Perdele şi/sau jaluzele. Le urăsc. Zău. În primul rând pentru că mereu am fost certată că stric jaluzelele, că le trag prea brusc, că n-am grijă de ele. Apoi că sunt foarte greu de curăţat – numai până le scot, cocoţată pe o scară înaltă sau scaune, cât mă întind, cât fac echilibristică. Şi cu toată chinuiala asta nici nu-şi fac treaba perfect.

Şi ştiu asta pentru că atunci când locuiam la casă am avut rulouri motorizate (sau altfel spus jaluzele orizontale automate). De la telecomandă le închideai sau deschideai, nu aveai cum să le strici, să le tragi prea repede sau prea încet sau să se încalece una peste alta. Se curăţau foarte simplu, cu o cârpă umedă. Dar cel mai important era eficienţa lor.

Imaginaţi-vă că ajungeţi acasă la prânz, cu o durere teribilă de cap. Tot ce doriţi să faceţi este să dormiţi un pic. Vă aşezaţi în pat, însă camera este inundată de razele soarelui. Cum să adormiţi în aceste condiţii? Simplu, închideţi rulorile şi se face beznă în cameră. Ai putea jura că e noapte.

Imaginaţi-vă că este seară, aţi ajuns acasă şi pentru relaxare aveţi chef să dansaţi. Să vă prostiţi, să faceţi toate acele mişcări pe care nu aveţi curaj să le încercaţi prin vreun club. Doar sunteţi feriţi de ochii curioşilor. Sau nu? Cu jaluzele normale nu prea sunteţi, chiar şi trase tot se mai vede prin ele, în plus se vede umbra. Cu rulouri motorizate nu se mai vede nimic, aveţi parte de intimitatea dorită.

Imaginaţi-vă că este iarnă şi afară bate un vânt teribil. Este atât de frig încât intră răcoarea şi prin marginile de la fereastră. Sau prin uşa de la balcon. Căutaţi pături, fulare, să astupaţi acele margini şi să nu se mai facă frig. Sau închideţi rulourile şi astfel se economiseşte aproximativ 10% din costurile de încălzire.

Imaginaţi-vă că de această dată este vară, caniculă, nu mai ştii ce să faci ca să te răcoreşti. Ca soluţii ai aerul condiţionat şi rulourile, de preferinţă ambele. Închiderea rulourilor poate duce la scăderea temperaturii interioare cu 9 grade, iar dacă vă decideţi să deschideţi şi aerul condiţionat, rulourile asigură că răcoarea este păstrată în interior şi nu iese afară.

Menţionez că toate aceste jocuri de imaginaţie de mai sus sunt inspirate din experienţă personală. Da, obişnuiesc să dansez noaptea, probabil de cele mai multe ori extrem de caraghios, şi tare îmi doresc că acele momente să le păstrez pentru mine şi nu şi pentru vecini sau oameni care trec prin parcare. 🙂

Aşadar îmi doresc la viitoarea mea casă să am şi rulouri automate. Să mă scape de nebunia cu jaluzelele normale, pe care nu le mai suport, m-am săturat de câte reproşuri mi-am luat din cauza lor. 🙂

rulouri-motorizate unnamed (1)

4 Comments on Ce-mi doresc să aibă viitoarea mea casă (2)

  1. Urmeaza sa schimbam perdelele la casa si sotul ma innebuneste sa punem obloane din lemn, dar tot nu renunt la perdele de tot. Optez in mare parte din casa pentru storuri romane, imi plac tare mult, iar in unele incaperi raman la perdele. O sa citesc si despe rulourile automate. Eu am noroc ca vecinii sunt destul de departe si pot sa dorm pe soare, dar ar opta pentru ele pentru a avea racoare vara si a mentine temperatura iarna.

  2. Cand m-am mutat in actuala locuinta am avut la inceput rulori. Nu automate, nu motorizate, din-acelea cu banda de care trageai si se lasau ori se ridicau. E drept, cand le coborai, se facea intuneric de ziceai c-a venit sfarsitul lumii. Dar nu sunt fanul unor astfel de solutii pentru acoperirea geamului. Mie-mi place sa intre cat mai multa lumina, gen Olanda, geamuri cat tot peretele.

  3. Sunt foarte eficiente aceste rulouri motorizate, am si eu acasa si nu am treaba cu cine trece pe strada si vrea sa vada ce fac eu in casa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.