ceai-mateNici nu mai ţin minte de când n-am mai băut un ceai mate. Cu siguranţă de prea mult timp, mai ales că este preferatul meu, după ceaiul oolong bineînţeles.

Mate Coconut Milk este unul din sortimentele noi pe care le-am găsit şi cumpărat la CTS Corner. Nu este un ceai scump, o punguţă de 50 de grame costă doar 8 lei. L-am ales pentru că mi s-a părut interesantă combinaţia de mate cu cocos şi am zis să o încerc, în speranţa că-mi va plăcea. Un risc, pentru că de obicei nu-mi place aroma de cocos.

Ingredientele acestui ceai sunt: ceai mate (min 85%), felii de cocos (min 5.3), arome, ciocolată albă, flori de muşeţel roman, muguri de bambus.

Pentru preparare se fierbe apa şi se lasă să se răcească 2 min până la 80°C. Se toarnă apă peste ceai şi se lasă să infuzeze 3-5 min. Se strecoară şi se serveşte. Producătorul spune că nu este recomandat copiilor.

Mate este o băutură energizantă tradiţională în America de Sud, şi are un conţinut foarte ridicat în cofeină. Provine din planta Yerba mate şi se prepară prin infuzarea frunzelor uscate ale acesteia în apă fierbinte.

Acest ceai se serveşte într-un recipient numit “calabash” sau “gourd” şi se soarbe cu un pai/infuzor special făcut din argint, inox sau bambus numit “bombilla”.

Ceaiul Mate are un gust plăcut dar uşor amărui, din această cauză multă lume preferă să îl îndulcească cu zahăr sau miere. Băutul ceaiului Mate, la o masă cu prietenii, din acelaşi recipient specific, denumit “gourd” sau “calabash” este un obicei social foarte răspândit în Brazilia şi Argentina.

Sursa

Mi s-a părut încă de la început un ceai foarte aromat. Bineînţeles că se remarcă aroma de ciocolată albă…şi după o lună fără nici un pic de ciocolată, acest parfum mi-a cam dat de furcă. 🙂

Gustul este dulceag, floral. Foarte plăcut. Aroma predominantă este cea de mate, cu note secundare şi firave de cocos. Bineînţeles că nu l-am îndulcit, dar dacă voi preferaţi să puneţi un pic de miere în el, nu e un capăt de ţară. Mi-a plăcut acest sortiment de ceai şi îl voi mai servi.

 mate-coconut-milk ceai-mate-cts-corner

Hai să vedem acum şi care sunt beneficiile consumului de ceai mate:

  • mate conţine vitamine, minerale şi antioxidanţi, complexul vitaminelor B, vitamina C, A, E, potasiu, magneziu, calciu, fier şi zinc, precum şi o cantitate mare de teină (de două ori mai multă decât ceaiul negru)
  • împiedică retenţia de apă în organism
  • inhibă pofta de mâncare
  • stimulează metabolismul
  • stimulează arderea grasimilor
  • oferă energie
  • întăreşte sistemul imunitar
  • inhibă dezvoltarea celulelor canceroase
  • ameliorează afecţiuni precum artrita, bolile hepatice, reumatismul

Având în vedere că am băut acest ceai mate într-o duminică când pofta mea de mâncare părea că este invincibilă, sper ca efectele sale să-şi facă simţită prezenţa şi să-mi oprească vizitele dese în bucătărie. 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.