curatenie birouri

Dacă acum câţiva ani vă povesteam că nu mă deranjează să fac curăţenie la locul de muncă, acum am început să realizez că ţine de respectul companiei pentru angajaţii săi să angajeze o persoană responsabilă cu curăţenia pentru a putea asigura condiţii corespunzătoare de muncă şi pentru a nu însărcina angajatul cu activităţi care nu sunt prevăzute în fişa postului.

În ceea ce priveşte curăţenia la locul de muncă, varianta ideală, din punctul meu de vedere, ar fi cea de mai jos.

Când se face curat

O femeie de serviciu, angajată de companie sau de la o firmă de curăţenie birouri, ar trebui să facă curat zilnic, înainte sau după începerea activităţii angajaţilor. În timpul activităţii este deranjant, nu ştiu cum te poţi concentra când vine cineva şi începe să-ţi frece biroul sau să dea cu mopul pe lângă biroul tău, sub biroul tău, sub scaunul tău. Este şi amuzant dacă staţi bine şi vă gândiţi. Am trecut prin aşa ceva, aşa încât vă asigur că acele momente când cineva se tot mişcă pe lângă tine, eventual mai închide din greşeală şi vreun calculator când şterge praful, nu sunt tocmai cele mai productive. Din acest motiv trebuie găsită o soluţie pentru ca curăţenia să se desfăşoare în afara orelor de lucru.

Pentru o firmă de dimensiuni mici, cu maxim 10-15 angajaţi, nu este nevoie de mai mult de o oră pe zi pentru a se face curat. Aşadar ori se angajează cineva part-time ori se face un abonament la o firmă de curăţenie.

Ce curăţă angajaţii?

curatenie birouFie că se face curăţenie în fiecare zi sau săptămânal, angajaţii trebuie să aibă bunul simţ să-şi cureţe singuri vesela pe care o folosesc. Căni, farfurii, tacâmuri. Frumos ar fi să-şi cureţe şi biroul, calculatorul, dulapul, să-şi pună în ordine hârtiile. Fiecare om cunoaşte locul în care se află fiecare lucru de pe biroul său, indiferent de dezordine. Dacă vine altcineva şi-ţi curăţă, apar discuţiile cum că a dispărut una sau alta. De asemenea, gunoaiele trebuie aruncate la coş, nu lăsate pe masă sau prin alte părţi. Şi pentru că trebuie spus şi asta, WC-ul ar trebui curăţat de angajaţi după folosire.

Ce curăţă femeia de serviciu/firma de curăţenie birouri

La locul de muncă este nevoie de aspirarea şi ştergerea pardoselilor, ştergerea prafului, spălarea geamurilor, curăţarea uşilor, spălarea şi dezinfectarea obiectelor sanitare, curăţarea birourilor, ştergerea balustradelor, aruncarea gunoiului.

Ce activităţi de curăţenie n-ar trebui să facă angajaţii?

Nu mi se pare potrivit ca un angajat, a cărui fişă de post nu prevede asta, să cureţe WC-urile la sfârşitul sau începutul zilei. La fel, nu mi se pare ok ca un angajat, în timpul orelor de lucru, să spele geamurile, să dea cu aspiratorul, să se caţere pe scări să cureţe tavanul sau să frece mocheta şi covoarele. Sunt activităţi consumatoare de energie, activităţi care nu se fac în timpul programului de lucru, eventual chiar în faţa potenţialilor clienţi. În plus, prestând astfel de activităţi angajatul se poate murdări pe haine, poate transpira (lucru absolut normal) şi nu cred că este în interesul nimănui ca în următoarele ore acesta să se prezinte astfel la locul de muncă, în faţa colegilor, partenerilor şi clienţilor.

Cum este la voi la muncă cu curăţenia? Este angajat cineva, se apeleaza la o firmă de curăţenie birouri sau se ocupă angajaţii?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments on Despre curăţenia la birou

  1. La ultimul meu job, stăteam peste program cu totii (6-7 angajati) și aspiram, spalam baia și bucătăria și ce mai era de făcut (mai puțin geamurile). Nu mi-a plăcut deloc și nu mi s-a părut normal. A existat o femeie de serviciu, dar s-a gandit șeful meu ca mai bine ar economisi banii aia și sa facem noi gratis. Ca asa e în România. Apropo de dezinfectat obiectele sanitare, cred ca nu toată lumea înțelege cum funcționează. Cum naiba sa cureti colacul de la toaleta cu o cârpă pe care o folosești data viitoare din nou fără să fie dezinfectata în prealabil. Pt. asta exista prosoapele de hârtie. Cureti și arunci. Cred ca ați fi cu toții surprinsi sa vedeți cum fac curat unele femei de serviciu, sau cum s-or mai fi chemand zilele astea. Am avut ocazia sa vad în acțiune o astfel de persoana în casa cuiva și mi-am zis ca niciodată n-o să mi aduc pe cineva sa mi facă curat în casă. Foarte multe persoane curata toaleta și apoi curata alte zone din casa fără a se spala pe mâini. Și din păcate am înțeles că asa ceva se întâmplă și la hoteluri și de atunci fac tot posibilul sa evit sa las personalul sa vina la curatenie. Pai cum speli toaleta și apoi pui mana pe periuta mea de dinti??? Daca citesti câteva din poveștile celor care stau des la hotel, nu-ți mai vine sa calatoresti. Scuze ca am deviat de la subiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.