pregnancy-296486_640Când începem diversificarea? Este ok dacă foloseşte un premergător? Ce fel de cărucior aleg când nu mă pot decide din zecile de modele din magazine precum Noriel? La ce grădiniţă îl dau? Până se ajunge la astfel de întrebări, există multe altele, exagerate sau nu, care încep chiar din momentul de dinainte de concepere, pentru acele femei care îşi doresc să rămână însărcinate.

Din diverse cercetări proprii sau din discuţiile cu prietenele mele, am extras câteva pe care să le menţionez aici.

Medicamente

Ce medicamente putem lua atunci când încă nu ştim sigur dacă suntem sau nu însărcinate? Putem să luăm orice, atât timp cât nu ştim sigur dacă suntem însărcinate, iar dacă cumva suntem, nu au trecut decât maxim 2-3 săptămâni de la concepţie?

Prietena mea care este în această situaţie preferă să nu rişte şi evită acele pastile care nu sunt recomandate pentru femei însărcinate. Întreabă mereu la farmacie şi citeşte mereu prospectul medicamentelor. De exemplu i-a fost recomandat de către dermatolog o cremă pentru acnee, cu antibiotic. Doctorul i-a zis că-l poate folosi, dar dacă rămâne însărcinată să oprească utilizarea. Pe prospect însă scria că medicamentul nu este recomandat dacă nu se utilizează vreo metodă contraceptivă. Aşa încât a preferat să nu folosească. A exagerat? Eu n-am ştiut să-i răspund, dacă este bine sau nu să eviţi, dacă este dăunător folosirea de medicamente posibil periculoase pentru făt în primele 2-3 săptămâni de concepţie.

Alcool

O femeie însărcinată trebuie să evite consumul de alcool. Dar în perioada de concepţie? Prietena de mai sus evită şi alcoolul din a doua săptămâna a lunii, până la ciclu. Este însă alcoolul periculos în eventualele primele 2 săptămâni de sarcină?

Mâncare

Aici deja vorbim despre perioada de sarcină, când ştii că eşti însărcinată. O altă prietenă, aflată la începutul sarcinii, îmi povestea despre preocupările ei în ceea ce priveşte alimentaţia. A citit tot felul de articole şi acum îi este frică să mănânce carne, în special la restaurant, de teamă să fie nepreparata termic suficient (risc de toxoplasmoză) sau sosuri pe baza de brânzeturi pentru că pot fi făcute din lapte nepasteurizat. Se fereşte şi de fresh-uri, pentru că pot fi nepasteurizate şi purtătoare de bacterii precum salmonella sau e.coli. Şi bineînţeles evită să guste din preparatele care conţin ou crud (poate conţine salmonella) – aluaturile de prăjituri, tiramisu, maioneză de casă. Am găsit şi eu articole pe net cum că ar fi periculos să consumi chiar şi mezeluri, pate, germeni cruzi.

Sunt curioasă de părerea celor care au devenit mame. Voi ştiţi mai bine, aţi trecut prin toate acestea, aţi discutat cu medici. Poate ne ajutaţi cu nişte sfaturi. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.