Împreună cu IWOSTIN am pornit o campanie de conştientizare a importanţei protecţiei solare. Pentru a 4-a zi de campanie am ales un motiv care mă interesează în mod deosebit.

PROTEJAREA OCHILOR DE RAZELE ULTRAVIOLETE

Port ochelari de câţiva ani buni de acum şi în afară de asta, am şi ochii foarte, foarte sensibili. Nu am purtat niciodată ochelari de soare din cauza dioptriilor mele destul de mari, însă intenţionez cât de curând să merg să-mi comand unii potriviţi pentru ochii mei ca să îi pot proteja de razele nocive ale soarelui şi de asemenea, să şi văd bine cu ei. Mai era varianta ochelarilor heliomatici însă mie personal nu-mi plac. I-aş accepta doar ca pereche alternativă de ochelari, la care să recurg în loc de ochelari de soare.

De ce trebuie să ne protejăm ochii şi să purtăm ochelari de soare?

 • în funcţie de intensitate şi timp de expunere, razele ultraviolete pot determina afecţiuni oculare grave;
 • corneea este prima care poate fi afectată, fiind cea mai expusă;
 • expunerea îndelungată la soare poate determina afecţiunea numită keratită, care se manifestă prin lăcrimare, fotofobie, înroşirea ochilor, vedere în ceaţă, durere;
 • expunerea îndelungată la soare poate determina şi apariţia cataractei;
 • alte pericole: retinopatii solare, arsură maculară.

Când alegeţi să cumpăraţi o pereche de ochelari de soare, sfatul meu ar fi să evitaţi acele modele la 5 sau 10 lei, deoarece nu sunt de calitate şi nu vă vor oferi o protecţie potrivită. Recomand achiziţionarea de ochelari de soare de la magazine specializate, nu de la magazine de accesorii, buticuri sau chioşcuri.

Vă aştept mâine cu un nou articol din seria DA pentru protecţia solară.

2 Comments on DA pentru protecţia solară [4]

 1. “Port ochelari de câţiva ani buni de acum şi în afară de asta, am şi ochii foarte, foarte sensibili.”
  Si iata cum asemanarile dintre noi continua… 😀
  In afara de soare, ochii mei sunt iritati si de clorul continut de apa piscinelor, dar si de fumul de tigara in exces. Chiar si iarna sunt deranjata de albul stralucitor al zapezii. Asadar, indiferent de anotimp, se cam impun ochelarii de soare. Deocamdata port unii mai ieftinuti asa, cumparati dintr-un magazin din Santa Susana.

  • Eu incep sa lacrimez si daca vad pe cineva ca umbla pe la ochii sai sau ca lacrimeaza si el. Iar daca e cazul sa-mi pun picaturi in ochi…sa vezi distractie. 🙂 Trebuie sa ma tina foarte ferm prietenul meu cu o mana si cu cealalta sa incerce sa-mi puna picaturile. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.