Zilele trecute a avut loc un accident grav în Iaşi, în care au fost implicate 4 maşini. Vinovat a fost unul din şoferi, care adormise la volan. În acea maşină erau 2 oameni, veneau de la un drum lung şi unul din ei a adormit. Acest caz arată cât de important este să respectăm câteva reguli, unele din ele care mi se par chiar de bun simţ. Cum ar fi cele de mai jos.
Ideal ar fi că atunci când şoferul este obosit, să tragă maşina pe dreapta şi să tragă un pui de somn. Dacă este însoţit de o persoană adultă, atunci consider că acea persoană are obligaţia de a sta trează şi de a fi vigilentă, pentru a ajuta şoferul. În cazul în care sunt 2 persoane, care conduc cu rândul, atunci este de datoria lor să recunoască când sunt obosiţi şi să se odihnească. Viaţa este mai importantă decât orice altceva. Că întârzii, că pierzi nişte bani, aceste lucruri nu mai contează.
Copilul sub 12 ani trebuie să stea neapărat pe locurile din spate, neapărat cu centura pusă. Cei mai mici trebuie să stea în scaun de maşină. Bebeluşii sau copiii mici nu trebuie să stea în faţă, nici măcar în braţele unui adult. În caz de accident nu sunt protejaţi deloc!
Centura de siguranţă trebuie purtată. Părerea asta cum că centura te incomodează este doar un moft, apare de obicei la persoane mai în vârstă care tot nu s-au obişnuit să o poarte. E bun că acum maşinile noi semnalizează sonor atunci când centura nu este legată.
Iarna, fie că se conduce în oraş sau în afara lui, este important ca maşina să fie dotată cu anvelope iarnă. Mi se pare pură inconştienţă să pleci la drum lung, iarna, fără să ai cauciucuri de iarnă montate la maşină.
Nu te zgârci atunci când trebuie să cumperi anvelope vară sau iarnă. Eu personal n-aş cumpăra cauciucuri second hand, dar aici este alegerea fiecăruia. O anvelopă bună ajută la frânare, la condusul pe ploaie, pe zăpadă sau noroi, când luăm o curbă, când mergem cu viteză.
În timpul condusului, nu se umblă la telefonul mobil. Şi nu se foloseşte una din mâini pentru a ţine telefonul la ureche. Maşinile noi au sistem bluetooth şi astfel poţi vorbi la telefon, având în acelaşi timp ambele mâini pe volum şi auzind interlocutorul în boxele maşinii. Există bineînţeles şi varianta unor căşti handsfree.
Aveţi ceva de completat?
Foarte convingator, Mihaela.Felicitari !
As adauga ceva: nu va suiti la volan in stare de vulnerabilitate emotionala, agitati sau suparati rau de ceva sau cineva.
Dezordinea interioara atrage evenimente exterioare traumatizante.
Poate parea putin ciudat,dar accidentele se produc tocmai cand ne este rau, cand ne simtim sfarsiti.Mai bine incercam o remontare psihica si apoi luam cheile de la masina.
Ideea aceasta am intalnit-o la Isabel Allende, intr-una din cartile ei biografice( “Tara mea inventata”, sau “Suma zilelor”) si ulterior experienta personala mi-a confirmat-o.
Sunt bune aceste sfaturi si trebuie respectate atat pentru siguranta noastra cat si pentru a pasagerilor.
Foarte bune sfaturi, este important sa se retina ca trebuie sa folosim tipul potrivit de janta si anvelopa pentru respectivul anotimp atat pentru siguranta noastra cat si pentru cei din jur