tn1_soseaua_catelu_42_n_tipar_12_mmCând am început această carte nu aveam mari așteptări pentru că nu-mi place în mod deosebit literatura română contemporană. Ba chiar o evit. Dar Șoseaua Cățelu 42 mă atrăgea. Nu știu de ce, poate numele, poate imaginea de pe copertă, poate faptul că este o autobiografie. Deși mă gândeam, autoarea e tânără, deja scrie o autobiografie?

Am început să o citesc și n-am mai putut să o las din mână. Da, sunt elemente care nu au fost neapărat pe gustul meu, cum ar fi limbajul trivial pe alocuri, dar cred că și acesta a avut rolul lui. M-a ajutat să simt și nu doar să știu că este o poveste adevărată, că s-a întâmplat așa ceva, că cineva chiar a trecut prin toate acele lucruri.

Nu o să vă povestesc acțiunea cărții pentru că nu vreau să-i răpesc din mister, însă ce vă pot spune e că mă face să mă simt foarte norocoasă că am avut parte de o copilărie plictisitoare și fericită, că nu a trebuit să lupt pentru supraviețuire de mic copil, că nu am trăit în vremurile când se stătea la cozi ore întregi pentru o bucată de pâine. Aveam 2 ani când România a terminat-o cu comunismul și doar din cele citite mă îngrozește acea perioadă. Și nu pot să înțeleg cum tocmai cei are au trăit-o vor să o retrăiască din nou. Și asta doar pentru că nu vor să lupte pentru ca să aibă mai mult și/sau pentru că nu suportă să vadă că altul are mai mult. Cu siguranță mai sunt și alte motive, dar nu știu, oricare ar fi, cred că comunismul nu este soluția. Și uite că am început să vă povestesc despre o carte și am ajuns să vorbesc despre altceva.

Vă invit să citiți cartea, cu mențiunea să nu o judecați pe Alina Nedelea. Eu o admir. Îți trebuie mult curaj și putere pentru a lupta într-o asemenea măsură pentru a trăi, a supraviețui.

11 Comments on Șoseaua Cățelu 42 – Alina Nedelea

  1. Nu sunt tentata sa o citesc. Din cele relatate in diverse locuri, povesteste despre lucruri/fapte din societatea antedecembristă pe care le cunosc prea bine, mai puţin acel modus vivendi post ’90 pe care, in ciuda faptului ca nu-s pudibondă decât într-o foarte mică măsură, nu-l pot accepta. Deci, de data asta, zic pas.

  2. Nu am auzit de cartea asta dar sincera sa fiu mi se pare ca literatura contemporana romaneasca cat si filmele romanesti se invart tot mai mult in jurul subiectelor “comunism”, “epoca de aur” , “societatea comunista” etc. Poate avem nevoie de ceva fresh, de ceva diferit.

    • Da, ai dreptate, dar tocmai de aia mi-a placut, ca nu este vorba atat de mult de comunism, ci de lupta asta de supravietuire, cand nu ai atat de multi bani, cand familia ta nu e tocmai o familie normala. Cum a ajuns Alina sa fie actrita. Viata ei in Italia. Comunismul este o mica, mica parte din carte, dar acea parte mi-a ramas intiparita in memorie.

  3. Eu am trait ceva din acele timpuri, sunt oameni care le regreta pentru ca exista o anumita stabilitate a locului de munca. Practic, aveai viitorul asigurat. Nu te mai temeai pentru ziua de maine…
    Acum, traim in saracie, iar viitorul pare atat de incert.
    Eu nu pot citi ceva cu limbaj trivial, chiar si pe alocuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.