Mereu am iubit cărțile, îmi amintesc chiar și prima carte citită iar vizitele la bibliotecă sau la librării mi s-au părut dintotdeauna magice. Poate și din acest motiv i-am pus la dispoziție Ilincăi primele cărți încă de pe la 6 luni. Și am fost încântată că le-a primit foarte bine.

Acum am trecut deja la o nouă etapă, în care ea îmi arată cu degetul imagini și eu îi spun sau îi povestesc despre ele. Și de-abia aștept să înceapă să aibă răbdare să îi citesc povești.

Între timp vreau să vă prezint câteva din cărțile ei, poate vă ajută recomandările mele.

Cărți potrivite (și) pentru copii sub 1 an

Jungle Sounds, editura Usborne – 70 lei

Am auzit de cărțile de la editura Usborne și mi s-au părut (și încă mi se par) superbe, mi-am dorit mult să cumpăr una, să văd cum arată și în realitate. Jungle Sounds mi se pare o carte bună chiar și pentru bebeluși de 6 luni, pentru că are sunete interesante. Ilincăi i-au plăcut mai ales sunetele păsărilor și ale maimuței. Chiar râdea când le auzea. De-abia acum începe să fie interesată și de celelalte activități din carte, adică elementele în relief sau cele decupate. Fiind cartonată, încă se prezintă bine, chiar dacă a fost gustată de nenumărate ori. Singurul minus e că la câteva zile după ce am primit-o, s-a descărcat bateria (probabil pentru că a stat mult în frig, era iarnă când am comandat-o, de la un reprezentant Usborne din alt oraș), am cumpărat alte baterii, același model bineînțeles, care însă nu au încăput foarte bine în suportul lor și s-a rupt ușa care le acoperea. Sunetele funcționează dar acum trebuie să acopăr acel loc cu bandă adezivă sau cu ceva, ca să nu poată umbla Ilinca la baterii. Așadar nu știu care e treaba cu bateriile. Nu am cumpărat noi bateriile bune? (dar sunetele merg acum și am luat modelul menționat pe copertă)

Așadar recomand Jungle Sounds (video aici). Mai este disponibil Farm Sounds și Garden Sounds. Este o carte superbă!

 
Set alb negru cu 4 cărticele, Usborne – 34 lei

După cum știți, în primele luni din viață bebelușii nu văd foarte bine, de aceea sunt recomandate cărțile cu imagini alb-negru.  Cele 4 cărți sunt mici, cartonate, perfecte pentru un bebeluș. Ilinca mai mult le-a ros decât s-a uitat la imagini, de aceea nu aș putea spune că au avut foarte mare succes. Mai degrabă a fost atrasă de suportul celor 4 cărți.

Lumea mea (Atinge, simte, ascultă), editura Crișan – 79.90 lei

Am cumpărat-o din Carrefour, a fost prima carte Tony Wolf pe care i-am prezentat-o Ilincăi. I-a plăcut foarte mult, încă de când avea 7-8 luni. Suni la sonerie, tragi apa la toaletă, apeși pe claxon, pornești aspiratorul, simți blănița ursulețului și asculți sunetele. Claxonul a fost preferatul ei. Chiar și imaginile au atras-o.

Ferma mea (Atinge, simte, ascultă), editura Crișan – 79.90 lei

Este o carte cam scumpă, dar care i-a plăcut destul de mult. Paginile sunt cartonate, sunetele prezintă “vocile” animalelor și poți “atinge” botul vacii, lâna oii, pielea porcului, ciocul gâștei, crupa calului și penele cocoșului. Video aici.

Cărți potrivite pentru copii de peste 1 an

Omida mâncăcioasă – în jur de 30 lei

Pe locul 2 în topul preferințelor mele este această carte, de care am aflat de pe blogul Prințesei Urbane. Cartea are o poveste simplă și drăguță, imagini drăguțe, paginile sunt perforate ca să exemplifice cum mănâncă omida din diverse alimente. Nu am pus poză, dar are și câteva pagini de dimensiuni diferite în care prezintă cum omida mănâncă 1 măr, 2 pere, 3 prune, 4 căpșuni și 5 portocale. Pagina preferată a Ilincăi este cea cu…junk food din poză 2. Zile întregi a dorit să-i spun fiecare imagine ce este. Și acum pune degetul pe câte o imagine și așteaptă să-i spun numele ei. A avut mare succes.

