Anchee Min este una din autoarele mele preferate. Cartile ei mi-au dezvaluit istoria Chinei de la ultimii imparati si pana la perioada actuala, de comunism, si mi-au trezit curiozitatea pentru aceasta tara minunata. Acum pot spune ca unul din marile mele vise este sa vizitez China.

Actiunea din “Perla Chinei” are loc in perioada de inceput a comunismului, atunci cand Mao ajunge la putere. Insa, inainte de toate, ni se prezinta relativ pe scurt copilaria Salciei, personaj fictiv, care se imprieteneste cu fetita pastorului din oras, Pearl. Cele doua copilaresc impreuna, tatii lor colaborand impreuna – Absalom, tatal lui Pearl, incearca sa converteasca cat mai multi chinezi la crestinism, iar tatal Salciei este un escroc, care pentru a avea unde dormi si ce manca, accepta sa devina crestin si sa-l ajute pe Absalom in misiunea sa.

Aflam mai tarziu ca Pearl nu este orice personaj, ci este chiar Pearl S. Buck, o prozatoare americana, prima femeie din SUA care a primit Premiul Nobel. Aceasta carte este o imbinare intre biografia autoarei si fictiune. Tot ce ni se prezinta legat de Pearl (informatii despre parintii ei, copilaria ei din China, relatiile ei, lupta pentru a revedea China) este adevarat. Povestea Salciei, desi nu este reala, a fost creata pentru a evidentia starea taranilor din perioada comunista, pentru a vedea cat de mult au suferit acestia, toate prin cate au trecut pana cand Mao si mai ales, doamna Mao, au fost indepartati de la conducere.

O prietenie uimitoare si mai ales un destin extraordinar – aceasta este esenta acestui roman.

Mi s-a parut interesant sa aflu la final ca lui Anchee Min, ca si adolescenta chineza in anul 1971, i s-a ordonat sa o critice in mod public pe Pearl Buck. Doamna Mao a organizat o campanie nationala de criticare a acesteia ca “imperialista culturala americana” si astfel, copiilor si adolescentilor li s-a insuflat ca autoarea este un dusman al tarii.

In prezent cartile lui Anchee Min sunt interzise in China. Autoarea traieste din 1984 in Statele Unite.

7 Comments on Perla Chinei – Anchee Min

  1. Nu am citit Perla Chinei (inca), dar Ultima imparateasa si Imparateasa Orhidee m-au impresionat teribil. Recomand si eu cu mare drag cartile autoarei.

    • Si mie mi-au placut mult “Ultima imparateasa” si “Imparateasa Orhidee”. Am si scris despre ele pe blog. 😛

  2. Abia astept sa mi-o comand si sa o citesc si eu! Din pacate, mai am de asteptat.. poate prin mai. Vreau sa le comand si pe celelalte doua: ” Ultima imparateasa” si “Imparateasa Orhidee”.

    • Raluca, sa vad cum pot sa fac sa ti le trimit eu prin posta. Si dupa aia mi le trimiti inapoi. Oricum iesim mai ieftin decat daca le-ai cumpara de noi. O carte de Anchee Min e cam 30-40 lei.

  3. Am vazut cat costa si de asta am zis ca mai astept, caci nu prea mai am resurse acum. Daca poti sa mi le trimiti cand ai timp, o sa le citesc, o sa am grija de ele si ti le trimit inapoi. Platesc eu transportul dus-intors. Tinem legatura!

    • Da, vorbim mai multe pe mail. Cred ca ar fi chiar ok sa procedam asa. Si ti le trimit pe ambele (cu imparateasa) deodata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.