imagine-poveste

În zilele noastre suntem bombardați cu informații. Din toate părțile. Ai zice că e ceva bun, însă tocmai faptul că avem atât de multe surse de informare trezește frustrări în noi. Nu mai știi ce să alegi, în cine să ai încredere, nu mai știi ce e bine. Dacă îți iese prost, te deprimi și te simți vinovat că ai ales greșit. Dacă îți iese bine, nu te poți bucura că te gândești că puteai alege mai bine, ca să-ți iasă perfect. Suntem greu de mulțumit pentru că având atât de multe alegeri la dispoziție avem impresia că TREBUIE să găsim soluția perfectă.

E valabil în absolut tot ce ne înconjoară. Gândiți-vă puțin la alimente, la ouă și carne de exemplu. Sau la tipul de alimentație, cum ar fi cel vegetarian. Sau la medicamente, oricare ar fi ele. Sau la cum e bine să-ți crești copilul. Dacă e bine sau nu să faci o facultate. Dacă e bine să pleci sau nu din țară. Și tot așa.

Sunt și lucruri care cu siguranță știm că ne fac rău. De ce? Pentru că s-a demonstrat științific și pentru că este un fapt acceptat de toată lumea. De exemplu fumatul. Dar există oameni care fumează o viață și nu au nici o problemă. Deci mereu vor exista și excepții de la regulă.

Dar să revenim la acele lucruri despre care încercăm să ne facem o părere, ca să putem lua o decizie, una cu rezultate cât mai bune pentru noi. Începem să primim informații. De peste tot. După care încercăm, testăm, cu diverse rezultate. În funcție de ce observăm pe noi, recomandăm mai departe. Asta nu înseamnă că deținem adevărul absolut ci doar că pentru noi a funcționat, a mers,  și putem doar spera că și pentru altul o să funcționeze la fel de bine.

Nu știu dacă ouăle sunt bune pentru alimentație sau nu. Nu știu dacă un stil de viață vegetarian este sănătos sau nu. Nu știu dacă e bine sau nu să faci o facultate, un master, să pleci sau nu din țară. Nu știu dacă e bine să-ți vaccinezi copilul. Nu știu sigur dacă Dumnezeu există sau nu, dacă există viață după moarte. Nu știu sigur 100%, orice aș crede eu. Nu dețin adevărul absolut. Pot să spun că nu sunt convinsă de multe lucruri și în ceea ce mă privește, deși s-ar presupune că eu mă știu cel mai bine.

Dar pentru mine am făcut o alegere. Cea mai bună după părerea mea, că doar nu-mi doresc răul și nu-mi voi face în mod conștient rău. Și așa și voi, fiecare alege din sursele de informare ce crede că e bun pentru el. Nu o să ne încredem orbește în nimeni, nu o să ne construim viața pe sintagma “Crede și nu cerceta”.

Sfatul meu? Găsiți soluțiile care sunt cele mai bune pentru voi. Obiectivul vostru principal trebuie să fie fericirea și bunăstarea voastră. Nu contează ce zice/ce crede altcineva. Nu aveți cum să-i mulțumiți pe toți. Dacă acțiunile voastre nu-i afectează în mod real pe cei din jur, dar vă fac pe voi fericiți – go for it!

* Văzut la ştiri, poate aţi auzit şi voi: o tânără mămică, adeptă a regimului raw vegan, a dat un interviu despre efectele mai puţin plăcute ale unui astfel de regim după ce atât ea, cât şi copilul ei, au început să aibă probleme de sănătate. Tânăra a avut şi un blog, de succes, în care posta reţete şi informaţii despre regim. Era atât de entuziasmată şi avea atât de multă încredere în beneficiile acestui regim încât a ales şi pentru copilul ei un astfel de mod de viaţă. Până când au apărut problemele. Acum a închis blogul şi vorbeşte deschis despre greşeala ei. O felicit pentru asta.

A greşit ea atunci când a vorbit pe blogul ei despre ceva în care credea cu adevărat? Nu. Este responsabilă dacă vreun cititor al blogului, inspirat de entuziasmul ei, a început acest regim şi a avut probleme? Eu zic că nu. Pentru unii poate acest regim face minuni. Pentru alţii creează probleme. Treaba noastră este să culegem informaţiile, să le analizăm, să alegem şi să ne asumăm eventualele riscuri.

