Uite că am trecut şi peste asta, peste evenimentul de care îmi era cel mai frică: o triplă extracţie de molari de minte. Acum am scăpat de toţi cei 4.

La recomandarea doctorului şi pentru că îmi doream să rezolv odată problema asta, am acceptat să îi scoatem deodată pe cei 3 rămaşi. Credeam că va fi foarte, foarte rău, mă gândeam că dacă la un molar de minte am făcut atât de urât, la 3 o să fiu absolut terminată. În schimb am avut surpriza să fie ok, chiar rezonabil.

La extracţie a participat de această dată şi anestezistul. Mi s-a făcut anestezie intravenoasă + anestezie în zonele unde s-a lucrat. Deşi eram conştientă, timpul a trecut foarte repede, n-am simţit nimic, nici măcar presiune. Cred că în 30 de minute erau scoşi toţi 3.

Imediat după am fost un pic somnoroasă, mi-a fost şi un pic greaţă, dar în vreo 10-15 minute mi-a trecut şi am putut pleca pe picioarele mele acasă, vioaie, fără dureri.

Mă aşteptam ca a două zi să se umfle şi să mă doară, dar nu s-a întâmplat asta. După vreo 24 ore am început să simt o anumită jenă, doar într-una din părţi, aşa că am mai luat câte un Nurofen Forte din când în când (+ antibioticele prescrise). Nu m-am umflat nici în zilele următoare.

Câteva indicaţii postextractionale (ce să faci după o extracţie dentară):

  1. În primele 24 ore de la extracţie este interzis să clătiţi gura (nici chiar cu ceai de muşeţel, apă de gură, apă simplă) pentru a nu mobiliza cheagul de sânge format.
  2. În primele 24 ore nu se vor consuma alimente solide sau lichide fierbinţi, ci doar la temperatura camerei sau reci.
  3. În primele 24 ore nu se va suge plaga alveolară sau se va atinge cu limba.
  4. În primele 24 ore se recomandă să nu fumaţi pentru a se forma un cheag de sânge favorabil vindecării corecte a plăgii alveolare.
  5. Periajul dentar se va relua în ziua imediat următoare extracţiei, având grijă să menajăm locul extracţiei folosind o periuţă cu peri moi şi clătiri uşoare ale gurii.
  6. Evitaţi masticaţia cel puţin 2 ore de la extracţie sau până la dispariţia semnelor de anestezie (amorţeală).
  7. Evitaţi 4-5 zile alimentele dure pentru a nu provoca lezuni şi masticaţia în zona în care a avut loc extracţia.
  8. Controlul postextracţional la 24 de ore este obligatoriu.
  9. Pentru durere se pot folosi analgezice uşoare.
  10. Daca v-a fost prescrisă reţeta cu antibiotice şi antiinflamatorii respectaţi indicaţiile care v-au fost date.
  11. Traumatismul creat prin extracţie poate crea un uşor edem al zonei respective. Pentru a reduce acest discomfort, se aplică comprese reci externe pe zona interesată în primele 24-48 ore de la extracţie.
  12. Firele de sutură se îndepărtează la 7-10 zile în funcţie de tipul de intervenţie.

Mă bucur nespus că am terminat şi cu chestia asta şi că acum pot trece mai departe. Ştiam că extracţiile trebuie făcute, că nu le mai pot amâna, că îmi fac prăpăd prin gură, dar mi-era foarte teamă de operaţia în sine şi de săptămâna de durere de după. Dar gata, a trecut!

1 Comment on După tripla extracţie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.