Iubesc sistemele de purtare! Sincer vă spun că nu știu cum m-aș fi descurcat fără ele. M-au ajutat enorm de mult. De aceea vreau să vă vorbesc despre ele, să vă povestesc ce sisteme am avut eu și să vă recomand să vă cumpărați așa ceva încă de la nașterea copilului (atenție, neapărat sisteme ergonomice!).

Ilinca a fost foarte mică la naștere. Am adus-o acasă cu 2.5 kg, nu stătea bine nici în scaunul de mașină. Primele săptămâni au fost dificile, nu puteam să fac nimic, aveam nevoie de ajutoare ca să pot merge la baie sau ca să mănânc ceva. De-abia după câteva săptămâni am aflat despre sisteme de purtare și, după un pic de informare, am ales să cumpăr un wrap elastic Boba, de pe site-ul ergonomice.ro (175 lei). Cei de la Ergonomice au și magazin fizic în Iași, unde se pot proba sisteme de purtare.

Primul sistem de purtare – wrapul elastic Boba

Wrapul elastic Boba este modelul potrivit pentru bebeluși mici, chiar și cei prematuri. Arată ca o eșarfă mare și cel puțin pentru mine, a fost dificil să învăț să-l leg. De-abia după mai multe explicații, de la sora mea și de la o prietenă, am înțeles cum să-l pun. Dar chiar și așa, recunosc că nu mi-a plăcut această activitate de montare și mereu aveam emoții dacă l-am pus pe bebe bine. Aveam impresia că nu stă bine cu piciorușele (trebuie să aibă formă de M), mi-era teamă că nu-i stă coloana bine, ș.a. Cu toate acestea, Ilinca se liniștea imediat în sistem. Și aproape de fiecare dată adormea. La început nu o puneam des, ci doar atunci când nu reușeam să o liniștesc altfel. Era soluția mea de backup. Știam că dacă nu o pot calma, nu o pot adormi, scot sistemul și rezolv imediat. Mai greu era să o scot din sistem fără să o trezesc, nu știu dacă am reușit asta de foarte multe ori. Dacă îmi amintesc bine, m-a ajutat mult la puseul de 3 luni. Nu o puteam adormi decât în sistem, cu zgomotul de hotă în fundal.

Al doilea sistem de purtare – Marsupi Plus

Preferatul meu! După ce Ilinca a depășit 3.5 kg, m-am dus la magazinul celor de la Ergonomice și am probat și cumpărat un Marsupi Plus (259 lei). Eram nerăbdătoare să am un sistem care se montează ușor! Marsupi este un portbebe recomandat de la 3.5 kg la 15 kg, cu prindere flexibilă cu velcro, ușor de montat. Nu am fost încântată la început de prinderea cu velcro, pentru ca desprinderea bretelelor era foarte zgomotoasă și cu greu făceam trecerea din sistem în pat, fără să o trezesc. Însă în rest mi-a plăcut enorm! În Marsupi am purtat-o mult pe Ilinca. Prin casă, pe afară, prin supermarket-uri. Nu mai aveam emoții că nu stă bine, o așezam rapid și, ca și la celălalt sistem, o calma imediat și adormea ușor.

Deși sistemul poate susține 15 kg, din momentul când Ilinca a ajuns la 8-9 kg am început să mă simt inconfortabil, mă dureau umerii, nu mai puteam să o port foarte mult timp. Era timpul pentru un nou sistem de purtare.

Al treilea sistem de purtare – Boba SSC 4G

Aici am avut mare noroc, am primit acest al treilea sistem de purtare, Boba SSC 4G, de la sora mea. Altfel m-ar fi costat în jur de 500 de lei.

Am trecut greu de la Marsupi la Boba…pur și simplu nu-mi venea să mă despart de Marsupi, mă obișnuisem tare cu el. Dar spatele meu nu mai putea, așa că mi-am impus să o pun în Boba și după câteva zile nu am mai avut nevoie de Marsupi. Boba se pune și mai ușor, nu se mai leagă cu velcro, ci cu catarame. Bebe stă foarte bine în el, deși acum, ca e mai mare, nu prea mai adoarme în sistem. Dar stă liniștită și îi place mult să observe lumea de acolo. Și nici nu mă mai dor spatele și umerii.  Caracteristicile complete ale sistemului Boba SSC 4G le găsiți aici.

Dacă nu știți sigur ce sisteme de purtare să cumpărați, căutați pe google dacă există magazine care închiriază sau oferă posibilitatea probării de sisteme ergonomice. Pentru cei din Iași – există biblioteca ParentIS, unde puteți proba gratuit sisteme de purtare.

2 Comments on Despre sisteme de purtare pentru bebeluși

  1. Zici ca a avut 2,5kg😀? Iti vine sa o mananci in ultima poza.
    Fix asa am inceput si noi: boba wrap, marsupi si acum boba 4G.
    Inainte de a cumpara boba, am probat si manduca si recunosc ca mi s-a parut parca putin mai comod decat boba, daaar boba avea modelul ala cu cangurul si mai avea si ceva buzunare pentru telefon si alte maruntisuri. Oricum acum mi se pare foarte comoda si boba si chiar e de mare ajutor, mai ales cand nu ai nici trotuare pentru carucior.

    • Da 🙂 A recuperat bine. In prima luna am fost foarte stresata, o cantaream zilnic, ma bucuram la fiecare gram pus.
      Noi pana acum am folosit aproape exclusiv sistemele de purtare, o singura data am plimbat-o cu caruciorul. De acum as vrea sa mai apelez la carucior, ca sa vada mai bine in jurul ei. Dar tot sistemul ramane baza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.