Este vorba de un concurs organizat pe alt site, nu cel care este inca in desfasurare pe acest blog.

Tipul de concurs ales a fost cel cu tragere la sorti si participare prin lasarea unui simplu comentariu cu produsul preferat, avand posibilitatea de a castiga exact acel produs. De ce este atragator pentru cei care participa? Permite participarea oricui, nu iti trebuie creativitate, timp sau alte resurse. De ce este eficient pentru cei care ofera premii? Pentru ca oferind exact produsul pe care participantul si-l alege, il determini sa intre la tine pe site si sa se uite cu atentie la produse, pentru a gasi exact ceea ce isi doreste. Nu o sa participe nimeni cu un produs la intamplare, care sa nu-i placa.

Si acum partea proasta…Prin participarea doar pe baza unui simplu comentariu, fara nici o alta conditie, practic lasi o poarta deschisa pentru cei care participa de mai multe ori. Degeaba le explici ca-i descalifici, ca iti poti da seama dupa ip…nu, ei vor participa cu toate cele 10 adrese de email pe care le au. Sau, vor ruga toti membrii familiei sa participe la concurs, fiecare cu adresa lui de email, dar cu acelasi ip. Macar de-ar avea suficienta minte sa astepte pana la urmatoarea conectare pentru a li se schimba ip-ul (pentru cei care au ip dinamic) in loc sa lase 9 comentarii in 3 minute, cu alt nume, cu adrese de email de genul pisicutza@yahoo.com, si mai mult, cu alte produse alese (pentru a nu da de banuit…).

Problemele apar si dupa ce anunti castigatorul. Se face tragerea la sorti, anunti pe site si pe email castigatorul. Pe site nu poti da decat numele cu care s-a inscris (si de multe ori inscrierea se realizeaza doar cu prenumele, de exemplu Ana) si primele litere din adresa de email (nu mi se pare corect sa fac publica adresa de email). Castigatorul iti multumeste, premiul este trimis catre el. Insa, in acelasi timp, alt participant se trezeste sa lase comentarii cum ca el e castigatorul si ca ce trebuie sa faca mai departe. Ii explici ca e vorba de alta persoana, dar nu intelege. Tot trimite acelasi email ca el este castigatorul. Ma uit prin comentarii si da, se inscrisese cu acelasi prenume, Ana, dar cu o adresa de email total diferita. Primele litere nu corespundeau nici pe departe. Avand in vedere ca sunt atatea persoane care poarta acelasi prenume, cat de prost poti sa fii sa te crezi castigator doar pe baza prenumelui? Si nu te uiti putin la adresa de email?

Cand i-am pomenit de emailul diferit, ce credeti ca se intampla? Ana “necastigatoare” lasa alt comentariu, cu alta adresa de email decat cea cu care a participat, dar care seamana cu adresa de email a castigatoarei (are aceleasi litere la inceput). Mai verific o data si e clar ca la concurs a participat cu adresa de email care nu seamana cu cea a castigatoarei…Cat de disperat trebuie sa fii ca sa insisti atata pentru o piesa de imbracaminte? Cat de clar trebuie sa-ti explice cineva ca nu esti tu castigatoarea? Crezi ca daca lasi zeci de comentarii ne vom gandi: da, de fapt tu esti castigatoarea.

Avand in vedere acestea, nici nu stiu ce varianta de concurs este cea mai buna. Daca organizezi un concurs cu articol si link catre tine, nu vei castiga decat acele linkuri, nu posibili clienti. Cei care participa nici nu se vor uita pe site-ul tau, ci doar pe anuntul postat pe site-uri cu concursuri. Daca le ceri sa isi demonstreze creativitatea, vei avea parte de putini participanti, care iarasi, nu se vor uita la produsele pe care le vinzi iar cand vei anunta castigatorul, vei declansa o intreaga discutie pe baza notarii sau alegerii acestuia. Daca permiti vizitatorilor sa voteze, va apare problema celor care au votat de mai multe ori. Oricum faci nu-i bine.