11 Comments on Cel mai bine pentru mine

 1. Eu, cum nu ma uit la stiri, nu am auzit despre aceasta tanara. Poti sa-mi dai niste info mai concrete ca am facut o cautare, dar nu am gasit nimic referitor la ce povestesti tu. In rest, ai perfecta dreptate cu ce zici, pacat ca romanul s-a nascut ca sa-i judece pe altii fara sa fie deloc jenat de barna din ochiul lui.

 2. Nu am vazut stirea insa subiectul e foarte bun si ai dreptate! adevarul absolut nu exista! trebuie sa vedem ce se potriveste pentru noi si sa nu adoptam orice auzim si ni se pare “trendy”

  • Da. Si nu trebuie sa dam in capul oamenilor pentru ca nu au aceleasi pareri ca si noi. Eu nu sunt vegetariana insa nu am nimic impotriva vegetarienilor. Nu e treaba mea stilul lor de viata. Fiecare face ce crede ca e mai bun pentru el.

 3. Am vazut si eu stirea aseara si sincer iti spun ca am ramas uimita, caci multe persoane care adopta acest regim nu vorbesc decat despre ce bine se simt ei, cat de implinititi sunt si ce bine fac planetei. Da, fac bine, dar ce sa vezi…nu-i totul chiar roz, la cate suplimente trebuie apoi sa iei, ca sa nu existe carente.
  Sunt de parere ca echilibrul este cel care trebuie sa existe in toate lucrurile. Da, poti manca ciocolata, dar hai sa nu o mancam chiar pe toata. Da, poti manca un burger, dar hai sa punem mai multe legume proaspete in el. Si da, mereu sa alegem ce este bine pentru noi, caci niciodata un anumit lucru nu functioneaza in acelasi fel pentru doua persoane.

  • Da, si eu sunt pentru moderatie. Asta nu inseamna ca am ceva cu vegetarienii sau adeptii altor diete. Fiecare alege ce stil de viata considera ca e cel mai pun pentru el.

 4. Eu simt ca mi s-ar potrivi aceasta alimentatie, bazata pe legume, care sa excluda carnea. Cea actuala imi fura toata energia… Sunt mult mai fresh si happy cand nu mananc nimic de ex. Dar cum arata “tortul” ala(am vazut clipul din link). Wow, ce e aia, nu stiu daca as putea manca asa ceva…for the rest of my life.
  Deci, ce vroiam sa spun este ca momentan nu stiu ce mi se potriveste, insa stiu exact ce nu mi se (mai) potriveste. Trebuie sa fac o schimbare radicala in alimentatie.

  Mihaela, nu mereu am fost asa. In tinerete puteam manca si carne, de la o varsta insa…

  • Ne mai schimbam si noi. Si eu am perioade cand mananc carne si perioade cand mananc numai legume si fructe.

 5. Interesant articolul tau, e adevarat ca acum avem asa de multe surse de informare insa importat este ceea ce ne este cu adevarat de folos pentru fiecare.Nu am putut sa nu observ ca in succesiunea ta de incertitudini etalate ai strecurat propozitia “Nu știu sigur dacă Dumnezeu există sau nu, dacă există viață după moarte”. E adevarat ca exista liberul arbitru, sa alegi sa crezi in existenta lui Dumnezeu sau a unei forte divine sau nu, dar daca te uiti la oameni care au trait pe pamant precum Pavel, Petru, Ioan, Iov etc realizezi ca ei nu au murit pentru o idee sau o cauza ci pentru un Adevar cert in vietile lor, si asta e ca o marturie vie pentru noi toti.Ceea ce definea identitatea lor era credinta in Dumnezeu.Acum noi putem alege ce este bine pentru noi insa ce anume defineste binele, la ce ne raportam cand vorbim despre bine si rau, care este etalonul? Acesta este un subiect bun zic eu care poate fi dezvoltat, dar nu intrun simplu comentariu.

 6. E trist faptul ca multi se orienteaza doar dupa ce citesc, ce asculta si ce vad pe la tv sau in online. Este important sa ajungem sa ne cunoastem pe noi si sa fim cat se poate de organizati in luarea deciziilor corecte. Sunt aspecte importante si nu pot fi neglijate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.