Luna iunie nu pare a fi una benefică pentru cardul meu, pentru că se pare că tot apar diverse cheltuieli neprevăzute.
Vă amintiţi că vă povesteam acum câteva săptămâni despre asfaltarea aleei din faţa blocului? După doar 2 zile de la finalizarea lucrării, a apărut pe uşa scării de bloc un anunţ cum că reparaţia trotuarului a costat în jur de 7000 de lei şi sumele care trebuiau să fie date de fiecare proprietar de apartament, în funcţie de câţi metri pătraţi are acesta. În cazul meu ieşea o sumă de 600 de lei, care putea fi dată în rate. Şi eram invitaţi la asociaţie să discutăm.
Am zâmbit amar după ce-am citit, gândindu-mă că eu am crezut că primăria ne-a reparat aleea din “bunătatea sufletului” (adică de nevoie, că era înainte de alegeri şi poate pentru că majoritatea locuitorilor din Copou sunt oameni în vârstă şi se ştie cu cine votează – legat de asta, la liceul din zonă a fost cea mai mare prezenţă la vot din Iaşi – peste 60%).
Şi uite că am ajuns astăzi să aflu că totuşi aleea a fost reparată pe banii primăriei şi că de fapt nouă ni se cereau bani pentru trotuarul care înconjoară blocul. Şi am aflat asta de la o vecină care mi-a spus că va propune să se repare şi acoperişul. Deci alte cheltuieli, altă distracţie.
Pentru acoperiş se presupune un cost pe fiecare apartament de vreo 3000 de lei. O sumă pe care să fiu sinceră nu prea-mi convine să o dau, că nu mă dau banii afară din casă. Dar nici nu o să fiu eu singura din bloc pe care o apucă economisirea şi nu vrea să contribuie.
După ce m-am plâns aici un pic de lucruri prin care probabil şi voi treceţi, vin şi cu o întrebare. Ce părere aveţi de contribuirea în mod egal a tuturor locatarilor unui bloc pentru reparaţia acoperişului? Practic probleme (adică infiltraţii de apă) au doar cei de la ultimul etaj. Şi că din câte am auzit, apartamentele de la etajele intermediare sunt mai scumpe decât cele de la ultimul etaj tocmai pentru că te feresc de astfel de probleme apărute. Adică dai mai mulţi bani la început dar stai mai liniştit.
Poate mă ajutaţi cu o părere, un sfat.
Hey. Problema este putin cam complicata. In mod normal aceste cheltuieli se stabilesc numai in urma unei sedinte cu majoritatea proprietarilor. La sedinta trebuie prezentate: necesitatea interventiilor, urgenta lor si ofertele pentru lucrari. Asa ar fi corect. Dupa ce se ia decizia cu un numar majoritar de voturi, totul este legal. Dar in realitate nu se intampla asa. E ca in politica :)) Daca nu te prezinti sa-ti spui opinia ei vor face ce-i taie capul si tu trebuie sa platesti. Pentru ca legea este clara, vezi L 230/2007 si HG 1588/2007. Eu sunt patita cu terasa. Desi locuiesc la ultimul nivel nu am cerut niciodata bani celorlalti vecini pentru reparatii. Acum 2 ani s-au trezit unii ca sunt mari gospodari si s-au apucat sa repare terasele punand la plata toti locatarii. Eu abia imi reparasem partea mea de terasa folosind materiale foarte bune, nu clasicul carton bitumat si smoala. Le-am interzis sa intervina pe suprafata terasei mele, desi este spatiu comun. Tot a trebuit sa platesc ceva pana la urma, pentru ca se calculeaza cota indiviza. Lucrarile pe terase au fost facute in bataie de joc ca acum 50 ani, vecinilor le ploua in continuare in casa, la mine nu ploua deloc. Si mai am de povestit, ca e rasu-plansu in blocul nostru…Numai bine!
Da, am fost invitata la sedinta. Daca se va decide si vor plati toti…o sa platesc si eu, ce sa fac. Sper macar sa fie posibil in rate.
Eu ti-as propune să le explici ca e un efort financiar prea mare pentru tine si sa nu contribui.
Cei de la parter spre exemplu nu participa la cheltuielile legate de lift. Ai dreptate că nu toate apartamentele dintr-un bloc costă la fel. Dar mi se pare foarte mare suma- 3000/ apartament.
Este mare si pentru ca blocul este de 2 etaje iar la scara noastra sunt doar 8 apartamente (+inca 8 la cealalta scara)…
Si eu am stat candva la ultimul etaj si mi-am reparat singur acoperisul. Dar nu mi se pare corect. Cred ca toti locatarii ar trebui sa cotizeze egal atata timp cat e vorba despre structura blocului. Gandeste-te care este alternativa: daca respectivul nu face reparatie, infiltratiile coboara pana la orice etaj.
Imi aduc aminte ca aveam in alta localitate un vecin care cumparace un apartament la ultimul etaj si nu locuia acolo, deci nu-i pasa de infiltratii. Ploaia a distrus acopericul si ajunsese sa se pateze tavanul la cel de la etajul 2 din 4. Cine repara acopericul atunci?
Partea buna este ca nu s-a mai cerut 3000 lei/apartament, ci 3000 in total. Nu stiu de unde este schimbarea asta. 250 lei dau fara nicio problema. Daca ar fi fost insa mai mult…