Ce mult mi-am dorit această carte! Nu avea nici un rost să aștept să fie tradusă în limba română, așa că am comandat-o de pe Book Depository, la prețul de 7.27 euro. Am primit-o chiar înainte de Crăciun, așa că în timpul vacanței m-am putut bucura de ea.

Trebuie să recunosc că la început mi-a venit puțin greu să citesc în engleză. Am mai citit cărți în engleză de-a lungul timpului, câteva chiar anul trecut, însă nu erau romane istorice, cu multe detalii de război sau descrieri de castele și palate, și dialog ce conține deseori arhaisme și de un stil nemaifolosit în zilele noastre. Dar m-am obișnuit și apoi cititul a mers chiar repede. Doar așa am pățit și la filme sau seriale, inițial mi-a fost greu să le urmăresc fără subtitrare dar m-am obișnuit și acum nu mai suport să văd traducerea dedesubt.

Revenind la carte, ea prezintă viața prințesei Katherine de Aragon, prima soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei. Aflăm informații valoroase despre copilăria ei, ca mezina familiei regale formată din Isabella I de Castilla și Ferdinand al II-lea de Aragon. Încă de la vârsta de 3 ani a fost promisă în căsătorie prințului Arthur, moștenitorul tronului Angliei. S-au căsătorit la 16 ani, dar după doar 3 luni Arthur a murit. După îndelungi așteptări și asigurări că în continuare este virgină și că mariajul nu s-a consumat, Katherine a fost căsătorită cu fratele lui Arthur, Henric al VIII-lea. Sunt prezentați primii lor ani de viață împreună, până la episodul cu Anne Boleyn.

Mi-a plăcut cartea, m-am bucurat să aflu ceva nou despre regina Katherine, deși nu am știut chiar cum să primesc acele informații despre dragostea dintre ea și Arthur. În istorie nu este menționată, în carte are rolul de a aduce un plus de romantism și să încânte cititorii. Dar cine știe, poate chiar s-a întâmplat așa.

Vă recomand din suflet cartea, la fel și celelalte romane istorice ale Philippei Gregory.

4 Comments on The Constant Princess – Philippa Gregory

 1. Mihaela, daca cei doi se iubeau(Katherine si Arthur) si in plus s-au mai si casatorit, de ce nu s-a cosumat mariajul? Ce varsta avea Arthur si care a fost cauza mortii sale?

  • Arthur avea 16 ani si a murit din cauza unei gripe cred (ei altfel spuneau bolii, friguri, ceva de genul). In adevarul istoric nu se spune de dovezi ca cei doi se iubeau, doar in carte e mentionat.
   Este posibil sa nu se fi consumat…in istorie se spune ca Arthur era un tanar destul de firav si ca exista posibilitatea sa fie impotent. Nu stiu daca e chiar cazul, dar cei doi nu se cunosteau, poate erau timizi, nici nu stiau ce e aia sex, nu le-a spus nimeni cum sa procedeze…cine stie ce s-a intamplat in realitate?

 2. Si mie mi-a fost greu sa cred povestea de dragoste stiind ca nu este un fapt istoric. dar pana la urma mi s-a parut un adaos frumos. mi-a placut. 🙂
  Imi este foarte simpatica aceasta regina Katherine (mi-a placut mult si in The Tudors si in toate cartile in care am regasit-o) si mereu imi pare rau ca a fost lasata de izbeliste si umilita atat de mult de Henry. Am citit si ca a avut o multime de sarcini pierdute si cativa copilasi nascuti morti…cred ca a avut o viata tare trista.

  • Da, Diana…si mie mi-a placut mult de ea. Ea si Jane Seymour sunt preferatele mele, desi Katherine era mult peste Jane ca si cultura si educatie. Anne, desi educata, nu mi s-a parut decat o femeie parsiva si lacoma.
   Ma gandeam si eu cu Katherine…a pierdut vreo 2 sau 3 baieti. Ce diferita ar fi fost istoria daca unul din baieti ar fi rezistat macar pana la moartea lui Henric…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.