Astazi am terminat cu adevarat facultatea. In 2 saptamani ma inscriu la master si vor incepe alti 2 ani de studiu, care sper sa se termine mai bine.

Cel mai mult imi pare rau ca n-am avut pe cine sa intreb cum va fi aceasta experienta a prezentarii licentei. Poate as fi stat mai linistita si as fi realizat de la inceput ca nu este o chestie asa serioasa, notele oricum sunt puse total aiurea si nu reflecta cu adevarat stiinta studentului.

Ce mi-a placut azi? Mi-a placut ca cei din comisia mea (comisia 2) s-au miscat foarte repede. Au zis de la inceput ca nu vor sa stea pana seara, ca nu o sa ia pauza de masa si ca pana la 2 terminam toti. Asa a si fost. Eu am fost a 23-a si deja la ora 11 prezentam. Mi-a placut ca ni s-au oferit 2 carti cadou de absolvire (numai la comisia noastra). Cartile sunt despre integrarea europeana si despre managementul intercultural, deci domenii interesante. Ni s-au dat si niste chestionare pe care sa le completam, cred eu pentru lucrarea de doctorat a dnei profesoare Corodeanu.

In sala de prezentare stateam cate 10 studenti in banci iar cei 3 profesori din comisie stateau la catedra din fata tablei. Al 4-lea membru al comisiei, secretara, nu statea in sala. Se ocupa cu adusul lucrarilor de licenta, cu imbarbatarea studentilor care isi asteptau randul, cu adusul de apa sau de gustari pentru profesori, etc.

Un fapt care ar trebui stiut de toti cei care prezinta licentele: profesorii nu se prea uita la tine. Ei stau si rasfoiesc lucrarile de licenta, isi fac notite si apoi te intreaba. Membrii din comisia mea erau destul de vigilenti, au observat cum un tabel era numerotat gresit de o studenta, cum bibliografia nu era pusa in ordine alfabetica si tot asa.

Intrebarile pot fi din teorie sau din practica, te pot intrerupe sau te pot lasa sa termini. Eu am fost intrerupta dupa doar 5 slide-uri din cele 14 (deci dupa vreo 2,3 minute de prezentare) si am fost intrebata doar despre chestionarul pe care il realizasem. Mi-a parut rau ca n-am avut ocazia sa termin, aveam o propunere interesanta la sfarsit. Dar asta e, fiecare cu norocul lui.

Unii elevi citeau putin de pe foi, altii prezentau liber. Am crezut ca o sa conteze acest lucru la nota, dar n-a contat. Cel putin din cate am observat eu. Ma asteptam sa conteze cine e profesorul indrumator, dar a contat doar daca profesorul indrumator era in comisie. La comisia noastra cele mai rezonabile note s-au luat la un lector, din comisie. Sunt sigura ca studentii celorlalti 2 profesori din comisie, care prezinta zilele viitoare, vor avea parte si ei de note bune. Normal ar fi fost ca profesorul indrumator al unui elev sa nu faca parte din comisie, dar este exact invers. Daca ai licenta la un profesor care va fi in comisie, esti automat repartizat la acesta. Si atunci practic tu primesti 2 note din partea lui: una initiala si inca una, pentru prezentare si iar pentru lucrare.

De asemenea a fost bine ca am terminat asa repede, la 4 deja erau afisate notele, note care m-au socat. Ma asteptam ca la licenta sa fie note gen: 7,8,9,10…dar nu…sunt note gen: 8,13 ; 8,88 si tot asa. M-au dezamagit notele, nu inteleg cum la specializari ca ECTS si MANAGEMENT sa fie note asa mici, de la 6 la maxim 9 (poate un 9.50 pe undeva) iar la contabilitate sa fie aproape numai note de 9 si 10. De asemenea nu inteleg cum au facut aceasta notare. Toata lumea presupune, nimeni nu spune clar. Ultima varianta era ca s-a facut media a 8 note (fiecare profesor a dat 2 note – una pentru prezentare, una pentru licenta: pe care au rasfoit-o exact 15 secunde). Diferenta de note, la comisia mea, era extrem de mica. Diferenta intre studentii care nu prea aveau treaba si studentii care si-au prezentat foarte bine licenta era foarte mica – de maxim 1 pct.

Oricum, de acum am terminat. Sper sa va ajute aceste informatii, mai ales pe cei care prezinta zilele acestea. Mult succes si nu va lasati descurajati de note. Oricum nu conteaza, doar eventual pentru media la master, dar cum sunt doar vreo 10 locuri bugetate, oricum nu sunt prea mari sanse sa scapi de taxa.

Si in caz ca va intrebati, nota mea e 8.75. 🙂 Nu e o nota mica, e chiar mare pe langa celelalte, dar mi-as fi dorit mai mult si ma asteptam la mai mult, dupa prezentare. Le-am raspuns la toate intrebarile iar dupa ce am terminat, inca vorbeau despre tema mea – li se parea interesanta. Pana la urma, nu mai conteaza de acum.

Later edit: La master sunt mai mult de 10 locuri bugetate, puteti sta linistiti cu notele de la licenta.

11 Comments on Impresii despre licenta

  1. felicitari!

    chiar daca nu am reusit sa termin facultatea, am trait si eu emotiile unei licente, am fost cand a dat actualul meu sot si lucrurile s-au intamplat cam in aceeasi maniera si eu ma asteptam sa ia mai mult, insa au avut criteriile lor .. lor le-au comunicat rezultatele dupa mai putin de juma de ora sau mai mult..nu mai tin minte, insa eram cu totii tensionati, cand au spus notele, tin minte insa cum colturile gurii mi s-au lasat in jos, erau indivizi(cu bani) care au luat note neasteptat de mari, avand in vedere frecventa lor lipsa la facultate..dar m-am scuturat si mi-am felicitat puiul asa cum se cuvine, bine ca s-a terminat!

    multa bafta in tot ceea ce/vei faci/e !

  2. buna, te-am adaugat pe prima pagina 🙂 si o sa te urmaresc, abia te-am descoperit. PS: felicitari ptr terminarea facultatii!

  3. sunt anul 1 la Comert, am zis ca daca tot am facut liceu economic cu specializarea turism sa continui cu asta… nu mi se pare ca am ales ce trebuia…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.