Anul trecut vă povesteam că am reuşit să slăbesc câteva kilograme şi să ajung în sfârşit la greutatea pe care eu o consider ideală, greutate pe care nu o mai avusem de pe la vreo 18 ani. Am vrut să scriu aici reţeta succesului meu, însă n-am mai făcut-o. Acum câteva săptămâni o cititoare mi-a scris şi m-a rugat să-i povestesc pe mail, am făcut asta şi acum m-am decis să scriu şi aici câteva observaţii din această mică aventură a mea.
Nu o să dau reţete de slăbit, nu o să vă spun ce să mâncaţi, când să mâncaţi şi cum să mâncaţi. Voi spune însă ce m-a ajutat pe mine şi nu sunt cine ştie ce secrete, sunt lucruri care se ştiu dintotdeauna.
Ce trebuie reţinut este că cel mai important este să avem un stil de viaţă sănătos. Nu pentru o lună sau două, cât slăbim, ci pentru toată viaţa.
1. Motivaţie şi perseverenţă
În primul rând m-am motivat, mi-am stabilit scopul şi un deadline. Câte kilograme vreau să slăbesc, până când şi pentru ce. Mergeam la mare în aproximativ 2 luni şi am vrut să arăt cât mai bine, luând în considerare că mă şi îngrăşasem în ultima perioada cu câteva kilograme. Am vrut să dau jos tot ce pusesem în ultimele luni şi în plus, să mai dau încă vreo 2-3 kg, că să ajung la greutatea mea ideală.
Faţă de multe alte dăţi am reuşit să mă ţin de treabă. Am trecut peste faptul că peste tot unde mergeam erau afişe în care se făcea reclamă la dulciuri (ele fiind o mare plăcere pentru mine), că atunci când treci pe lângă o brutărie sau patiserie ajung până afară miresme îmbietoare, că am gătit pentru alţii tarte, plăcinte şi prăjituri, fără ca eu să pot lua o gură.
2. Fără dulciuri
Am renunţat complet la dulciuri. Singurele “dulciuri” permise erau fructele. Şi am mâncat o mulţime de fructe, evitând însă bananele, ananasul şi strugurii. M-am delectat în special cu pepene roşu, pepene galben, caise, zmeură, prune, căpşuni, acestea fiind preferatele mele.
O singură chestie mi-am mai permis, cafea cu zahăr dimineaţă. Deci am consumat câte o linguriţă mică de zahăr în fiecare dimineaţă.
Greu a fost fără zahăr/dulciuri în prima săptămână. Apoi te obişnuieşti, nu mai eşti dependentă şi începi să realizezi că de fapt nu eşti chiar atât de ahtiată după dulciuri. Îţi dai seama că poţi privi pe cineva mâncând o prăjitură fără să simţi vreo poftă. Greu e să ajungi în acest punct.
3. Fără băuturi carbogazoase sau cu zahăr
Oricum nu-mi plac băuturile carbogazoase, aşa că mare lucru n-am făcut. Dar am evitat orice băutură cu zahăr, gen limonade. Bineînţeles că la restaurante când ceream limonadă fără zahăr îmi dădeau cu zahăr, dar mi-am dat seama când am gustat şi apoi n-am băut-o pur şi simplu. Mă feream de zahăr ca de…dracu, scuzaţi expresia. 🙂 Fiind aşa îndrăgostită de zahăr m-am ferit, n-am vrut să mă tragă înapoi în jos.
4. Fără fast food
Normal, nu? Fără pizza, hamburgeri, covridogi, hot dogi sau alte minuni.
5. Fără prăjeli
Doar crud, fiert sau la cuptor. Fără prăjeli.
6. Fără pâine, paste, orez, cartofi
Adică carbohidraţi rafinaţi. Fix aceste mâncăruri sunt preferatele mele. Ador pâinea, ador pastele cu sos bolognese, nu mai zic de cartofi. Îmi plac în toate combinaţiile, mai ales cu maioneză în salata orientală. Dar ca să slăbesc am renunţat la aceste alimente.
Mi-am luat aportul de carbohidraţi necesari pentru energie din fructe.
7. Legume şi fructe nelimitat
N-am stat să cântăresc câte sute de grame de fructe sau legume mănânc pe zi. Am consumat câte am putut şi câte am vrut. Am evitat însă cartofi, morcovi, banane, ananas, struguri.
Înainte nu mâncam aproape deloc legume şi fructe. Meniul meu era compus exclusiv din carbohidraţi şi dulciuri – foarte sănătos, nu? Acest regim m-a ajutat să mă îndrept către un stil de viaţă mai sănătos.
