Titlu: Jenny

Autor: Erskine Caldwell

Numar pagini: 219

Anul aparitiei: 1961

Nota: 6/10

Colectia Carte de Buzunar continua sa ma surprinda in mod placut. “Jenny” este a cincea carte din colectie pe care am reusit sa o citesc si mi-a placut mult, de aceea m-am grabit sa v-o recomand, cat inca se mai gaseste pe la unele chioscuri de ziare.

Cartea lui Caldwell ne prezinta viata intr-un orasel din Georgia sudista, in anii 1960, perioada in care America inca se confrunta cu prejudecati rasiale si cu mentalitati inapoiate. Jenny Royster este singura din oras care nu accepta sa refuze drepturile unor persoane, chiar daca este permanent amenintata si hartuita.

Accepta sa-i gazduiasca in casa sa pe Veasey Goodwillie, un pitic de circ, pe Betty Woodruff, o fosta profesoara, pe care dezamagirea in dragoste a transformat-o intr-o femeie cu moravuri usoare si in final pe Lawana Neleigh, o fata pe jumatate indianca, dar care este considerata de toti mulatra.

Zi de zi este constransa de locuitorii orasului – biserica incearca sa o oblige sa plece din oras sau sa-si vanda casa pentru a construi o anexa, Dade Womack, cel mai influent om din oras, o preseaza prin intermediul bunului ei prieten, judecatorul Milo Rainey, sa o alunge pe Lawana din casa. Pana si vecina ei, Clara Crockmore, are intentii ascunse, dorind sa il gazduiasca ea pe Veasey.

Jenny insa nu se lasa induplecata de nimeni. Pe Betty o iubeste ca si cum ar fi fiica sa, Veasey este amantul ei ocazional iar pe Lawana ajunge sa o indrageasca. Asta pana cand predicatorul Clough, impins de dorinta, o cheama la un motel pe Betty. Cei doi sunt descoperiti de politie si desi nu sunt luate masuri impotriva lor, Betty nu poate suporta rusinea si pleaca din oras. Dade Womack nu asteapta prea mult decizia lui Jenny in privinta Lawanei. Vorbeste cu doi oameni din oras iar acestia dau foc casei lui Jenny. Veasey era plecat la biliard insa Lawana, descurajata dupa o zi de cautat in zadar serviciu, doarme adanc ca urmare a somniferelor pe care Jenny a insistat sa le ia.

Singura salvata este Jenny. Ramasa fara acoperis deasupra capului, este ceruta in casatorie de judecatorul Rainey si se muta in casa lui.  Veasey insa nu are loc acolo, asa ca se muta la vecina lui Jenny, Clara.

In final, curajul lui Jenny il motiveaza si pe judecator, care promite sa faca tot ceea ce este posibil pentru a-i pedepsi pe cei care au dat foc casei si au omorat-o astfel pe Lawana.

“Jenny” este o carte care nu are cum sa nu te impresioneze. Costa 5.9 lei si o puteti cumpara impreuna cu ziarul “Jurnalul” sau de pe Shop Jurnalul.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Comments on Jenny – Erskine Caldwell

  1. Am citit-o si eu in concediu si mi-a placut, dar nu pot spune ca este o carte exceptionala. Este ok ca si literatura de vacanta sa zicem. Mi-a placut felul in care Jenny nu a vrut sa ingenuncheze in fata amenintarilor tuturor din oras si a continuat sa isi sustina moral chiriasii.
    Daca nu o publica Jurnalul probabil nu as fi aflat de ea niciodata 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.