Marți mi-am luat liber de la servici ca să merg la facultate să rezolv o problemă ce-mi stătea pe cap de mult timp: ridicarea diplomelor. Eu speram să rezolv într-o zi cu tot, să vin acasă cu diploma de bac (ce era la dosar, de când m-am înscris la master), diploma de absolvire a facultății și cea de absolvire a masterului. Din păcate nu s-a putut, dar măcar am rezolvat cu 2/3.

Pentru diploma de absolvire a facultății știam în mare de ce am nevoie. Am fost și anul trecut după ea, bineînțeles degeaba, pentru că nu erau încă gata. Între timp la actele necesare s-a adăugat și un chestionar.

Așadar, actele necesare pentru ridicare diplomă de absolvire a facultății (pentru Universitatea Al.I.Cuza din Iași) sunt:

 • 2 fotografii color, tip diplomă, realizate la un studio foto profesional, pe hârtie fotografică mată. În fotografie trebuie să fiţi îmbrăcat cu haine de culoare deschisă.
 • Buletin/carte de identitate (în original) pentru cetăţenii români şi paşaport (în original) pentru cetăţenii străini şi certificat de căsătorie sau alt document care atestă schimbarea numelui, dacă modificarea s-a produs ulterior absolvirii studiilor.
 • Aviz de completare a Chestionarului pentru absolvenţi (poate fi obţinut şi electronic).

În ceea ce privește acest chestionar, nu mi s-a părut ok faptul că suntem obligați să-l completăm și astfel să le dezvăluim lor ce loc de muncă avem, la ce firmă, de când lucrăm și alte detalii despre serviciul nostru. Dacă era opțional, era ok, altfel pe mine mă deranjează. Nu mi-e rușine cu locul de muncă, doar nu vreau să fiu în baza lor de date. Înțeleg că vor să vadă ce au ajuns absolvenții lor, dar nu mi se pare ok să obligi omul să-ți spună aceste informații. Și nu oricum, ci cu condiționarea eliberării acestui act.

De asemenea nu mi-a convenit faptul că avizul pentru completarea chestionarului este primit în maxim 48h de la trimiterea pe mail. Eu înainte să dau de această informație chiar aveam de gând să merg a doua zi la facultate. Așa a trebuit să las totul baltă și să aștept avizul. Partea bună e că s-a întâmplat să-l primesc chiar a doua zi dimineață, dar eram deja la birou, nu mai aveam cum să plec și să merg la facultate.

Ceea ce apreciez este că acest chestionar se poate completa online. Dacă nu aveți acces la internet, există și varianta completării lui la sediul CIPO (cămin C11).

Dacă aveți aceste documente, trebuie să vă prezentați la Biroul din Corpul A al Universităţii, etajul II. Program de lucru cu publicul: de luni până joi, între orele 10.00-12.30 și 13.00 – 14.30, și vineri, între orele 10.00-12.30.

Acolo, după cum aveți și noroc, veți primi diploma după minim 10-15 minute. Eu a trebuit să aștept ca doamna secretară să termine de vorbit la telefon, deci vreo 30 de minute tot am stat acolo. Alături de diplomă am primit și un supliment la diplomă, ce conține toate notele mele la examene. Cele două documente se oferă gratuit, atât timp cât ai absolvit în ultimii 7 ani. Dacă sunteți absolvenți de mai mult de 7 ani, taxele sunt de 50 lei (7-10 ani), 100 lei (10-20 ani) și 150 lei (peste 20 de ani).

Când am întrebat de diploma de absolvire a masterului aproape că nu mi s-a râs în față. Scuzați-mă că am astfel de pretenții. Nu înțeleg cum în străinătate se poate, și la noi nu. O prietenă de-a mea a terminat masterul în Olanda și a primit diploma imediat după prezentarea disertației. Noi însă trebuie să așteptăm aproximativ 2 ani (poate și mai mult).

Anunț pe această cale și absolvenții de facultate/master din 2010 să nu se obosească să meargă să ridice diplomele, nu sunt încă gata. De-abia absolvenții din 2009 le pot ridica acum. Pentru ceilalți, încercați după luna februarie, martie.

Ca să nu lungesc foarte mult acest articol, voi povesti despre aventurile de ridicare a diplomei de bacalaureat într-un articol separat.

