În 2010 am făcut cunoștință cu Mma Ramotswe, personajul principal din cărțile lui Alexander McCall Smith. În acel an am citit 5 dintre cărțile din serie, 3 în română (singurele traduse) și 2 în engleză. V-am și povestit de ele, puteți citi prezentările aici.

După, mi-a fost greu să mai intru în posesia unei cărți din colecție. Iar când am făcut-o, eram deja ocupată cu altele, așa că am abandonat cărțile. Însă acum mi-am reamintit de ele. De fapt fiecare ceai roșu băut mi-a amintit de Mma Ramotswe, ea fiind o mare amatoare de ceai rooibos. Așa încât, din prima zi de vacanță, am reluat citirea acestor cărți. Am lăsat deoparte cărți foarte interesante, doar ca să aflu ce s-a mai întâmplat cu Precious Ramotswe.

In the Company of Cheerful Ladies nu m-a dezamăgit. M-am bucurat teribil să reîntâlnesc personajele pe care le-am îndrăgit: Precious Ramotswe, soțul ei J.L.B. Matekoni, asistenta Mma Makutsi, și să cunosc noi personaje, de care cu siguranță voi auzi și în cărțile următoare.

Dacă primele 3-4 cărți din serie erau axate mai mult pe munca detectivei și ni se prezentau multe cazuri, ultimele volume oferă oportunitatea de a o cunoaște mai bine pe Mma Ramotswe. În această carte ea se reîntâlnește cu primul soț și trebuie să capete curaj să-l înfrunte, după ce ani de zile acesta a abuzat-o. Nici acum nu a venit la ea cu gânduri mai bune, ci cu amenințări și șantaj. Mma Makutsi începe cursuri de dans, sperând să-și facă prieteni. Și reușește într-adevăr să cunoască pe cineva care-i va schimba viața. J.L.B. Matekoni se confruntă cu probleme cauzate de ucenicul sau, Charlie, care umblă cu femei căsătorite, implicate în afaceri ilegale. Împreună cu cele două doamne de la agenția de detectivi va reuși să le rezolve.

Toate aceste întâmplări sunt însoțite și de minunate descrieri ale Botswanei. Chiar de nu ar fi fost atât de interesantă și captivantă, tot aș fi recomandat această carte, pentru descrieri. Mai ales că ni se prezintă o lume nouă, tradiții mai deosebite, un fel de a trăi mult diferit de al nostru.

In the Company of Cheerful Ladies este disponibil pe okian.ro. Tot aici găsiți și celelalte cărți din serie, care nu au fost traduse la noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.