 
Primele 100 de animale – aproximativ 20 de lei

Aceasta este în prezent cartea preferată a Ilincăi. Îi place să-mi arate diverse animale și eu să i le numesc. Tare mult s-a amuzant când a auzit de bufniță. Atât de mult i-a plăcut cuvântul. Între timp a învățat să-mi arate și cățelul și mai nou struțul. Cartea este cartonată, cu imagini reale.

Cucu-bau, animale uimitoare – aproximativ 20 de lei

Pentru că am observat că începe să fie atrasă de cărți cu ferăstruici (flip flap), i-am cumpărat această carte din Cărturești. Nu aș putea spune că mă dau în vânt după ea, dar poate va avea mai mult succes mai târziu. Ilinca deja a rupt câteva ferăstruici.

Ființele mele din ocean, carte cu sclipici

Am primit cadou această carte, așa încât nu știu dacă se mai găsește de cumpărat. Ilincăi i-a plăcut imediat. O atrag acele zone cu sclipici, care și foșnesc când le atingi.

Ursulețul și prietenii lui – aproximativ 35 de lei

O altă carte primită cadou. Ilinca de-abia acum o descoperă și începe să i se pară interesantă. Are slide-uri pe fiecare pagină și astfel apar și dispar animale. Este o carte voluminoasă, mare, cam greu de manevrat de ea, dar o citim mereu împreună, îi povestesc și așa îi capăt interesul.

Și alte cărți:

Am primit cadou mai multe cărți cu imagini (primele cuvinte, primele animale, casa mea, culori, numere, ș.a.), de la verișoarele Ilincăi (nu știu dacă se mai găsesc pe piață aceste cărți). Și aceste cărți i-au plăcut mult. Au și mici zone strălucitoare, care și foșnesc, dar momentan mai interesată e să-i numesc fiecare obiect pe care mi-l arată. Cele mai utile mi se par cele cu imagini din casă, cu îmbrăcăminte, cu mâncare. La cărțile cu numere sau culori insist pe denumirea obiectelor și mai puțin pe culori/numere.

Acestea sunt principalele cărți ale Ilincăi în acest moment. Vreau de acum să mă îndrept spre cărți cu ferastruici, slide-uri și abțibilduri, poate îi voi mai cumpăra sau poate va primi cadou și alte cărți Usborne care îmi plac tare mult (se vede calitatea lor). Dacă aveți recomandări de cărți pentru copii de peste un an va rog să-mi lăsați comentarii. Mă interesează mult subiectul acesta. De asemenea, vă recomand acest grup de pe Facebook unde puteți primi recomandări de cărți și unde uneori mai apar reduceri importante la diverse cărți, având în vedere că se cumpără în cantități mari, de membrii grupului.

2 Comments on Recomandări de cărți pentru bebeluși

  1. Iti dai seama Mihaela că nici nu știam că ai un bebe? Sau stiam si am uitat??? Doamne, cât ma bucur! sa fiti sanatosi.
    Si noi avem carti cartonate dar vai, la aproape 2 ani suntem soarece de biblioteca mot a mot Si nu, inca nu are rabdare sa ii ciresc dar ii spun eu povesti din minte 🙂 Si arata imaginile din cartile acelea cu 100 cuvinte si altele, deja stie să le spuna, nu face propozitii dar le stie, nu ma stresez. Ei, bucura-te ca inca e mai mica cresc exponential cerintele de atentie cu fiecare luna 😉 Pup

    • Te pup! Si mie mi-a fost dor de tine! Acum suntem mai ocupate, cu bebeii nostri. 🙂 Ma bucur ca tu inca scrii frecvent, incerc sa te citesc de cate ori am timp. Eu nu stiu daca voi reveni pe blog, voi vedea cum ma simt cand va merge Ilinca la gradinita si voi avea mai mult timp liber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.