Atunci când am început să lucrez, mi se părea că laptopul este cea mai bună variantă. Elegant, fără (prea multe) cabluri, portabil, modern. Aveam impresia că dotarea unui birou cu laptopuri e chiar un semn de bunăstare.

Aşadar am cam strâmbat din nas când am auzit că la actualul loc de muncă voi lucra la un desktop. Mi s-a comandat un calculator nou-nouţ, special pentru mine, performant, cu ecran mare. Şi în scurt timp m-am obişnuit să lucrez la el, dar încă nu vedeam de ce e mai bine să lucrezi la desktop faţă de un laptop.

A mai fost nevoie să treacă câţiva ani ca să mă conving de acest lucru. În urmă cu o lună m-am mutat pe un laptop la serviciu. Un laptop nou, performant, cu ecran mare. Fără atâtea cabluri prin spate. Nimic rău până aici.

Dar după doar o zi am început să am dureri de spate. Am schimbat scaunul cu unul bun şi a ajutat, dar nu suficient, durerile nu au dispărut, ba chiar îmi amorţeau şi mâinile. Şi problema era laptopul sau mai bine zis poziţia de stat la calculator.

Atunci când lucrezi la calculator, tastatura trebuie să fie la înălţimea coatelor iar monitorul trebuie să fie aproximativ la nivelul ochilor ca să poţi sta sprijinit cu spatele pe spătarul scaunului şi astfel să ai suport pentru spate. Atunci când lucrezi pe un laptop, monitorul este prea jos şi astfel trebuie să stai cu capul şi gâtul în faţă, aplecat şi asta nu face deloc bine la spate (şi mai ales la vertebra cervicală, unde am eu probleme). Bineînţeles că nu e o problemă dacă foloseşti laptopul ocazional, dar dacă acesta este instrumentul de lucru, pe care stai 8-10 ore în fiecare zi, uneori fără pauză…

Soluţia mea a fost să cumpăr un monitor. L-am ataşat la laptop, am cumpărat şi o tastatură şi un mouse wireless, ca să mai scap de cabluri şi am rezolvat problema. Cum am făcut schimbarea, cum au dispărut şi durerile cervicale.

O altă soluţie, mai ieftină, ar fi să aşezaţi laptopul pe un stand, ceva, astfel încât monitorul să fie la nivelul ochilor.

Pentru mai multe informaţii despre acest subiect vă recomand să citiţi acest articol. Medicii recomandă clar folosirea unui desktop în loc de un laptop.

Aveţi grijă de voi! Nu ignoraţi problemele de sănătate, în special cele de spate. Găsiţi o soluţie ca să lucraţi în condiţii bune – dacă şefii nu vor să achiziţioneze desktop-uri, plasaţi laptopurile pe nişte standuri, faceţi în aşa fel încât să nu mai staţi ore în şir cu capul aplecat şi cu spatele într-o poziţie incorectă.

Şi un filmuleţ util:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments on Desktop vs Laptop la serviciu

  1. Constat ca ai dreptate si cum altfel decat realizand ca ma dor umerii. Pe care nu i-am simtit pana acum pentru ca eram prea concentrat. Acum intrebarea este.. cine imi face un masaj la aceiasi umeri?

  2. Si eu am laptop la munca, e foarte util in deplasari, dar cand lucrez la birou ii atasez un monitor, si lucrez astfel cu 2 monitoare – e foarte util (monitorul atasat e de baza, in el ma uit cel mai mult). Si da, intr-adevar, te poti alege cu niste dureri si o cocoasa pe cinste de la laptop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.