13293_1380717944

Acum câteva luni am aflat de 23andMe. 23andMe este numele unui site care oferă posibilitatea de a-ţi analiza ADN-ul în schimbul unei sume modice de 99 dolari (+ transport 100 dolari). În 4-6 săptămâni primeşti rezultatele şi afli dacă eşti predispus genetic la peste 200 de boli, la ce medicamente răspunzi mai bine sau mai rău, componenta strămoşească şi descoperi eventuale rude în baza de date 23andMe.

Încă de la început mi s-a părut interesant, dar am uitat de ei până când am citit zilele trecute pe CeRecomand că şi-a făcut Cabral aceste analize şi le recomandă. Se pare că a contat pentru mine că el a încercat şi a confirmat că rezultatele coincid cu realitatea. Până acum luăm activitatea 23andMe ca pe ceva distractiv, îl asociam mai mult cu un test de personalitate. Dar este ceva mult mai serios.

Intri pe site, plăteşti, primeşti acasă cu DHL o eprubetă în care scuipi, trimiţi înapoi, primeşti rezultatele în câteva săptămâni. Afli apoi chestii mai “uşurele” cum ar fi locurile de unde provin strămoşii tăi, precum şi chestii serioase precum riscul de a te îmbolnăvi de anumite boli. 23andMe te ajută cumva să vezi în viitor, dar întrebarea e, vrei cu adevărat să vezi în viitor?

Change what you can, manage what you can’t. Spun cei de la 23andMe. Află rezultatele, trezeşte-te la realitate, înţelege că nu vei fi mereu tânăr şi sănătos, începe să ai grijă de tine. O astfel de analiză poate fi o motivaţie ca să începi să mănânci sănătos, să faci exerciţii fizice, să mergi să-ţi faci anumite analize.

Dar ce te faci dacă eşti predispus genetic la boli neurologice, de exemplu? 23andMe îţi poate confirma riscul la boli precum Alzheimer, Parkinson, lupus, scleroză multiplă. Sau la boala maniaco-depresivă. Şi la multe alte afecţiuni înspăimântătoare. La acestea ce poţi face? Da, ajută să ai un stil de viaţă sănătos, dar nu într-atât încât să nu manifeşti boala. Şi da, 23andMe nu-ţi garantează că gata, ai să faci boala respectivă, doar îţi spune că eşti predispus genetic să te îmbolnăveşti. Ideea e că după ce citeşti acele analize, rămâi cu o teamă, realizezi că nu eşti nemuritor şi poate mai mult ca niciodată, începi să simţi pe pielea ta că într-adevăr sănătatea e cel mai important lucru pe care îl putem avea în viaţa asta.

Vreau să ştiu? Sincer vă spun că mi-e teamă. Mi-e groază să trăiesc cu sabia deasupra capului. Înteleg că am nevoie de un imbold ca să-mi schimb viaţa în bine, îmi dau seama că trăiesc prea necugetat şi mă bazez mult prea mult pe tinereţea mea. Înţeleg că e bine să ştiu ce e posibil să mi se întâmple, ca să mă pot feri, să pot lupta din timp. Înţeleg toate aceste lucruri dar tot mi-e teamă. Însă cu toată teama asta, cred că o să aleg să ştiu. Cred că o să comand acest kit, o să mă pregătesc sufleteşte şi financiar să aflu rezultatele şi să fac analize suplimentare, dacă va fi cazul.

Tu ai vrea să ştii?

6 Comments on Ai vrea să ştii?

  1. Si-au facut niste prieteni din America acest test si mi-au spus ca rezultatele aveau sens, si i-au facut sa fie mai atenti cu alimentatia, stresul si fac mai multa miscare. In plus, ei au o baza de date cu toti cei care si-au facut testul si iti pot spune daca aveti grade de rudenie cu ei. De exemplu, el a aflat ca e un var indepartat cu un prieten. Mi-ar placea sa fac si eu testul, candva.

  2. Oh, Mihaela, ce informatie interesanta, lasa-ma te rog sa ma gandesc si o sa revin cu un raspuns cert. 🙂 Adica daca o sa comand si eu sau nu. Caci raspunsul la intrebare cred ca il banuiesti. 🙂

    • 🙁 Eu nu prea stiu nimic. De-abia de curand am aflat de ce boli au murit bunicile mele. As vrea sa stiu mai multe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.