8. Aplicaţii pe telefon care te ajută să ţii evidenţa
Am folosit două, MY Weight şi Happy Scale. Seamănă între ele, ambele sunt cu grafice, istoric, statistici.
9. Cântărit în fiecare zi, dimineaţa pe stomacul gol
Mie mi-a plăcut (şi îmi place în general) să mă cântăresc în fiecare zi. De obicei se recomandă să te cântăreşti săptămânal, dar mie îmi place să o fac în fiecare zi şi chiar am auzit la radio zilele trecute că în urma unui studiu s-a observat că persoanele care se cântăresc zilnic reuşesc să slăbească mai mult.
Pe mine mă ajută că mă ţine în frâu. Dacă aş şti că mă cântăresc de-abia peste o săptămână aş fi mai tentată să consum ceva ce n-am voie, că doar până săptămâna viitoare reuşesc să dau jos ce am pus mâncând acele lucruri.
Greutatea va fluctua, de exemplu din cauza reţinerii apei. Nu trebuie să te panichezi dacă vezi că ai chiar şi cu câteva sute de grame mai mult ca ieri, deşi n-ai mâncat nimic din ce nu trebuia. De aia consider că e bine să te cântăreşti zilnic, observi diferenţele din corpul tău şi realizezi când reţii apă, când nu, sau când sunt alte probleme.
10. Sport, de orice fel
Mişcarea este foarte importantă. Orice mişcare faci e binevenită. Eu de exemplu incercam să merg cât mai mult pe jos. Acum încerc să mă ţin de pilates.
Din toate aceste lucruri trebuie găsit un echilibru şi menţinut acel echilibru pentru restul vieţii. Nu zice nimeni să nu mai mâncaţi o prăjtură niciodată. Dar trebuie toate cu moderaţie.
Eu pot spune că m-am schimbat în bine. Înainte mâncam foarte, foarte prost. Acum ştiu că pot mânca o pizza, dar nu în fiecare zi. Ştiu că Coca Cola nu ţine loc de apă. Ştiu că dulciurile nu reprezintă prânzul ideal la serviciu. Acum mănânc legume şi fructe în fiecare zi şi nu o dată pe lună. Nu mă mai feresc de lactate. Evit pe cât posibil mezelurile. Deci cu aceste obiceiuri am rămas în urma “dietei” pe care am adoptat-o anul trecut.
Felicitari, nu e usor, dar e extrem de important sa avem un stil de viata sanatos.
Si eu am reusit sa slabesc anul trecut, renuntand la zahar si faina alba, consumat multe legume si fructe, multe le-am redescoperit si am invatat sa gatesc multe chestii sanatoase, gustoase si hranitoare.
Nu sunt fan sport si nici nu prea am timp de el, incerc sa ma mobilizez, dar nu imi iese.
Din pacate, sunt fan carbogazoase, acum sunt la cele zero zahar, in curand sper sa pot renunta de tot la ele.
Nici eu nu-s fan sport. Dar am observat ca oricat de sanatos mancam, nu reuseam sa slabesc sub o anumita greutate, asta pana cand n-am inceput sa fac si putina miscare. Nu mare lucru, mergeam pe jos mai mult, faceam plimbari dupa serviciu.
Felicitari!
Ai putea sa ne dai cateva idei de mic dejun/pranz/cina. Pe mine m-ar interesa in mod special ce mananci la servici.
Multumesc!
Sigur Ioana, e o idee foarte buna. Oricum, pana atunci poti vedea chiar in imaginile postate in articol. Un exemplu: branzica de casa Covalact (sunt mare fan) si o caserola cu diverse fructe. Usor de mancat la serviciu.
si eu am inceput sa imi schimb stilul de viata. si ma bucur de o greutate mai mica fata de acum 3 luni. 🙂
Si desi la inceput a fost greu, acum imi e mult mai usor si deja m-am obisnuit. nu imi mai e foame seara tarziu si nici nu mai simt atat de tare nevoia de dulce. 😀
pupici!
http://cherryqueendee.blogspot.com/
Bravo! Pofta de dulce se reduce mult daca renunti complet. Eu asta am observat. Dupa vreo saptamana, doua, puteam sa ma uit la prajituri, sa le gatesc eu, si nu-mi era pofta. Dar iti trebuie si muuuulta motivatie.
Mihaela, mie mi s-a parut(de cand te citesc pe blog) ca ai avut mereu o silueta impecabila. 🙂
Multumesc Nice. 🙂 Mereu insa se poate mai bine. 😛