Una dintre cele mai frumoase amintiri din copilăria mea este aceea în care am fost cu sora mea la bibliotecă, am răsfoit cărți, mi-am ales câteva. Din păcate nu am frecventat biblioteca atât de des precum mi-aș fi dorit. Când am redescoperit plăcerea de a citi, nici nu mă gândeam la posibilitatea de a împrumuta cărți, le cumpăram pur și simplu, așteptam mereu reduceri ca să le prind la un preț bun. Au fost bineînțeles și cărți pe care nu mi le-am permis și care stau în wishlist de ani de zile. 

Și într-o zi m-am gândit deodată: de ce nu merg la bibliotecă? Am căutat informații pe net, am găsit site-ul Bibliotecii Gheorghe Asachi din Iași, unde am descoperit că nu este doar un sediu central, ci un sediu central + 5 filiale, răspândite prin Iași, astfel încât să-i fie ușor oricui să ajungă la bibliotecă.

Am găsit și catalogul online al bibliotecii (disponibil aici), unde poți căuta cărți, poți vedea câte exemplare sunt, la ce filiale le găsești și dacă ai permis de bibliotecă, le poți rezerva online. 

Spre surprinderea mea am găsit o mulțime de cărți noi în arhiva bibliotecii. Cărți de la editura Publica, de exemplu. Chiar și cărți care apar la Curtea Veche Publishing în categoria “Noutăți”. Au și o mulțime de cărți pentru copii, cărți noi, recente.

Înscrierea la bibliotecă este gratuită, atât pentru adulți cât și pentru copii. Pentru înscrierea adulților este necesară doar cartea de identitate. Pentru înscrierea copiilor este necesar certificatul de naștere + cartea de identitate a unuia dintre părinți.

Am ales să merg la filiala Ion Creangă, de la Casa Sindicatelor. Nici nu știam la ce să mă aștept, nu mai fusesem la vreo bibliotecă de cel puțin 25 de ani (nu iau in considerare bibliotecile de la școală/facultate). Am găsit un personal extrem de amabil, tânăr, care mi-a răspuns la toate întrebările și curiozitățile, mi-au explicat cum sunt aranjate cărțile, unde sunt noutățile, m-au ajutat să găsesc o carte. Nu știam dacă mai era posibil, dar da, poți să te plimbi prin bibliotecă, poți răsfoi cărțile. Asta mi se pare cea mai grozavă parte.

Pentru prima dată am ales să împrumut “Gene de mamă” și “Excepționalii” pentru mine și “Lacul lebedelor” pentru Ilinca. Am la dispoziție 2 săptămâni, după care trebuie returnate sau în situații speciale, pot suna pentru prelungirea termenului.

Așadar, dacă sunteți din Iași, vă recomand cu căldură să mergeți la bibliotecă. Găsiți cărți actuale, o atmosferă prietenoasă, puteți citi gratuit cărțile dorite. Pentru mine a fost o surpriză foarte, foarte plăcută.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.