Atunci când descopăr un blog nou îmi place să-l “răsfoiesc” şi în limita timpului disponibil, încerc să citesc cât mai multe articole din urmă. Aşa am descoperit că multe bloguri încarcă poze direct de pe alte site-uri, deşi există posibilitatea ca în viitor acea poză să dispară de pe site-ul sursă şi în consecinţă, să dispară şi de pe site-ul care l-a preluat.

Nu mi se par deloc atractive vizual acele goluri în articole lăsate de pozele care nu se încarcă. Strică tot articolul, uneori nici nu mai înţelegi despre ce e vorba – asta în cazul în care articolul era realizat având ca inspiraţie acea poză.

Aş vrea să vă întreb pe voi, cei care folosiţi poze direct de pe alt site-uri, fără să le salvaţi şi să le încărcaţi pe blogul vostru, de ce preferaţi această metodă. Bănuiesc că este vorba de spaţiul oferit de găzduirea web pe care aţi ales-o şi poate şi de respectarea drepturilor de autor pentru cel care a realizat poza originală. Ultimul punct însă consider că se poate rezolva cu o trimitere către site-ul sursă iar primul prin alegerea unui pachet de hosting mai bogat – sunt firme care oferă spaţiu suficient la preţuri rezonabile (firme serioase, nu fantomă sau adolescenţi care se joacă cu servere).

Eu am încărcat poze direct de pe alte site-uri doar când a fost vorba de flickr şi alte galerii de poze – de pe contul meu bineînţeles, sau de pe alte site-uri administrate de mine, care ştiu că nu vor dispărea. Altfel prefer să mă asigur şi să le încarc pe blogul meu, ca să nu am surpriza să găsesc în viitor articole ciopârţite.

39 Comments on Pozele de pe blog

    • Foarte bine procedezi. Si eu am destul de multe poze facute de mine, la ceaiuri, bijuterii, calatorii, s.a., dar chiar si restul le salvez.

  1. Problema e alta. Foarte multe persoane nu stiu acest lucru. De aceea am incercat sa aduc putina lumina in lumea asta a blogosferei cu wordpresszero.
    Chiar mi-ai dat o idee buna de articol sau cel putin completarea unui articol pe care l-am scris saptamana trecuta.

    • Ah, nu credeam ca nu se stie. Pai atunci e bine sa apara articole de informare, asa ca chiar te rog sa scrii pe site si-l promovam. 🙂

  2. Și eu dinafară am de pe contul de imageshack…

    Însă eu dacă făceam greșeala menționată de tine… oricum eu citesc din urmă și le „repar”.

    • Si eu citesc din urma si as constata daca ar aparea probleme. Oricum, am avut grija inca de la inceput sa salvez pozele direct pe blog, nu sa le incarc de pe alte site-uri. Am avut o problema cand am mutat blogul, pe alt server, si nu apareau cateva poze din urma, dar s-a rezolvat problema pe parcurs.

    • Upsss, si eu am facut greseala asta… La fel ca Diana, ma pun sa “repar”.

      Acesta este primul meu comment pe site-u tau. Te-am descoperit de ieri si mi-ai lasat o impresie buna, plus ca invat o multime de lucruri interesante.

  3. Initial foloseam linkuri, dar de pe siteuri care as zice ca nu vor sterge pozele, cum ar fi librariile online de la care foloseam pozele cartilor. Acum le pun direct de pe picasa de la mine.

    Oricum observatia ta este pertinenta. Intentionez sa imi corectez articolele vechi.

    • E mai bine ca le pui de pe picasa. Chiar si librariile online pot sa mai stearga unele poze, de la carti care poate nu mai sunt in stoc sau nu se mai vand…sau poate chiar libraria online dispare, poate nu merge bine afacerea.

  4. Si eu salvez pozele si apoi le incarc cu link catre sursa!
    Dar nu pot sa zic ca mi-a placut cand la sfarsitul anului a trebuit sa platesc spatiu fiindca mi l-am umplut pe cel ce mi se oferea gratuit! :)))

  5. Si eu mi le salvez la mine si apoi le pun pe blog. Mi s-a mai intamplat sa dispara videoclipurile de pe youtube, dar le-am inlocuit cu altele valabile.
    Apropo de spatiul oferit gratuit, eu nu mi-am pus niciodata problema ca l-as putea depasi si ar trebui la un moment dat sa platesc ceva, presupun ca te avertizeaza in prealabil nu? Avand in vedere ca nu fac nici un ban cu blogul, mi s-ar parea aiurea sa se intample asta. 😀

    • Da, in mod normal (daca e o firma serioasa) te anunta daca esti pe cale sa depasesti spatiul.
      Si banii ca banii…depinde cat de multi tii la blog. 😛 Eu chiar daca n-as face nici un ban, tot as plati un pachet de gazduire pentru ca blogul este foarte important pentru mine, simt ca a devenit o particica din mine.

