împreună despre varice.

Varicele sunt dilataţii ale venelor superficiale, vizibile sub piele, care apar de obicei la nivelul gambelor. Sunt provocate de o alterare a valvulelor care împiedică în mod normal sângele să curgă înapoi în jos şi care nu-şi mai îndeplinesc rolul, antrenând astfel un reflux al sângelui.

Cauzele apariţiei varicelor sunt multiple, nu degeaba 50% din populaţie suferă de aşa ceva. Voi enumera principalele 10 cauze care duc la apariţia varicelor: obezitatea, sedentarismul, vârsta, sarcina, ereditatea, statul mult în picioare (munca profesională), deshidratarea, purtarea de pantofi cu tocuri înalte foarte des, consumul de alcool în timpul zborurilor, fibromul uterin. Alte cauze de care am mai auzit: excesul de expunere la soare, de purtare de haine strâmte, de băi fierbinţi, de saune şi solarii.

Venele apar dilatate şi sinuoase sub forma unor cordoane albastre vizibile sub piele. Sunt însoţite de o senzaţie de greutate în picioare, crampe, furnicături, şi mai rar dureri. În cele mai multe din cazuri, este doar o problemă de ordin estetic. Cu toate acestea evoluţia duce la agravare progresivă, prin modificări la nivelul pielii, inflamatia venei, ruptura varicelor cu sângerare, în special la persoanele în vârstă. De aceea eliminarea varicelor se face nu doar ca scop estetic ci şi pentru ameliorarea simptomelor şi complicaţiilor.

Există o serie de opţiuni pentru tratamentul varicelor, cum ar fi scleroterapia varicelor (injectarea unei soluţii saline în vena bolnavă), tratamentul cu laser (energia luminii poate neutraliza o venă din interior, lăsând ţesut cicatricial, care este în cele din urmă resorbit), flebectomia ambulatorie (vena este privită sub o sursă de lumină specială, care face să iasă în evidenţă în mod clar, iar medicul face o serie de incizii mici, cu un ac, prin care vena poate fi prinsă şi scosa cu un cârlig mic), ligatura chirurgicală a varicelor (se face o incizie pentru a accesa vena, iar aceasta este fie eliminată, fie legată, astfel încât vena varicoasă nu va mai fi alimentată, se va contracta şi în cele din urmă va fi resorbită de organism).

Din păcate pentru prevenţie nu sunt prea multe de făcut. În caz că există predispoziţie ereditară sau muncă în picioare, se pot purta ciorapi elastici. În rest mult sport, că e bun pentru toate, atenţie la greutate şi grijă faţă de sănătatea proprie, în general.

Multă sănătate vă doresc!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.