Albastru pur” a fost o lectura chinuita. Din lipsa de timp am ajuns sa citesc aceasta carte in pauzele de 5 minute de la facultate, cate 10 minute in pat sau in timp ce asteptam sa intru la o intalnire. Asa incat a durat foarte mult sa o termin si nici nu cred ca am savurat-o pe deplin.

Poate din acest motiv “Doamna si licornul”, de aceeasi autoare, ramane preferata mea. O carte citita la munte, la inceput de vara, nu se compara cu o carte citita pe fuga, fara chef sau rabdare.

“Albastru pur” prezinta povestea a doua femei, Isabelle si Ella, nascute la distanta de cateva secole, dar care fac parte din aceeasi familie. Ella descopera acest fapt atunci cand se muta in Franta, unde intentiona sa-si intemeieze o familie. Incepe sa aiba vise stranii, lucru ce o determina sa cerceteze si sa afle mai multe informatii despre stramosii sai.

In paralel cu prezentarea cautarilor Ellei, autoarea ne prezinta si viata Isabellei. I se spunea “La Rousse” (roscata) si era privita cu ochi rai de catre mica comunitate din sat datorita legaturii ei cu Fecioara Maria (este banuita si de vrajitorie). Se casatoreste cu Etienne, din familia Tournier, cea mai influenta din sat, si ajunge sa aiba trei copii. Datorita masacrului din Noaptea Sfantului Bartolomeu, familia Tournier a trebuit sa fuga in Elvetia, unde Isabelle a avut de indurat cea mai mare durere – aceea de a pierde un copil.

Nu va povestesc mai multe, va las placerea de a citi aceasta carte.

Mi-a placut, dar mi-ar fi placut mult mai mult daca as fi putut sa o citesc in clipe mai linistite. Dar asta e, trebuie sa si muncim. 🙂

Adaug aici si un fragment din carte care mi-a placut:

Stii cum se intampla cand iti cumperi un album muzical si esti obsedat de el o vreme si-l asculti tot timpul si stii toate cantecele de pe el. Si crezi ca-l cunosti foarte bine si inseamna ceva deosebit pentru tine. Pe urma, intr-o buna zi incetezi sa-l mai asculti – fara nici un motiv. Nu e o hotarare constienta. Pur si simplu brusc nu mai simti nevoia sa-l asculti. Nu mai are aceeasi forta. Poti sa-l auzi si sa stii ca sunt tot cantece bune, insa si-au pierdut vraja ce-o exercitau asupra ta.

Albastru pur – Tracy Chevalier

Un paragraf despre cum poate dispare dragostea si pasiunea, pur si simplu, fara motive sau vinovati. Puteti sa va ganditi atat la dragostea pentru o alta persoana, cat si la dragostea pentru anumite obiecte sau pentru anumite pasiuni.

Albastru pur este disponibil la doar 16 lei aici (poate chiar si mai ieftin, in functie de reducerile oferite, in acest moment este si o reducere de 50%, deci ar costa doar 8 lei).

2 Comments on Albastru pur – Tracy Chevalier

  1. Imi pare sincer rau ca nu ai putut sa te bucuri pe depin de frumusetea acestui roman. Dupa parerea mea este mai captivant decat “Doamna si licornul”. Mi-a placut mult cum se impleteau povestile celor doua eroine de-a lungul secolelor. A fost o imbinare foarte reusita intre roman istoric si de suspans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.