Matrioşka mea

Una din cele mai vii amintiri ale copilăriei mele este joaca cu păpuşa rusească a străbunicii mele. Mergeam în vizită la ea destul de rar, aproape mereu însoţită de verişoara mea. Mă încânta atunci că eu şi verişoara mea aveam aceeaşi străbunică, mă simţeam parcă şi mai apropiată de ea, ca şi cum am fi fost 2 surori, nu doar rude şi cele mai bune prietene.

Eh, şi străbunica mea avea mai multe bibelouri frumoase, şi o matrioşka deosebită, care m-a fascinat de prima dată când am văzut-o. Numai acolo am avut ocazia să mă joc cu aşa ceva, acasă aveam clasicele jucării de pluş iar prin magazinele noastre nu am văzut niciodată de cumpărat păpuşi ruseşti.

Aşa că atunci când am văzut pe rafturile unui chioşc din faţa Cimitirului Vesel mai multe modele de păpuşi ruseşti, n-am ezitat să-mi cumpăr una. Am ales o păpuşă pe placul meu, am plătit (20 lei) şi de cum am ajuns în camera de hotel, am început să o desfac şi m-am jucat câteva minute, simţindu-mă iarăşi ca un mic copil.

Matrioşka mea nu este la fel de deosebită ca a stră-bunicii mele. Nu se desface la fel de uşor, nu este realizată cu la fel de multă migală, nu este formată din la fel de multe păpuşi. Cu toate acestea o iubesc. Şi oriunde în lume mă voi mai duce voi mai cumpăra şi altele, poate îmi fac o mică colecţie.

  

Pentru cei interesaţi, am căutat mai multe informaţii despre celebra păpuşă rusească.

Matrioşka (rusă: матрёшка) este o jucărie din lemn, o păpuşă viu colorată, goală pe interior, în care sunt introduse alte păpuşi, mai mici, identice. Se realizează din lemn de esenţă moale, din mesteacăn sau tei. A apărut prima dată în anii ’90 ai secolului al XIX-lea, în localitatea Abramţevo, dar adevăratul centru de confecţionare a celebrei jucării a devenit Serghiev-Posad.

Arhetipul acestei jucării îl constituie ouăle de Paşte, viu colorate, care se realizau în vechime din lemn pictat. Aceste ouă erau goale în interior, în cel mai mare putând fi incluse altele mai mici. O astfel de jucărie se întâlnea şi în Japonia, reprezentând un bătrânel jovial, cu mustăţi lungi şi albe, Darumú (sau, după alte informaţii, înfăţişându-l pe sfântul budist Fukuruma), păpuşa care era alcătuită din cinci figurine ce intrau una în alta.

Odată, după cum spune una dintre legende, cunoscutul pictor rus Serghei Maliutin ţinea în mână un ou de lemn pictat şi o jucărie japoneză. Aceste jucării diferite, realizate în două colţuri diferite ale Pământului, i-au dat o idee interesantă: imediat a schiţat pe hârtie o păpuşă hazlie, apoi încă una şi încă una… La rugămintea pictorului, strungarul V. Zvezdocikin a realizat, din lemn, forma dorită. Serghei Maliutin a pictat-o. Aşa a venit pe lume fetiţa îmbrăcată în sarafan rusesc: cu şalul ei, cu cocoşul negru în braţe. În interiorul ei se mai ascundeau încă şapte figurine, una mai mică decât alta, ultima, cea de-a opta, înfăţişând un bebeluş în faşă. Cineva, văzând-o, a exclamat: „Ptiu, este chiar Matriona!” Şi aşa a primit fetiţa numele de Matriona, de la care mai târziu s-a format diminutivul Matrioşka.

Sursa

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 Comments on Matrioşka mea

 1. Amiuţa
  September 16, 2011 at 12:06 pm (7 years ago)

  Mihaela, ai zis odata ca nu te superi daca iti atrage cineva atentia cu privire la greselile gramaticale. Sa-mi fie cu iertare impertinenta, insa “strabunica” se scrie legat. 🙂

  Reply
  • Mihaela
   September 16, 2011 at 12:42 pm (7 years ago)

   Da, clar nu ma supar. Mersi de atentionare! 🙂

   Reply
 2. Diana
  September 16, 2011 at 1:20 pm (7 years ago)

  Ce mult imi plac si mie! Demult tot caut una dar nu gasesc decat chinezesti si cam uratele. Eu nu vreau colectie ci vreau una si buna, cu adevarat deosebita. inca nu mi-a iesit in cale insa. 🙂
  Tot asa tanjesc dupa una veche de la bunica dar am mai gasit-o la ea cand am fost ultima oara.
  Cea rosie din poza pe care ai pus-o tu langa articolul cu informatii e perfecta! asa ceva as vrea si eu.

