wash-71203_640După toate cele întâmplate în ultima perioadă, am ajuns să fiu mult mai atentă când cumpăr mâncare. Chiar puţin speriată pentru că-mi dau seama că oricât de atentă aş fi, există posibilitatea ca mâncarea pe care o cumpăr şi pe care o consum să aibă tot felul de probleme.

Sunt conştientă că există o mulţime de persoane care nu se spală pe mâini după ce folosesc toaleta. Mai trist şi problematic este că o mulţime de persoane care lucrează în industria alimentară nu se spală pe mâini după ce folosesc toaleta. Lucru confirmat de prietena mea care a văzut chiar zilele trecute cum o domnişoară care vinde îngheţată, a ieşit din toaletă şi ulterior din baie, fără să se spele pe mâini. Deci chiar şi după toată mediatizarea cu E-coli, bebeluşi bolnavi, tot există persoane pe care nu le duce capul că trebuie să se spele pe mâini după ce folosesc toaleta.

Ne bazăm pe faptul că există controale, că există proceduri, dar oricât de strictă şi serioasă ar fi firma, nu poţi intra cu omul în baie, nu poţi să te uiţi la el cum se spală pe mâini. Ca să nu mai zic că există şi posibilitatea ca persoana să se spele pe mâini şi apoi să atingă clanţa uşii de la baie, atinsă de alţii care nu s-au spălat pe mâini. Poate exagerez, poate nu, este oricum o mare problemă.

În magazinele de cartier pe care le mai frecventez am observat că folosirea unor mănuşi de unică folosinţă pentru atingerea alimentelor este opţională. Îi atragi atenţia, şi-o pune. Însă uneori nici nu vezi dacă le are sau nu puse, atunci când te serveşte din spatele unor rafturi înalte.

La supermarketuri, în zonele cu auto-servire pâine sau produse de patiserie, sunt încă mulţi oameni care nu-şi pun mănuşi şi mai mult, testează cu mâinile până când găsesc bucata pe care o doresc.

Am mai văzut în magazine zonă de mezeluri care nu este complet acoperită de vitrină (era acoperit cam un sfert). Nu am putut să nu mă gândesc că pot ajunge pe ele salivă atunci când cumpărătorii sau cel care serveşte vorbeşte.

Tot în magazinele de cartier, vânzătorul, cu mănuşa pusă, foloseşte aceeaşi mână pentru a servi mâncarea (pâine, covrigi sau alte alimente care nu se spală) şi pentru a pune mâna pe bani. Normal ar fi să arunce acea mănuşă şi la următorul client să-şi pună alta, dar nu se întâmplă asta.

Şi probabil mai sunt multe exemple. Am început să observ chestiile astea. Nu mi-e foarte frică pentru mine, în schimb mi-e frică pentru copii, pentru bătrâni, care sunt mai sensibili, nu au sistemul imunitar suficient de puternic. Ce le dăm lor să mănânce? De unde mai cumparam mancare? Ce mancare putem cumpara astfel incat sa fim siguri ca nu vine deja contaminata?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments on Igiena în industria alimentară

  1. Si pe mine ma preocupa subiectul si sunt ingrozita de perspectiva de a ma imbolnavi din aceste motive. Ce putem face? Mai nimic, poate doar sa ocolim locurile in care ni se pare dubios modul de prezentare si de manuire al preparatelor culinare.
    De pilda, acum cativa ani am intrat intr-o cofetarie si am comandat un smoothie. Tipul de dincolo de tejghea mi-a pregatit ingredientele(a taiat bananele, capsunile) fara sa poarte manusi. In plus parea si suparat ca l-am deranjat. Evident ca n-am mai revenit insa consider ca am gresit ca mi-a fost jena sa-l atentionez pe loc ca nu poarta manusi.
    In rest speram ca ne ajuta sistemul imunitar. Ne bazam pe el.

    • Da, asta e si problema mea, de cele mai multe ori mi-e rusine sa atentionez ca se greseste, sa-si puna manusi. Sau uneori observ de-abia dupa si mi-e jena sa refuz produsul. Si…ma bazez pe sistemul imunitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.