Când s-a deschis Palas am intrat și în magazinul Livada cu Ceai, fără să am prea mari așteptări. Am văzut aici o mulțime de sortimente de ceai, seturi de ceai foarte frumoase, dar cea mai mare surpriză am avut-o când mi s-a spus că putem servi la ei ceai matcha. Acest matcha îi diferențiază de alte magazine de ceai din Iași. Nu doar faptul că au matcha aflat la vânzare, ci servirea lui.

Nu am avut timp atunci să degustăm acest ceai, am promis însă că voi reveni când intru în vacanță. M-am ținut de cuvânt, duminică dimineață am ajuns la Livada cu Ceai pregătită pentru degustare.

Ne-am așezat la una din mesele din fața magazinului – mese relativ mici, dar înfrumusețate cu câte un ghiveci de orhidee. Am comandat ceai matcha, care ne-a fost adus după 5-10 minute în boluri mari (cam 200-300 ml). Este un ceai concentrat, intens, ușor amărui, cu o aromă proaspătă și vegetală și un gust specific de ceai verde. Nu pot spune că mi-a plăcut mai mult decât ceaiul oolong sau galben, este însă o delicatesă, un ceai cu adevărat deosebit. Până la urmă, cam trebuie să ne cultivăm și gustul, să învățam să apreciem calitatea și să nu punem pe piedestal ceaiuri pline de arome și zahăr, în locul unor ceaiuri care au făcut istorie, precum acest matcha.

Ceaiul matcha este un ceai exclusivist, foarte scump, care necesită ustensile speciale pentru preparare. De când am această pasiune pentru ceai, am tot căutat să cumpăr matcha la un preț decent, dar n-am găsit. 30 grame de ceai te poate costa între 100-300 lei. De aceea această degustare de matcha mi se pare o oportunitate grozavă. Nu te costă decât 15 lei să servești un ceai gata preparat, și foarte important – preparat corect.

Despre ceaiul matcha v-am vorbit aici. Vreau însă să repet câteva informații foarte importante. Ceaiul matcha este considerat cel mai sănătos ceai – conține de 10 – 15 ori mai mulți antioxidanți față de ceaiul verde vărsat și de peste 137 ori mai mult decât în ceaiul verde obișnuit (la plic), previne apariția cancerului de colon sau stomac. Conține de 3 ori mai multă cafeină decât ceaiul verde obișnuit, de aceea este recomandat a fi servit pentru îmbunătățirea memoriei, concentrării. Se bea de obicei dimineața, în locul cafelei, deoarece este foarte puternic.

Ce mi-a mai plăcut la Livada cu Ceai este că doamna de acolo ne-a oferit multe informații legate de acest ceai. Ne-a întrebat dacă am băut cafea înainte, ne-a informat despre cantitatea de cafeină din ceai, ne-a recomandat să-l bem cu înghițituri mici, în minim 20 de minute. Ni s-a zis că se recomandă a se bea câte un bol de matcha în fiecare zi.

  

În afară de ceai matcha, la Livada cu Ceai puteți degusta și cumpăra multe alte sortimente de ceai. În meniu (poza de mai sus) nu sunt trecute toate sortimentele aflate la vânzare. Eu am întrebat de ceaiurile oolong. Din păcate nu aveau disponibile decât Milky Oolong și Tie Guan Yin. Pe site apar mai multe sortimente, sper să fie aduse și în Iași, pentru că par tare interesante.

Așadar, dacă sunteți pasionați de ceai (dar nu numai) vă invit să mergeți la Livada cu Ceai la o degustare de ceai matcha. Este o experiență interesantă și cred că ar trebui măcar o dată în viață să încercăm acest ceai special.

8 Comments on Degustare de matcha la Livada cu Ceai

  • 🙂 Da, ma bucur ca in sfarsit se organizeaza asa ceva si in Iasi. Si da, pretul e chiar mic. Am inteles ca la Bucuresti ar fi cam 30 lei/bolul de ceai.

 1. Chiar ca m-ai facut curioasa in legatura cu acest ceai deosebit, Mihaela. Dar, iti spun foarte sincer, nu as da 30 de lei pe un bol(asa cum ai primit tu). 15 lei e un pret mai rezonabil, si ca sa iti indeplinesti o curiozitate, sa vezi cum e, nu mi se pare asa exagerat. Are un aspect foarte ciudat acest matcha.

  • Eu cred ca as fi dat si 30 lei, doar sa-l incerc. Mai ales ca-mi doream asta de vreun an si ceva. 🙂 Da, este un ceai verde-verde. Ceaiul verde pe care il cunoastem pe toti are o culoare aurie, galbena, dar acesta e chiar verde. Si e preparat din pudra de ceai.

 2. vai de mine Mihaela, da imi fac si masaj in timp ce beau ceaiul, la pretul asta ?
  Imi citesc macar un poem din Eminescu?
  Imi desfunda o nara ? daca mai e blocata…? 😀

  • 🙂 Dupa cum am scris, 15 lei e un pret chiar mic, avand in vedere ca 30 grame de ceai costa peste tot cam 100-300 lei (probabil in functie de calitatea sa). Este un ceai foarte rar, ceai japonez. Are o adevarata traditie in spatele sau. Asa cum sunt mancaruri foarte scumpe, de exemplu fugu sau pestele balon, asa sunt si bauturi scumpe, precum acest matcha. 🙂

   • Daca pretul de vanzare este 15 lei, adevaratul pret al ceaiului este 12 lei, caci 3 lei este TVA-ul, taxa catre stat… Este imposibil sa vinzi un ceai matcha cu 12 lei… Nu-ti scoti banii pe el, il vinzi in pierdere si este ilegal sa faci asta.
    Poti face o promotie, pentru promovarea lui si sporirea vanzarilor, dar se anunta la stat asa ceva…
    Ciudat ca nu poti face ce vrei cu afacerea ta, nu?
    La prepararea unui ceai iti intra pe langa ceaiul efectiv (daca ai obrazul subtire, caci stiu ceainarie cu renume in Bucuresti care prepara cu apa de la robinet ) apa (si exista putina apa buna in Romania,nu tocmai ieftina, e vanatoare cu apa ….), prajitura/biscuitele (matcha poate sa scada glicemia si se serveste cu ceva dulce), curentul electric (si nu este de neglijat caci persoana juridica are alte preturi fara de consumatorul casnic…), platesti omul care-l prepara si-l serveste si o multime de alte detalii, (servetele, bolurile, cheltuilei de tot felul ca sa poti prepara corect un asemenea ceai), una peste alta te costa mai mult de 12 lei. Este un pret imposibil pentru cineva serios.
    Cumparat pentru acasa, fara ustensile, costul se ridica aproximativ 5 lei/portie, bio. Cu ustensile este aproximativ 10 lei.
    Pentru cat este de sanatos si mai ales ca poate sa inlocuiasca cu succes Red-Bull-ul dar iese mai ieftin/portie, eu zic ca este avantajos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.