  Reply
  • Mihaela
   September 16, 2011 at 1:30 pm (7 years ago)

   Da, cea rosie e cea mai frumoasa. Am vazut pe net mai multe poze, dar asta parea cea mai bine lucrata. Eu vreau si sa se deschida usor si mai ales sa nu scartaie. A mea scartaie (de la a doua papusa pana la a patra parca). 🙂 Cred ca trebuie sa mergem in Rusia sa gasim una cu adevarat frumoasa si atent lucrata. 🙂

   Reply
 3. Ana.
  September 16, 2011 at 1:53 pm (7 years ago)

  eu nu am avut niciodata o matrioska…sincera sa fiu ma cam sperie ele asa.. :< nu stiu de ce.

  Reply
  • Mihaela
   September 16, 2011 at 2:16 pm (7 years ago)

   Depinde si de model. Cand cautam poze pentru articol, unele mi se pareau chiar creepy. 😉

   Reply
 4. Roxy's blog
  September 16, 2011 at 3:49 pm (7 years ago)

  ce dragute sunt:P.

  Reply
 5. George
  September 16, 2011 at 4:55 pm (7 years ago)

  dragute

  Reply
 6. Oana
  September 16, 2011 at 4:57 pm (7 years ago)

  Ce dragute-s. Si eu mi-as lua una daca as gasi dragute :).

  Reply
 7. Aliceee Traveler
  September 16, 2011 at 7:29 pm (7 years ago)

  Si o prietena de a mea avea una si cand mergeam la ea o dezmontam si o montam tot timpul cat stateam la ea, asa ca pana la urma s-a enervat si mi-a dat-o mie :)))

  (eram copil pe atunci si amica vroia sa ne jucam cu papusile, nu sa ma joc eu singura cu Matrioska ei :)))

  Reply
  • Mihaela
   September 16, 2011 at 7:30 pm (7 years ago)

   Pai cred ca asa faceam si eu la bunica mea. 🙂 O matrioska mereu te ispiteste sa o montezi si demontezi. 🙂

   Reply
 8. Victoria West
  September 16, 2011 at 8:03 pm (7 years ago)

  Sunt foarte dragute, imi plac si mie. 🙂

  Reply
 9. Daniela Zaharia
  September 17, 2011 at 11:51 pm (7 years ago)

  Am avut si eu !!!! cred ca o mai am inca printr-o cutie pusa la pastrare. Mie mi-o adusese vecina mea din Rusia, era asa frumoasaaaaaaa, si se desfacea in multe papusi. Chiar uitasem de ea :)))))

  Reply
  • Mihaela
   September 18, 2011 at 11:21 am (7 years ago)

   Cred ca e foarte frumoasa, mai ales ca e din Rusia. 🙂

   Reply
 10. Nice
  September 18, 2011 at 2:31 pm (7 years ago)

  Uneori, viata imi da senzatia ca seama perfect cu o jucarioara din asta, surprizele parca nu se mai termina… Ajungi sa-ti fie si teama de ce gasesti “inauntru”.

  Reply
 11. zozo
  September 20, 2011 at 9:48 pm (7 years ago)

  De mult vreau să-mi cumpăr şi eu o matrioşka, dar incă n-am găsit una suficient de frumoasă.

  Reply
  • Mihaela
   September 20, 2011 at 9:49 pm (7 years ago)

   Eu cand am vazut-o pe asta la Sighetu Marmatiei, am cumparat-o imediat. Nu e cea mai frumoasa sau bine realizata matrioska din lume, dar e singura pe care am gasit-o. 🙂

   Reply
   • nicole34
    April 2, 2017 at 10:25 pm (1 year ago)

    oare mai e cineva interesat de Matrioska?totusi am un feeling ca reprezinta ceva.adica spiritual,eu asa senzatie am

    Reply

Leave a Reply

More in personal
Alo?

În ultimul timp mi-am format un obicei care cu siguranţă îi enervează pe mulţi dintre prietenii mei (sau cei care...

Close