Mă bucur foarte mult că am mai mult timp pentru citit și încerc să profit și să citesc cărți de calitate cât mai bună. Sunt câteva care mi-au atras atenția și aș vrea să vi le prezint pe scurt aici. Întreaga listă cu cărțile citite este aici.

Vă țineți de glume, domnule Feynman – Richard Feynman

Mi-a plăcut foarte mult această carte. Richard Feynman a fost un fizician american, câștigător al premiului Nobel. În carte povestește tot felul de întâmplări simpatice: cum a învățat să spargă seifuri unde se țineau documente secrete legate de bomba atomică, ce farse le ținea colegilor, cum încerca să agațe femei în baruri. Povestește și despre calitatea proastă a manualelor (valabil se pare și în SUA, la fel ca și în România), unde se pune accentul pe învățat pe de rost, fără exemple, fără că elevul să înțeleagă exact despre ce învață. Se citește ușor, e o lectură foarte plăcută.

Copilul tău. Părinții tăi. Tu. – Ioana Chicet-Macoveiciuc

O altă carte minunată. Eram sigură că o să-mi placă, îmi place tot ce a scris Ioana Chicet-Macoveiciuc până acum. Cărțile pentru copii sunt minunate. E o carte pe care mi-ar fi plăcut să o am la dispoziție în primul an de viață al Ilincăi, m-ar fi ajutat să fiu mai blândă cu mine, să găsesc soluții astfel încât să fiu mai odihnită și mai mulțumită cu mine. Dar chiar și acum, când lucrurile deja sunt muuult mai ușoare, a fost o carte care m-a alinat și care mi-a confirmat că fac ce trebuie. Deși nu mă emoționez ușor, mi-au dat și lacrimile citind un pasaj, nu-l mai caut acum să-l transcriu exact, dar care spunea în mare că deși suntem conștiente că sunt alte femei mai frumoase, mai deștepte, mai bogate, și noi suntem oameni buni și merităm tot ce e mai bun. Mi-a atins o coardă sensibilă, pentru că mult timp m-am luptat cu chestia asta, simțeam că nu sunt destul de bună, că trebuie să fiu cea mai cea, mă învinovățeam că nu depun suficient efort pentru a fi…ceea ce nu eram. O recomand cu mare drag.

O poveste de viață și de familie – Lisa Brennan-Jobs

Îmi plac mult autobiografiile, așa că nu e de mirare că mi-a plăcut și această carte. Este scrisă de fiica lui Steve Jobs, cea care la început nu a fost recunoscută de acesta. Povestește despre viața ei, alături de o mamă hippie, care deși se străduia, făcea și greșeli, mai ales că a fost o mama tânără și singură, pentru că Steve nu era interesat de copil. La un moment dat autoarea scrie despre faptul că atunci când mama ei a rămas însărcinată, i-a cerut sfatul unui călugăr (apropiat al ambilor părinți, și al mamei, și al lui Steve), ce să facă, să păstreze copilul sau nu? Călugărul i-a spus să îl păstreze, că o va ajuta chiar el cu copilul. În același timp, călugărul i-a spus lui Steve că dacă copilul este băiat, atunci așa a fost menit să fie, că trebuie să se implice, să aibă grijă de el, iar dacă e față, poate să o ignore complet, să nu-i pese. Este o lectură interesantă, vi-o recomand.

Din suflet – Demi Moore

O altă autobiografie care mi-a plăcut. Este o lectură ușoară, plăcută, despre viața actriței Demi Moore. Ne povestește despre copilăria ei, despre relația cu Bruce Willis și Ashton Kutcher, despre relația cu fiicele ei. Mi-a plăcut mult.

Elon Musk – Ashlee Vance

Am învățat multe despre Elon Musk citind această carte. Nu pot spune că îmi este mai simpatic, dar a fost interesant de citit cum a început totul cu Tesla, cu Space X, despre copilăria sa în Africa de Sud, despre relația cu prima soție. O lectură interesantă.

Între faimă și onoare se așterne întunericul – Andrea Petkovic

O lectură drăguță, dar care nu m-a captivat prea mult. Îmi place mult tenisul, de aceea am și vrut să citesc această carte, speram să fie mai mult despre lumea tenisului, despre sacrificii, despre viața în turnee. Dar a fost cam puțin tenis pentru gustul meu și mai mult despre hobby-urile autoarei, și anume muzică și cărți.

