De fapt titlul complet al cărții este “Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oraș cucerește lumea” și este scrisă de Vicki Myron în colaborare cu Bret Witter. Cartea a fost de curând tradusă de librăria Humanitas, și din primul moment când am văzut coperta cu acest motănel frumos, mi-am dorit să o citesc. Nici nu știam pe atunci despre ce e vorba, credeam că e pură ficțiune, nu știam cine e Dewey sau care este povestea din spatele său.

Cartea nu este însă în totalitate despre Dewey. Este și o biografie a autoarei, Vicki Myron, prezintă și multe detalii din viața celorlalți angajați ai bibliotecii, prezintă și un istoric al orașului în care se desfășoară acțiunea, Spencer. Și totul se îmbină într-un mod interesant, care face ca parcurgerea cărții să fie foarte ușoară. Eu nu am putut să o las din mână, într-o zi am și terminat-o.

Dewey Citestemaimulte Carti (Dewey Readmore Books) este un pisoi salvat de angajații bibliotecii din orașul american Spencer. Într-o dimineață friguroasă de ianuarie, aceștia l-au găsit pe motan zgribulit în cutia de recuperare a cărților, l-au adoptat și i-au oferit o casă (biblioteca în sine) și o familie foarte mare și iubitoare (angajați, vizitatori). Dewey i-a încântat pe toți cu personalitatea sa: prietenos și sociabil, răbdător cu copii, curat, liniștit, atent. Nu a dărâmat cărți, nu a stricat nimic prin bibliotecă, nu a zgâriat sau speriat vizitatorii. În schimb era mofturos la mâncare (însă s-a dovedit că avea niște probleme de sănătate), îi plăcea să mănânce elastice și o singură dată a fugit din bibliotecă, fiind curios cu privire la viața de afară. Datorită felului său special de a fi, Dewey a devenit în curând celebru. A apărut în numeroase articole, a fost filmat, a fost vizitat de oameni din toată țara și chiar și de străini.

Însă vă spuneam că această carte nu ne vorbește doar despre Dewey. Aflăm multe lucruri și despre Vicki, directoarea Bibliotecii Publice, cea care s-a luptat pentru ca Dewey să fie adoptat și cea care avea grijă de el în vacanțe, îl ducea la veterinar, ș.a. Am putea spune că era stăpâna sa, deși în carte mereu se amintește că Dewey era al Bibliotecii, nu al unui om în particular. Vicki Myron este o supraviețuitoare – a trecut peste moartea tragică a doi frați (cancer, sinucidere), un soț alcoolic, bolile mamei ei (care s-a vindecat de 5 ori de cancer, pentru ca în final să moară de această boală necruțătoare), numeroase boli proprii (a suferit o histerectomie, o mastectomie, boli datorate sistemului imunitar slăbit). A luptat ca să termine o facultate, ca să-și găsească un servici, ca să poată să-și întrețină fetița, după ce și-a părăsit soțul. A reușit să ajungă într-o poziție de conducere și a adus faimă Bibliotecii – și nu doar prin Dewey. A insistat asupra renovării bibliotecii, a creat diferite programe pentru copii, vârstnici sau persoane cu dizabilități, a organizat concursuri, a oferit premii. Sincer, mi-ar plăcea ca la noi în oraș să fie o Bibliotecă asemănătoare celei din Spencer unde chiar să se vadă interesul angajaților.

Am aflat de pe coperta cărții că aceasta este în curs de ecranizare, cu Meryl Streep în rolul lui Vicki Myron. De-abia aștept să văd filmul, sper să fie măcar la fel de bun ca și cartea.

Nu vă voi povesti mai multe despre acțiunea cărții, vă invit să o citiți, cu siguranță veți fi încântați. Prețul ei este de aproximativ 29 lei.

11 Comments on Dewey – Vicki Myron

 1. se vede ca ti-a placut cartea:) cred ca nu e usurica-siropoasa din ceea ce spui. sincer, am ramas impresionata cand ai spus despre Vicki Myron, o femeie ata de incercata dar puternica si cu multe realizari…mai rar asa exemple umane, nu “divele” de pe la noi…trebuie s-o citesc, asta-i clar:)

  • O femeie deosebita! Si in cele 200 de pagini, nu s-a plans deloc de toate incercarile ei.
   Sa te uiti si la video, practic din video poti afla despre ce e vorba si in carte.

 2. Asadar, si tu alegi o carte dupa coperta? Mie mi se intampla cam des, insa inainte de a cumpara ceva imi place sa citesc putin din inceput si final.
  Descrierea cartii imi aduce putin a Firmin (soricelul devorator de romane 😀 ), care mi-a placut enorm. Imediat ce gasesc cartea prin librarii o rasfoiesc…

  • Da, conteaza si coperta. 🙂 Dar si descrierea. Adica degeaba imi place coperta, daca subiectul nu ma atrage deloc.

 3. O pisica, o biblioteca si un film cu M. Streep? O editura, dar nu orice fel de editura, ci tocmai Humanitas? Despre toate astea trebuie sa afle si Dragos, el are multe in comun cu coordonatele recenziei de azi. 😀

  • Filmul inca nu a aparut, cica este in curs de ecranizare. Sper ca n-au renuntat, mi-ar placea sa vad un astfel de film. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.