reign27

Am tot descoperit seriale, din toamnă până acum, dar n-am simţit că e cazul să vă scriu despre ele. Asta până acum, când am început să mă uit la Reign, un serial ce poate fi descris ca “fantasy history”, un fel de The Tudors combinat cu Gossip Girl.

Întâmplarea face că am descoperit Reign la scurt timp după ce am citit romanul istoric “Regina diavolului” (biografie a Caterinei de Medici), aşa că eram informată despre realitatea istorică. La început nu ştiam că Reign nu respectă întocmai istoria, aşa încât am rămas uimită să descopăr existenţa unui fiu al regelui Henry al II-lea cu amanta sa, Diane de Poitiers, sau să văd că prinţul Francis este un tânăr puternic şi sănătos. Dar pe parcurs m-am prins că l-au făcut ca să fie mai atrăgător pentru adolescenţi şi în general, mai interesant, aşa că am lăsat istoria deoparte şi mi-am permis să mă bucur de serial, aşa cum este el. Şi cum a fost descris chiar de una dintre actriţe – un serial fantasy history.

Aşadar Reign este un serial despre Maria Stuart, regina Scoţiei. Ni se prezintă cum ajunge în Franţa, pentru a se căsători cu prinţul moştenitor Francis, relaţia ei cu Caterina de Medici (regina Franţei), cu fratele vitreg al prinţului, Sebastian, cu prietenele ei. Francis şi Mary nu se căsătoresc imediat pentru că apar tot felul de probleme de natură politică. Sunt conştienţi că nu contează iubirea dintre ei, sunt obligaţi să facă ceea ce e mai bine pentru ţările lor, Scoţia şi Franţa.

Pentru că nu ştiu dacă o să reuşesc să vă povestesc de cartea “Regina diavolului” de Jeanne Kalogridis (mi-a plăcut foarte mult, o recomand), o să menţionez aici câteva din nepotrivirile dintre realitate şi serial.

 • Accentul actorilor este britanic, deşi Mary şi prietenele ei sunt din Scoţia iar celelalte personaje sunt franceze.
 • Diane de Poitiers şi regele Henry al II-lea nu au avut copii, Sebastian din serial nu a existat. Prin urmare nu a existat nici posibilitatea ca Henry al II-lea să-l declare prinţ moştenitor pe acest copil nelegitim.
 • Prinţul Francis nu a fost un băiat sănătos şi puternic. Era bolnăvicios şi a murit la 16 ani, la doar 2 ani de la căsătoria cu Mary.
 • Nu a existat vreo posibilitate ca Mary să se căsătorească cu altcineva. Era logodită din copilărie cu Francis, s-au căsătorit fără că regele Henry să se răzgândească sau ca Mary şi familia ei să caute alţi potenţiali soţi, care să ajute mai mult Scoţia.
 • Caterina de Medici nu a încercat să o omoare pe Mary.
 • Mary a fost trimisă în Franţa de la vârsta de 5 ani şi a rămas acolo până când prinţul Francis a murit.
 • Regina Mary a fost acompaniată în Franţa de 4 prietene, toate purtând numele de Mary. Cele 4 erau fiicele unora dintre cei mai importanţi şi bogaţi oameni din Scoţia. Aşadar nu a fost însoţită de fete ce se numeau Greer, Lola, Kenna şi Aylee.
 • Regele Henry al II-lea nu a avut-o ca amantă pe una din doamnele de companie a reginei Mary.
 • În această privinţă nu sunt foarte sigură, nu m-am documentat, cu toate acestea vestimentaţia actriţelor nu mi se pare chiar foarte corectă. Nu cred că în anii 1500, chiar şi la curtea Franţei (mai libertină) se purtau rochii precum:
 • La o secvenţă din serial, când una din doamnele de companie a ieşit din camera îmbrăcată cu o rochie până la genunchi (cică pijama) şi cu şosete 3/4, am cam rămas cu gură căscata.

Dacă puteţi trece peste inadvertenţele de natură istorică, cred că o să vă placă serialul. L-am recomandat şi Ralucăi şi ştiu că i-a plăcut foarte mult.

3 Comments on Reign

 1. Am observat ca este departe de realitarea istorica, cu toate astea imi face placere sa-l urmaresc.
  Iti recomand “The Bletchley Circle” ,este un seriala istoric – politist, productie britanica. Sincer mi-a placut mult si-l recomand cu toata inima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.