onoareCe-mi place când dau peste o carte care să mă ţină în suspans, care să mă lase să-mi doresc mereu să citesc mai mult şi mai mult şi cu toate acestea să-mi doresc să nu o termin. Aşa a fost şi cu Onoare de Elif Shafak.

Autorul Autoarea mi-era cunoscută, ştiam de Bastarda Istanbulului, cu toate acestea am cumpărat acest roman pentru că mă interesa subiectul. Însă acum când ştiu cum scrie această autoare, voi căuta şi celelalte romane ale sale.

Onoare este un roman despre familie, iubire şi tradiţii. Ni se prezintă povestea a trei generaţii, desfăşurată în trei locuri diferite: un sat kurd de lângă Eufrat, Istanbul şi Londra. Pembe şi Jamila sunt în centrul poveştii, două gemene născute într-o familie săracă din Siria, copile care i-au luat ultima speranţă a mamei lor, care aştepta ca după 6 fete în sfârşit să i se nască băiatul mult dorit. Cele două fete au avut destine diferite. Jamila a rămas în locul natal, Pembe s-a căsătorit şi a plecat întâi în Istanbul, apoi la Londra. Povestea apoi ne duce spre destinul celor trei copii ai lui Pembe. Iskender, băiatul cel mare, răsfăţatul mamei lui, s-a văzut nevoit ca după plecarea tatălui sau, să-şi însuşească rolul de cap al familiei. Esma, singura fiică, este o artistă desăvârşită şi tot ce-şi doreşte este să facă ceva memorabil în viaţa ei. Yunus, băiatul cel mic şi cuminte, este îndrăgostit de o punkistă pe care o urmăreşte peste tot. Alături de toate aceste personaje aflăm şi de Adem, soţul lui Pembe, de Elias, bărbatul care i-a arătat lui Pembe ce e dragostea, unchiul Tariq, care se vede nevoit să ajute familia fratelui său.

În centrul acestui roman este o temă încă actuală din păcate, cea a crimelor de onoare, care nu se opresc pe tărâmuri musulmane, ci apar şi în comunităţile de imigranţi din Vest.

Dacă vi se pare şi vouă la fel de interesantă, puteţi să o cumpăraţi până pe 22 august cu 50% reducere, la doar 17.5 lei.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Comments on Onoare – Elif Shafak

  1. Am trecut-o pe lista. Imi plac cartile ale caror actiuni se desfasoara in locatii cat mai exotice, din Turcia pana in Afganistan, din Mexic pana in Argentina. Iar cand e vorba si de onoare… Am trecut-o pe lista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.