Titlul acestei cărţi nu o descrie foarte bine. Mai citeşti şi descrierea de pe spate şi te aştepţi să afli povestea unei actriţe şi a unui regizor din Coreea de Sud care au fost răpiţi şi duşi în Coreea de Nord. Interesant de altfel, dar nu asta este tot.

Titlul original este A Kim Jong-Il Production: The Incredible True Story of North Korea and the Most Audacious Kidnapping în History. Jumătate din carte prezintă istoria detaliată a Coreei de Nord. Aflăm despre cum s-a ajuns la împărţirea Coreei în Nord şi Sud, cum a ajuns Kim Il-sung conducătorul, legendele (şi propaganda) care circulă prin ţară despre conducător şi familia sa, cum a ajuns Kim Jong-il succesorul tatălui său, în detrimentul unui alt frate, cum erau trataţi prizonierii în câteva din închisorile din ţară, cum erau trataţi oaspeţii lui Kim Jong-il. Foarte interesant a fost şi descrierea modalităţii de a face bani a lui Kim Jong-il, pentru că era un om foarte bogat, cu zeci de vile pe teritoriul ţării, care trăia o viaţă de lux şi oferea o viaţă de lux anumitor oaspeţi ai săi. De unde atâţia bani când ţara de-abia are cu ce să-şi hrănească populaţia?

După cum atestă biografii săi, Jong-il nu a dezamăgit. La vârsta de doar trei săptămâni, mergea prin jurul taberei. La vârsta de opt săptămâni, vorbea. La vârstă de trei ani, cu puţn timp înainte ca Armata Revoluţionară Coreeană să reuşească eliberarea ţării de sub ocupaţia japoneză, el a intrat într-o clasă unde era o hartă a insulelor japoneze. Copilul şi-a muiat câteva degete într-o călimară cu cerneală, apoi a mers direct la hartă, pe care a acoperit-o cu cerneală neagră. De îndată ce a făcut asta, asupra Japoniei s-au abătut cele mai violente taifunuri şi uragane, cauzând distrugeri masive şi numeroase pierderi de vieţi omeneşti.

Se pune accent în carte pe pasiunea pentru filme a lui Kim Jong-il. Habar n-aveam de asta. Şi-a creat o colecţie personală de filme, din toată lumea, inclusiv sud-coreene şi americane, a studiat în domeniu, a scris şi-o carte despre cum să regizezi un film şi a fost în spatele multor filme din Coreea de Nord. Îşi dorea cu disperare să creeze o industrie a filmelor nord-coreene, dorea ca acestea să câştige premii internaţionale şi să fie văzute şi apreciate de oameni din întreaga lume. De aceea a şi dispus răpirea regizorului Shing Sang-ok şi a fostei sale soţii, actriţa Choi Eun-hee, staruri din Coreea de Sud cu rezultate pe măsură. Se pare că Kim Jong-il a fost în spatele mai multor răpiri. Au fost răpiţi sau s-a încercat răpirea multor oameni, fie ei persoane publice sau oameni obişnuiţi. Şi nu numai din Coreea de Sud, China sau Japonia. Au fost persoane răpite inclusiv din Europa.

Deja am dezvăluit prea mult dar mi-e greu să nu scriu despre această carte, m-a impresionat, a fost exact genul de carte care îmi place şi care-mi creează apetit pentru a cunoaşte şi mai multe.

O recomand cu căldură, pentru toţi pasionaţii de istorie, pentru cei curioşi să afle mai multe despre Coreea de Nord şi conducătorii lor, sau despre Coreea de Sud. Şi pentru cei care vor să citească povestea vieţii a doi oameni, o actriţă şi un regizor, care au cunoscut succesul în Sud, au fost răpiţi şi duşi în Nord, au trecut peste 5 ani de detenţie şi reeducare, şi au reuşit să-i câştige încrederea lui Kim Jong-il pentru ca mai târziu să reuşească să călătorească în străinătate şi să poată evada şi ajunge în siguranţă. Disponibil aici la preţul de 30 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.