Partea buna: castigi experienta, afli informatii interesante despre comportamentul consumatorului 🙂

6 Comments on Impresii dupa primul concurs organizat

  1. Nu sunt genul care participa la 1000 de concursuri,dar acum cateva luni am zis sa particip si eu la niste concursuri fara prea mari sperante de a castiga.Vreau sa zic ca mi-am luat o teapa de toata frumsetea.Concursul era ceva gen : daca ai un blog scrii un articol despre cat iti doresti premiul I(un i-pod).Zis si facut.Am scris articolul,am primit aprecieri pentru creativitate etc.Premiul II se acorda tot pentru creativitate si era un banner pe blogul cu pricina si premiul III era pentru articolul cel mai comentat si era un link sau ceva de genu’ .Am avut si cel mai apreciat articol si cel mai comentat dintre toti cei inscrisi.Am pus problema : pot lua si premiul I si premiul III?S-a facut un sondaj si s-a votat ca da,pana in ultima seara.Concursul se termina la 00:00 iar eu ultima data m-am uitat pe site pe la ora 21:30 si era sondajul ceva gen 70% pentru da si 30% pentru nu.Cand m-am trezit a2a zi eram in soc.De ce?
    1.Cineva isi facuse blog si se inscrisese cu o ora inainte de final si avea un articol slab si cu greseli de scriere si gramaticale(cica se punea baza si pe corectitudinea celor scrise) si castigase.
    2.In 2 ore si jumatatea s-a votat astfel incat s-a ajuns la jumatate +1 vot pentru “nu” (dubios avand in vedere ca in 10 zile au votat 50 de persoane si in mai putin de 2 ore si jumatate au votat 21 de persoane sa contrabalanseze)
    3.Am primit un premiu 2 – bannerul pe care trebuia sa il tina pe site intr-un loc bine definit cam cum il ai tu pe cel de fun gift vreo luna si l-a pus in partea de jos a paginii timp de o saptamana jumatate.
    4.Lumea a protestat pentru mine pentru ca spuneau ca eu meritam sa castig si bineinteles ca vina a cazut tot pe mine ca “te oftici”.Poftim?Eu nici nu am scos un cuvant,oameni pe care nu ii cunosc au protestat.
    5.Cand am intrebat pe ce criterii s-a jurizat la inceput mi s-a zis : dimensiunea articolului,corectitudine gramaticala,coerenta in vorbire,mesaj si mi s-a mai zis ca articolul meu e perfect si cand le-am demonstrat ca articolul castigator nu corespundea din niciun punct de vedere am primit un : “asta e.fiecare are sansa lui”

    De atunci nu ma mai agit cu concursurile.Si stii ce e paradoxal?Ca tot cel care a organizat s-a victimizat chiar daca toata lumea a fost convinsa ca a fost totul “aranjat”. 🙂

    • Da…e nasol si cu acesti organizatori care nu se tin de cuvant. Eu am incercat sa fiu cat mai corecta, dar sunt oameni si oameni. Cel mai bine participi la concursuri de pe site-uri mari…si nu la din astea cu numar de voturi, caci aici apar fraude f usor.

  2. Nu stiu daca tii minte sau daca ai mai citit la mine pe blog, dar pana acum si eu am organizat in jur de 3 concursuri. Greseala mea a fost, de ambele dati, ca am preferat sa citesc, intr-adevar, articolele scrise pe baza cerintelor mele, si sa le aleg pe cele mai bune. In felul asta, am avut sansa si marea onoare de a fi chiar injurata de unul dintre participanti :))
    Am fost intr-atat de scarbita de comportamentul unora dintre ei, incat mi-am promis solemn ca nu voi mai organiza niciodata un concurs cu premii, fie ele si carti. Prefer sa merg la un orfelinat si sa le donez bibliotecii copiilor de acolo, sau sa le pastrez de aiurea in biblioteca, in definitiv, decat sa gresesc si sa aleg prost, pentru ca un roman la care tin si ale carui cuvinte le-am iubit sa ajung in mainile unui neavenit. 🙂

    • Tin minte concursurile pe care le-ai organizat 🙂 Imi pare rau ca s-a ajuns chiar atat de rau, incat sa te injure. Eu n-am avut inca “norocul” asta.

  3. Tot din experientele organizarii unui concurs: competitie similara pe site-ul nostru. Concurentele trebuiau sa aleaga un produs de cel mult 100 lei si sa trimita pe adresa noastra de e-mail un scurt text in care sa ne povesteasca in ce combinatie l-ar purta (este vorba de haine si accesorii).

    Primele 3 clasate urmau sa primeasca produsul ales, alte doua obtineau o reducere de 50%, iar inca 5 concurente – o reducere de 25%. Cind a avenit vorba sa anuntam cistigatoarele si sa le rugam sa ne trimita datele lor pentru expediere, este inutil sa spun ca nu am primit raspunsuri decit de la primele 5…

    Mi se pare penibil sa participi la un concurs doar urmarind premiul cel mare si sa taci chitic daca primesti doar reducerea de 25%… Cu o singura exceptie, nici nu s-au obosit sa dea un reply politicos “Multumesc, nu ma intereseaza”.

    Deh, romanul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.