Omul în căutarea sensului vieții – Viktor E.Frankl

O carte recomandată de multe lume și pe care vi-o recomand și vouă. În prima jumătate a cărții, autorul prezintă experiența lui din lagărele de concentrare, punând accent mai mult pe partea psihologică. În a doua jumătate, prezintă logoterapia, autorul fiind inventatorul celei de-a treia școli vieneze de psihoterapie.

Un bărbat pe nume Ove – Fredrik Backman

O carte care mi-a plăcut mult. Am citit-o la începutul anului, așa încât nu-mi mai este foarte proaspătă în minte, dar știu că m-a emoționat. Este despre un bătrân morocănos, Ove, care, după moartea soției mult iubite, tot încearcă să se sinucidă, dar nu reușește pentru că tot este întrerupt de noii vecini sau de alte evenimente din jur.

Britt-Marie a fost aici – Fredrik Backman

Altă carte foarte frumoasă, scrisă de același autor. Se pare că îi place să pună în centrul poveștii persoane care nu sunt prea ușor de plăcut, dar care de fapt au o inimă de aur și care prin comportamentul lor, încearcă să se protejeze, după o viață plină de greutăți și durere. În carte, Britt-Marie este o femeie care încearcă să-și refacă viața, își găsește un serviciu, se mută într-un loc nou, își face prieteni noi.

Despre somn – Matthew Walker

Interesantă, deși după prima jumătate a început să mă cam plictisească. Autorul vorbește despre cât de important e somnul, prezintă foarte multe studii, este o carte foarte bine documentată. M-a cam speriat pentru că spune că orele de somn pierdute, nu se pot recupera niciodată, ce a fost deteriorat, deteriorat rămâne. Că dacă pierzi o noapte, nu ai cum să recuperezi acel somn, oricât de mult dormi după. Și la fel, m-a speriat când a vorbit despre somnul copiilor, despre cât de important e, începeam să calculez câte ore doarme Ilinca, eram speriată de acum pentru că ea nu adoarme înainte de ora 10, 10.30, și este prea târziu pentru un copil. Dar chiar și cu sperieturile acestea, este o carte care merită a fi citită și cu siguranță cu toții am avea ceva de învățat din ea.

Medicină, nutriție și bună dispoziție – Simona Tivadar

Deși sunt de acord cu absolut tot ce scrie autoarea în carte, nu pot spune că a fost o lectură foarte plăcută. Cartea adună mai multe postări făcute de Simona Tivadar pe Facebook + câteva interviuri date de această în diverse reviste. În postări se iau la mișto oamenii care cred în diverse prostii, și deși încă o dată o spun, sunt total de acord că-s tot felul de bazaconii și mă mir că sunt persoane care pot crede în așa ceva, mi-ar fi plăcut să citesc informații relevante, poate să învăț ceva nou legat de nutriție, de sănătate. Să simt că nu-mi pierd timpul…Citind cartea simțeam că nu învăț nimic util, la ce mă ajută pe mine să râd de antivaccinisti sau cei care cred că bolile grave se vindecă cu legume sau cu mai știu eu ce? Mai ales după pandemie, nu-mi prea mai vine să râd, mi se pare doar tragic.

Nadia și securitatea – Stejărel Olaru

Am descoperit aceasta carte urmarindu-l pe Zaiafet pe Youtube (vă recomand să o faceți și voi, sunt lucruri foarte interesante și educative acolo) și pentru că mi s-a părut foarte interesant subiectul, am cumpărat-o cu prima ocazie iar acum, că am terminat-o de citit, voiam să vă povestesc și vouă despre ea. Pe scurt, în carte ni se relatează parcursul carierei de gimnastă a Nadiei Comăneci, de când era copil și a fost descoperită de Marcel Duncan și până când a fugit din țară, în 1989. Se pune accent pe securitate, cum a fost urmărită Nadia, antrenorii ei (cuplul Karoly) și ceilalți oameni din anturajul ei. Apar transcrieri ale Securității, exact convorbiri între Nadia, mama ei, antrenorii și alți oameni din anturaj. Informația din carte este foarte bine documentată, se iau în considerare mai multe mărturii, înregistrările Securității, astfel încât sunt sigură că în această carte avem un adevăr cât mai aproape de realitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.