21 Comments on Pentru diploma de absolvire a facultății

 1. Ce de pretentii(pana si la culoarea hainelor), se vede treaba ca s-au schimbat multe de cand am terminat eu facultatea…si nu neaparat in bine.

  • Eh, ca sa se vada bine fata noastra in poza…Oricum, mie nu mi s-a zis chestia asta anul trecut cand am fost sa intreb, ci doar ca trebuie facute poze. Si chiar am avut noroc ca in acea zi m-am imbracat cu o bluza de culoare deschisa. Altfel m-ar fi trimis din nou la facut de poze.

   • Bine ca nu v-au cerut ca pozele sa fie photoshopate. Si sa prezentati eventual si fluturasul de salariu. 😀 😛
    PS
    Am observat ca avem iar edit comment. 🙂

    • Da? 🙂 Eu n-am facut nici o modificare…o fi fost o problema de la tema. Oricum o schimb acusi. 🙂

     Si da…ar fi fost culmea sa ne ceara si fluturasul de salariu. Eventual si nr de telefon al sefului.

 2. Eu am pierdut câteva zile și asta în condiția în care dăteam telefoane dese să îi împing de la spate și să nu uite de mine :)) Și dacă puneai că ești șomeră? :)))

  • Ei, da, puteam pune orice pana la urma. 🙂 Da mi s-ar fi parut ciudat sa mint. Si in josul paginii te intreaba daca se mai pot interesa de cariera ta de-a lungul timpului…daca sunt de acord. 🙂 Bineinteles ca am zis ca nu.

 3. Vai, cate pretentii… Daca te incalzeste cu ceva, eu am facut Poli Timisoara, licenta sustinuta cu comisie de la SNSPA din Bucuresti si ghici de unde s-a ridicat diploma? Da, fix din Bucuresti…

  • Nici eu. Nu mi se pare normal sa conditionezi eliberarea unui act pe care il meriti si pe care sunt obligati sa ti-l dea…

 4. La noi se completau informații de genul chiar și la înscrierea la master și era obligatoriu (adică formularul electronic la înscriere nu te lăsa să treci la pagina următoare).

  Știu că au niște parteneriate europene.

  Dar să întrebe adresa și numărul de telefon al firmei?
  Mai mult decât dacă lucrezi în domeniul în care ai absolvit și dacă ești angajat nu cred că e necesar pentru o statistică.

  • Da, domeniul in care lucrezi e ok, nu e ok sa te intrebe pe ce post exact, la ce firma. Sau oricum, sa nu fie obligatoriu si sa nu conditioneze eliberarea unui act atat de important pe chestia asta. Poate sunt eu prea sensibila, da nu vad bine in general implicarea facultatii in viata noastra de dupa terminarea ei. La ce le folosesc datele? Sa se laude cu performantele noastre? De parca au ei atata merit in chestia asta. Nu cred ca m-a ajutat vreun obiect de la facultate in job-ul meu. Mai mult m-a ajutat blogul. Vb f serios.

   • Pe mine m-a ajutat foarte mult, de la cunoștințe la obținerea efectivă a jobului.
    Însă, locul de muncă tot informație semi-confidențială e.
    Cu ce îi ajută că foștii studenți sunt angajați la firma X, care are 1000 de valori?
    Îi interesează că s-au angajat după terminarea studiilor un procent, că alt procent lucra din timpul facultății și că din ei, un procent lucrează în domeniul absolvit și restul în alte domenii.

 5. se culca astia! nici la mine nu-s gata! dar nu ma agit, ca nu-s nici bani de taxa anterioara ridicarii! auzi taxa de ridicat act, scoala la zi, buget! tampenie romaneasca!
  poate vine mosul cu diploma!

 6. Adică, pentru a completa un chestionar pe care tu nu-ți dorești să-l completezi, îți trebuie un aviz? În care scrie că ei îți dau voie să-l completezi? :))

 7. Referinte de la fostii sefi nu ti-au cerut? :)) Mi se pare aberant chestionarul asta. La mine la facultate nu se cere asa ceva. Daca imi cer si mie vreun chestionar o sa le spun ca lucrez ca psiholog la NASA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.