The Diary of a Young Girl – Anne Frank

Titlu: Het Achterhuis (Anexa)

Autor: Anne Frank

Numar pagini: 368

Anul aparitiei: 1947

Nota: 9/10

Jurnalul Annei Frank este un jurnal tipic de adolescenta, singura diferenta fiind ca Anne a scris marea majoritate a cartii in “Anexa Secreta”, locul unde s-a ascuns de nazisti.

Pentru cei care nu stiu, Anne Frank a fost o fata evreica din Germania care s-a mutat alaturi de familia sa in Amsterdam, in 1934, dupa ce nazistii au venit la putere in Germania. Sperau sa scape de furia antisemita a lui Hitler, insa nu au avut liniste decat pana in 1942, atunci cand sora ei, Margot, a primit prin telefon o instiintare ca va fi trimisa intr-un lagar de munca. Daca nu s-ar fi prezentat, intreaga familie Frank ar fi fost arestata, dar oricum parintii ei nu ar fi acceptat sa-si trimita fiica intr-un astfel de loc groaznic.

Otto Frank (tatal) pregatise din timp o ascunzatoare, unde trimisese din timp mobila si alte lucruri (in acele vremuri nu puteau iesi evreii afara cu bagaje – ar fi dat de banuit). Dupa ce Margot a primit instiintarea, au plecat toti, impreuna cu inca o familie (van Pels), au abandonat tot ce aveau si s-au mutat in ascunzatoare, unde au trait timp de 2 ani. De-a lungul acestui timp au fost ajutati de colaboratorii lui Otto, Kleiman si Kugler, de secretara sa Miep si de o alta domnisoara, Bep. Acestia le aduceau provizii, le vindeau lucruri daca aveau nevoie de bani, le aduceau carti, lectii, imbracaminte, s.a. chiar daca stiau ca daca ar fi descoperiti ar putea fi condamnati la moarte.

In jurnalul sau, Anne prezinta viata lor in “Anexa Secreta”, lupta pentru supravietuire, dar si ganduri tipice de adolescenta. Isi iubeste foarte mult tatal, simte ca o uraste pe mama sa deoarece se cearta foarte des cu aceasta. Cu sora ei nu este foarte apropiata la inceput, dar pe parcurs ajung sa fie confidente. Nu se impaca grozav cu restul locatarilor. In special cu domnul Dussel (pseudonimul din carte), medicul stomatolog care a fost adus in “Anexa Secreta” dupa jumatate de an, deoarece Otto Frank considera ca au suficient loc pentru a mai salva o persoana. Dussel nu a fost insa recunoscator pentru totdeauna si a inceput sa le faca anumite probleme, existand momente cand chiar le risca viata prin neatentiile sale. Incepand cu 1944, Anne ne prezinta povestea de dragoste infiripata intre ea si Peter, baiatul familiei Van Pels. Este un baiat timid, dar cumsecade, fara prea mari aspiratii, lucru ce o enerveaza pe Anne la un moment dat.

Ultima inscriere in jurnal a fost pe 1 august 1944, pe 4 august cei opt fiind arestati. Este clar ca au fost tradati de cineva, dar nici pana in zilele noastre nu s-a descoperit faptasul. Binefacatorii lor au avut si ei de suferit – Kleiman si Kugler au fost arestati; Kleiman a fost eliberat ulterior deoarece era foarte bolnav iar Kugler a evadat in 1945.

Din pacate singurul supravietuitor dintre cei opt a fost Otto Frank. Anne si Margot au murit de febra tifoida la inceputul anului 1945, mama lor a murit in ianuarie 1945 suferind de foamete si oboseala. Pentru mai multe detalii privind soarta celorlalti locatari ai “Anexei Secrete” intrati aici.

Visul lui Anne a fost acela de a deveni o jurnalista, de a-si publica cartile, de aceea Otto Frank a decis sa-i publice jurnalul. In versiunea “The Diary of a Young Girl” singurele modificari au fost realizate de acesta, care a scos anumite pasaje despre sexualitate si despre sentimentele de ura ale Annei fata de mama sa (din respect pentru Edith Frank). Trebuie sa realizati ca Anne nu isi ura intr-adevar mama, erau doar ganduri de adolescenta, privata de libertate si de o viata normala.

Jurnalul Annei Frank este una dintre cele mai deosebite carti ale secolului al XX-lea. Gasiti versiunea pe engleza la Okian, la pretul de doar 20 lei, si asta datorita editurii Penguin, care ne pune la dispozitie carti clasice, de mare valoare, la preturi rezonabile.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thanks for passing by↓

roxana Larisa Rox

10 Comments on The Diary of a Young Girl – Anne Frank

 1. camelcutza
  August 12, 2010 at 9:58 am (8 years ago)

  De multa vreme incerc sa citesc aceasta carte si nu reusesc, ma apuca plansul numai cand o vad…

  Reply
  • Mihaela
   August 12, 2010 at 10:07 am (8 years ago)

   Spre mirarea mea, nu am plans cand am citit-o. Anne este o persoana optimista, nu se plange, mereu scrie ca este recunoscatoare pentru tot ce are, pentru a reusit sa se ascunda cu familia sa.

   Reply
 2. Americanca
  August 12, 2010 at 8:37 pm (8 years ago)

  Am citit multe carti cu subiect asemanator. ‘Mila 18’ de Leon Uris mi s-a parut interesanta. Ma bucur ca ai scris despre carte. E pe lista mea de carti pe care intentionez sa le cumpar. Abia astept sa o citesc. Am citit pe vremuri fragmente din carte. Se publicau intr-un ziar romanesc.

  Reply
  • Mihaela
   August 12, 2010 at 8:49 pm (8 years ago)

   Mi-ar placea sa mai citesc carti pe acelasi subiect. Am sa caut si eu “Mila 18”.

   Reply
 3. bucur
  August 13, 2010 at 12:05 am (8 years ago)

  no acum sincer decat sa dau bani pe o carte oarecare prefer sa citesc o carte de la o editura crestina si sa comand de acolo o carte zic…

  Reply
 4. vladimir
  August 23, 2010 at 12:41 am (8 years ago)

  vazui mai demult pe net ca s-au scos pasaje din carte sau ca s-a cenzurat,e adevarat? ca oricum as dori sa o citesc ce nota i-ati da?

  Reply
  • Mihaela
   August 24, 2010 at 4:59 pm (8 years ago)

   Vladimir, la inceputul cartii este precizat ca intr-adevar s-au scos pasaje din carte – unele dintre ele vorbeau prea deschis despre sexualitate, in altele Anne nu vorbea prea frumos de mama ei, si in memoria acesteia, au fost scoase acele pasaje. Ti-o recomand oricum. Nu stiu ce nota sa-i dau, mie mi-a placut…Este considerata de critici una dintre cele mai importante carti ale secolului al XX-lea.

   Reply
 5. Larisa
  April 8, 2012 at 3:33 pm (6 years ago)

  De abia astept sa o citesc 🙂

  Reply
  • Mihaela
   April 8, 2012 at 10:46 pm (6 years ago)

   De cand am citit-o eu a aparut si tradusa in lb romana, o gasesti in toate librariile.

   Reply

1Pingbacks & Trackbacks on The Diary of a Young Girl – Anne Frank

Leave a Reply

More in cărţi
Fragment – The Diary of a Young Girl

The best remedy for those who are frightened, lonely or unhappy is to go outside, somewhere they can be alone,...

Close