Astăzi vă voi vorbi de espressoare. V-am promis de la începutul anului că voi discuta despre cele două tipuri de espressoare, Bosch Tassimo Vivy şi Nescafe Dolce Gusto, şi astăzi în sfârşit mi-am făcut timp şi chef. Mi-am propus să vă vorbesc despre ele pentru că atunci când m-am documentat pe net, am găsit doar articole despre Nescafe Dolce Gusto şi nimic despre Tassimo Vivy. Iar cele despre Nescafe Dolce Gusto erau scrise în urma unor bartere, aşa încât nu ştiam cât de multă încredere să am în acele review-uri.

În privinţa mea puteţi să fiţi siguri că acest articol este 100% sincer, este scris după luni de utilizare a celor 2 aparate şi voi încerca să expun la fiecare aparat părţile bune şi rele. Menţionez că am folosit aparatele Nescafe Dolce Gusto Piccolo, Nescafe Dolce Gusto Melody, Nescafe Dolce Gusto Circolo şi Bosch Tassimo Vivy. Preţurile sunt aproximativ la fel la aceste produse, Tassimo Vivy, Nescafe Piccolo şi Melody sunt disponibile la preţul întreg de aproximativ 439 lei, Circolo costă cam 600 lei. Dar nu vă recomand să cumpăraţi la preţ întreg, aşteptaţi reducerile. Am cumpărat Tassimo Vivy cu 160 lei şi Melody cu 200 lei de Black Friday de pe emag (dar văzusem acest preţ pe emag şi în lunile de dinainte). Piccolo era şi el la vreo 200 lei pe la Carrefour (la un moment dat a fost pe emag la doar 100 lei, dar s-au dat imediat).

Acum să le luăm pe rând. Mă voi axa pe acele calităţi care m-au interesat pe mine. Poate nu-s toate, dar pe acestea le-am observat eu.

Voi începe cu Bosch Tassimo Vivy. Mi l-am dorit ca să încerc şi alt tip de espressor. La serviciu avem Nescafe Dolce Gusto Piccolo şi deşi eram foarte mulţumită de acesta, am vrut să încerc şi altceva. Şi în special voiam să încerc băutura Oreo de la Jacobs pentru Tassimo. În total am încercat 4 sortimente de băuturi: Oreo, ciocolată caldă Milka şi Latte Macchiato, simplu şi cu caramel.

tassimo-vivy tassimo-vivy-2 

Ce îmi place:

  • băuturile se prepară automat – aparatul citeşte codul de bare de pe fiecare capsulă şi astfel se foloseşte cantitatea potrivită de apă;
  • dacă vrei mai multă apă decât a fost folosită pentru reţeta de cafea originală, poţi apăsa pe un buton;
  • băuturi interesante, realizate în colaborare cu diverse firme (Oreo, Milka);
  • sortimente de băuturi speciale, cum ar fi cele realizate pentru Crăciun, cu scorţişoară şi vanilie (sunt 2 sortimente);

Neutru:

  • pentru apă fierbinte trebuie să plasezi un disc de plastic în loc de capsulă (care de fapt se foloseşte pentru curăţarea aparatului). Nu eliberează apă fierbinte dacă nu este acel disc plasat.

Ce nu-mi place:

  • capsulele nu au un ambalaj foarte atrăgător. Ambalajul principal (cel din pozele de mai sus) este foarte drăguţ, dar în interior cam lasă de dorit, atât ambalajul de carton în care sunt plasate capsulele cât şi capsulele în sine;
  • capsulele Oreo, care sunt şi cele mai scumpe (25 lei cutia cu 8 băuturi), nu m-au încântat prea tare.

latte-macchiato-tassimo-vivy latte-macchiato-jacobs

Despre Nescafe Dolce Gusto am mai multe de povestit, pentru că pe acesta l-am folosit mai des şi am încercat tot felul de sortimente de cafea.

Ce îmi place:

  • Au un look foarte drăguţ. Piccolo e ca un mic pinguin, Melody e un pinguin mai mare iar Circolo este elegant.
  • Cutiile şi capsulele arată foarte bine, sunt uşor de depozitat şi păstrat.
  • Cafea foarte bună la gust. Preferatele mele: Chococino (ciocolată caldă), Latte Macchiato Caramel şi Cortado cu un pic de lapte şi zahăr adăugat. Alte sortimente încercate: Cafe au Lait, Cappuccino, Espresso, Latte Macchiato simplu, foarte bune şi ele.
  • La achiziţie aparatul vine cu câteva capsule de cafea cadou, inclusiv pentru sortimente care se prepară cu 2 capsule.
  • Băuturile pot fi preparate şi cu apă rece.
  • Cu apa fierbinte pot prepara ceaiuri, cappuccino sau ciocolată caldă la plic.

Neutru:

  • nu este automat, trebuie să reglezi tu cantitatea de apă pentru fiecare sortiment de cafea. Unii ar considera acest fapt ceva negativ, dar pe mine nu mă deranjează. Mie oricum îmi plac cafelele mai slabe, nu mă deranjează să schimb reţeta, să pun mai mult lapte, mai puţină cafea.

