Mereu mi-am dorit ca acest blog sa fie unul practic, cu sfaturi care sa va ajute in viata de zi cu zi: cand va faceti cumparaturile, cand va pregatiti pentru sarbatori, cand scrieti o lucrare de licenta/disertatie, s.a. Lucrurile mai personale si gandurile mele de zi cu zi le astern doar in jurnal, sunt doar pentru mine. ­čÖé

Eu nu am avut de unde sa ma informez despre conditiile de desfasurare a licentei la FEAA, si ma refer la sfaturi pertinente, nu barfe de genul : “ce sever e profesorul ala…pica pe toti la licenta”. De asemenea, cand a trebuit stampilata fisa de lichidare am avut norocul ca sunt prietena foarte buna cu sefa de grupa si am mers impreuna…altfel, mi-ar fi fost foarte dificil. Am incercat sa impartasesc cu voi aceste experiente, pentru ca voua sa va fie mai usor. Voi mai reveni cu informatii despre licenta, pentru studentii de la FEAA care ma citesc (in special cei de la ECTS). Imi doresc sa va ajut cum pot, daca aveti nevoie de informatii suplimentare va rog sa ma contactati.

Si acum revenind la subiect, voi incerca sa fac un tutorial cat mai clar despre generarea automata a cuprinsului in documentele Word. Probabil este un lucru cunoscut de majoritatea dintre voi, insa am observat in Analytics ca lumea cauta raspunsul la aceasta intrebare. Poate ati uitat, poate nu sunteti familiarizati cu Word-ul…nu conteaza motivele, conteaza sa intelegeti acum, pentru ca aveti nevoie la toate lucrarile mai “stufoase” pe care le aveti de facut: licenta, disertatie, proiecte semestriale.

Voi folosi ca exemplu lucrarea mea de licenta deoarece are suficient de multe capitole si subcapitole. Am lucrat in Microsoft Office Word 2007 (este putin diferit de variantele precedente, dar cam toata lumea foloseste aceasta versiune acum).

Cuprinsul il generati dupa ce ati definitivat tot proiectul, dupa ce ati stabilit cum vreti sa fie capitolele, subcapitolele. Cuprinsul nu va cuprinde doar capitolele principale, ci si trimiterile catre anexe, argument, rezumat introductiv si bibliografie.

In mare, pe voi va intereseaza acele butoane pe care le-am evidentiat in imaginea de mai sus. Cu respectivele va veti crea cuprinsul (crea, nu genera).

Toate capitolele principale (inclusiv Argument, Rezumat introductiv, anexe, bibliografie) le veti selecta si dupa, veti apasa pe Heading 1 (din casuta evidentiata de mine in imaginea de mai sus). Probabil va va schimba fontul si cum nu vreti asta (noi avem nevoie neaparat de Times New Roman), vom modifica optiunile de la Heading 1 (cu Modify).

Dupa ce selectam Modify, ni se va deschide fereastra din imaginea de mai sus. Selectam fontul, dimensiunile dorite, cum vrem sa arate textul, s.a. Odata ce ne-am ales optiunile, ele se vor pastra si atunci cand vom selecta urmatoarele capitole principale. Capitolele principale sunt numerotate (eu am folosit cifrele romane) iar atunci cand selectam titlurile, pentru a nu ramane fara acea numerotare, va trebui sa trecem si pe la Format. La Format vom alege Numbering.

La Numbering va alegeti modul de numerotare preferat de voi. Pentru subcapitole eu am folosit optiunea din mijloc de pe primul rand (1.1., 1.2….). Selectati ce preferati si apasati OK, apoi iar OK (la Modify Style) si ati terminat treaba.

Odata ce am terminat cu capitolele principale, trecem la subcapitole. Selectam iarasi titlurile, ne ducem de data asta la Heading 2 si din prima, modificam optiunile (vom avea nevoie). Schimbam fontul, dimensiunile si apoi ne indreptam catre formatarea lui.

Continuam sa facem acest lucru pana cand terminam. Toate titlurile si subtitlurile trebuie selectate si atribuite heading 1, heading 2, …, in functie de cum ati stabilit modul de afisare.

Urmatorul pas este generarea cuprinsului. Ne ducem la inceputul documentului si lasam prima pagina libera pentru cuprins. Stam cu cursorul pe acea pagina goala si apasam pe References (din bara de meniu de sus). Ne indreptam atentia catre Table of Contents din stanga sus. Dam click pe titlu si ni se vor arata mai multe optiuni pentru cuprins. Eu am ales prima optiune. Nu mai trebuie decat sa apasati pe una dintre optiunile alese iar cuprinsul se va genera si va arata cam ca in imaginea de mai jos.

Sper sa va ajute acest tutorial. Va astept cu intrebari si sugestii pentru alte tutoriale.

14 Comments on Cum se genereaza automat cuprinsul in documentele Word

 1. e de ajutor pt cei care sunt in clasa a 12-a si dau competentele digitale saptamana viitoare… ceea ce ma include si pe mine… desi stiam aceste lucruri
  mai greu de lucrat este access-ul

 2. sunt cu combinatiile de taste
  ctrl+alt+1 pentru capitole
  ctrl+alt+2 pentru subcapitole
  ctrl+alt+3 pentru subsubcapitole
  si asa mai departe

  • Lasi intai o pagina goala si apoi, la final, vei insera acolo cuprinsul. Pentru ca poate unii vor cuprinsul la final (exista carti cu cuprinsul la sfarsitul cartii).

 3. Good job ! Foarte bun tutorialul, mult succes in continuare ! Poti sa-mi dai si mie adresa ta de messenger, pentru eventuale intrebari, si daca ai putea sa-mi trimiti si mie acest proiect pe mail ? (PS: ti-am scris pe mail :”> )

 4. numerotarea subcapitolelor merge pentru primul capitol. pentru al doilea capitol cum procedez ca daca schimb numberingul din heading2 se modifica si in primul capitol?

 5. eu am o problema..in momentul in care dau la format numbering nu imi apar acele optiuni pt. subcapitole, gen 1.1., 1.2, 1.3 etc.Cum as putea sa le fac? ma chinui de 3 ore…

 6. Am reusit sa fac si eu cuprinsul ,dar problema este ca unde este nr paginilor nu imi apar aliniate.Ma poate ajuta cineva? Apropo frumos tutorial.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.