  6. Eu niciodata nu folosesc metoda asta, sa pun poze pe blogul meu direct de pe alte site-uri. Tot timpul salvez pe calculator pozele pe care vreau sa le folosesc in articol, si le incarc pe blog de pe calculatorul meu. Si acum, dupa atata timp de cand am inceput sa scriu blogul, am pastrat toate pozele pe care le-am folosit la articole, intr-un sistem bine pus la punct.

    Tin foarte mult la aspectul visual al blogului, felul cum este structurata pagina, cum este plasata poza etc., nu imi place ca blogul meu sa arate haotic, pentru ca stiu ca cititorii nu vor ramane pe blogul daca acesta nu arata ok. Nu am stiut chiar totul despre blogging de la inceput, dar cu timpul am invatat.

    • Ma bucur sa aflu ca procedati asa cu pozele, mi se pare cea mai buna metoda, chiar daca uneori e mai costisitoare, deoarece implica pachete mai mari de gazduire web.

  7. Eu inainte mai preluam direct poza de pe site-uri, din comoditate. Acum prefer s-o salvez in pc si s-o uploadez de acolo. Nu pun sursa, pt ca de fiecare data cand pozele mi-au apartinut mi-am pus watermark pe ele. ce nu are watermark, nu-mi apartine, sursa n-o pun, pt ca am un folder maare maaare cu tot felul de poze de acum 1000 de ani si tot adaug acolo si nici eu nu mai stiu de pe unde le-am cules.

    • Am si eu un astfel de folder…si intr-adevar, nu mai tin minte sursa fiecareia din poze, asa ca nu prea am cum sa le mentionez. Uneori mai pun poze reprezentative pentru un articol, precum cea din acest post, si la fel, nu pun sursa, pentru ca ma gandesc ca este o poza oarecare, gasita simplu la o cautare pe google.

  8. Ma pricep foarte putin la tehnica si sincera sa fiu nu am inteles, cum adica sa punem poze direct de pe alte site-uri? Eu mai intai le salvez in calcultator si de acolo le incarc pe blog, nu asa se procedeaza de obicei? Mi-as dori foarte mult sa am numai poze personale pe blog, dar asta ar insemna sa fiu fotograf profesionist… In general imi place ca articolul sa fie insotit de o poza relevanta sau(mai rar, e adevarat) de un clip.

  9. eu prefer sa le urc pe photobucket si de acolo sa le pun pe blog pentru ca daca ma voi muta vreodata de pe wordpress si o sa fac redirect, o sa le pierd pe toate. 🙂

    • E foarte ok si cu photobucket, dar cred ca trebuie sa platesti pachet premium, nu? Ca sa ai suficient spatiu. Cred ca e mai ieftin un pachet de hosting decat un pachet premium de la galeriile de poze (cred, nu sunt sigura…).

  10. Pe scurt, unii datorita hostingului iar altii pentru ca nu sunt asa de tehnici. Fiecare se descurca cum poate.

    Eu personal prefer sa le incarc la mine, doar dupa ce le prelucrez putin (adica mai reduc din dimensiuni). Daca am de pus poze imenese prefer sa le incarc pe unde cont de-al meu de pe vreun site de genul photobucket si apoi sa le embeduiesc de acolo.

    • Si eu le mai modific, le micsorez, ca altfel s-ar incarca si blogul greu.
      Ma bucur sa aflu ca majoritatea dintre voi procedati in acest fel, considerat de mine a fi corect si sigur pentru viitorul pozelor de pe blog. 🙂

  11. Ai foarte mare dreptate , eu unul când foloseam un pachet de găzduire foarte slab şi am rămas fară spaţiu de stocare şi a trebuit să pun imagini de pe alte site-uri am avut neplăcerea ca după un timp acele imagini să dispară , după aceia am achiziţionat un pachet mult mai mare unde nu mai aveam stres. Acum când vreau să pun o poză într-un articol mai întâi o încarc pe hostul meu după aceia preiau link-ul şi îl pun în articol.

    • Sigina, welcome. 🙂 Da, asa e, dar eu totusi am vazut aceasta greseala la foarte multi bloggeri. Sper sa invete, ca e pacat sa-ti strici articolele vechi din acest motiv.

  12. Un articol foarte bun , dar care are si un sambure de adevar , iar aici ma refer la faptul ca un blog fara o poza , sau orice alt site fara o poza pare sinistru.

    Te Salut!

  13. Eu nu stiam la inceput care-i diferenta. In afara de “Postare noua” si “POsteaza acum” nu stiam nimic :)). Invat eu.

    • Eu am crezut ca lumea stie…si ca face asta pentru economie de spatiu. Dar e tare pacat sa ramai fara pozele din urma…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.