Ce nu-mi place:

  • cantitatea de apă pentru fiecare sortiment de cafea este scrisă pe cutia mare. Dacă cumperi capsule la bucată sau dacă pierzi cutia, nu mai ştii cât de multă apă să pui la cafea. Ar trebui ca aceste informaţii să fie scrise pe fiecare capsulă.
  • mi-aş dori mai multe sortimente de cafea. De fapt sunt mai multe sortimente, dar nu toate sunt disponibile în România. Iar unele sunt disponibile doar pe site-ul Dolce Gusto, precum Mocha.

nescafe-dolce-gusto-piccolo latte-macchiato-caramel-nescafe chococino-latte-macchiato-caramel nescafe-dolce-gusto-capsule
Caracteristici comune:

  • se curăţă uşor;
  • pornesc foarte repede, în doar câteva secunde (până în 5 secunde), sunt gata de preparat cafea;
  • sortimentele de cafea au cam acelaşi preţ, cutia cu 16 capsule (16 băuturi sau 8 băuturi pentru acele sortimente care necesită câte 2 capsule, una de cafea şi una de lapte) costă între 20-25 lei.
  • precum am menţionat şi mai sus, aparatele au aproximativ acelaşi preţ, se învârt în jurul sumei de 400 lei (preţ întreg) şi 200 lei la reducere (nu doar pe emag, ci şi în Carrefour sau alte magazine).
  • capsulele de cafea sunt disponibile şi la bucată, în Auchan (doar anumite sortimente, cele care se prepară cu o singură capsulă în general).

Sortimente de cafea disponibile Nescafe Dolce Gusto (in hipermarket-uri): Espresso Intenso, Lungo Intenso, Cafe Au Lait, Cappuccino, Freddo Cappuccino, Ristretto Ardenza, Cortado, Latte Macchiato, Latte Macchiato Vanilla, Latte Macchiato Caramel, Latte Macchiato fără zahăr, Espresso, Chococino, Espresso Barista.

Sortimente de cafea disponibile Bosch Tassimo: Caffe Crema XL, Caffe Crema Classico, ciocolata calda Milka, Espresso, Ristretto, Cappuccino, Oreo, Caramel Macchiato, Twinings Berry, Latte Macchiato, Espresso Macchiato, Americano, Cappuccino Amaretti, Cappuccino Vanilla.

Concluzia?

Mie personal îmi place mai mult Nescafe Dolce Gusto. Nu zic, poate e şi pentru că l-am folosit mai mult. Nu mă deranjează că nu e automat, ba chiar începe să-mi placă acest lucru, pot să-mi pun cât de multă apă vreau, în funcţie poate şi de paharul pe care îl folosesc atunci.

Aţi folosit aceste espressoare? Ce părere aveţi despre ele?

10 Comments on Alegerea unui espressor: Tassimo Vivy vs Nescafe Dolce Gusto

  1. Sortimentele limitate de cappuccino de la Tassimo sunt cu vanilie si amaretti.
    Le-am incercat pe ambele, in afara de o usoara aroma, au cam acelasi gust ca varianta simpla.
    Eu am Tassimo, am uitat ce varianta e. N-am stiut ca il pot folosi pentru apa fierbinte, multumesc de pont.

  2. Si eu folosesc in fiecare zi expresorul Nescafe Dolce Gusto. Exact cum spuneai tu, nu este automat dar mie imi place asta pentru ca dimineata il folosesc pentru a prepara cafea, iar dupa amiaza il folosesc pentru a prepara ceaiul… Si ai dreptate, exista multe sortimente de capsule pentru acest expresor, cu diferite arome, ceea ce nu poate fi decat un avantaj…

  3. Din poza cu capsulele Dolce Gusto se vede clar ca au inscrise simbolurile nivelului de apa, dar acele simboluri sunt pentru aparatele care permit dozarea apei. Oricum, multumesc de review.

      • Are dreptate Ghita. Simbolurile alea iti arata cata apa sa pui. Liniutele sunt puse in forma de pahar (eu folosesc pahare mari de 220-250 ml, ca cel mai mult beau Latte Macchiato), iar cele “pline” iti arata pana unde ar cam trebui sa pui apa. Eu “masor” cu degetele 😛 Adica, daca la Espresso de ex sunt doua liniute, pun apa cam de 2 degete.

  4. Am folosit un Dolce Gusto o perioada de timp. Nu m-a incantat foarte mult.
    Te-ai gandit vreodata sa incerci un espressor manual? Chiar daca la prima vedere pare mult mai greu de utilizat, dupa cateva saptamani de obisnuiesti insa diferenta dintre o bautura obtinuta la unul manual si unul automat este foarte mare 🙂

  5. Buna seara ! O întrebare pt cele doua espressoare. In afara de capsulele de la Nescafe și Jacobs, exista și alte brenduri care s-ar potrivi la acesta ? Mulțumesc anticipat !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.